Tulossa pe 31.3. Ratkaisukahvit #30: Kirjastojen tie tähtiin - Library Ranking Europe

Breaking news! PiKe-uutiset ovat täällä taas. Uutiset kokoavat yhteen akepiken ajankohtaisia aiheita. Tällä kerralla uutiset johdattavat esimerkiksi demokratiahanketallenteisiin, akepike-kyselyn tuloksiin, syksyn tilaisuuksiin, aspa-ajokorttikuulumisiin ja Pikeboksi-digivälinesalkkujen kokemuksiin.

Tutustu, jaa ja kerro kollegalle!


Demokratiatallenteet

AKE Tampere, AKE Vaasa ja LSSAVI järjestivät demokratiahankeinfoja elo-syyskussa. Demokratiahankeinfojen tavoitteena oli välittää hanketietoa, toimia hankeideoinnin tukena sekä jakaa hyviä käytäntöjä ja erilaisia ideoita. Kansainväliset inspiraatiopuheenvuorot löytyvät Kirjastokaistalta tekstitettynä.


Kyselyn tulokset ja AKE 2022

Kesällä toteutetun suuren akepike-kyselyn tulokset ovat luettavissa. Vastausten kautta piirtyy osittain ajatuksia vahvistava ja paikoin ennakkoajatuksista poikkeava kuva kehittämiskirjastotoiminnan vaikutuksista. Vastaajat kokevat kehittämiskirjaston toiminnan auttaneen heitä työssä. Tulosten pohjalta muodostetaan painotukset tulevaisuuden AKE-toiminnalle.


PiKen LaNu-ryhmä -Teams

PiKen lanu-tiimissä on pohdittu lasten ja nuorten kirjastolaisten verkostoitumista Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella. Tarkoitusta varten on luotu matalan kynnyksen keskustelufoorumi Teamsiin.

Ryhmä on tarkoitettu

 • hyvien käytäntöjen jakamiseen
 • kirja-, musiikki-, elokuva- ja pelivinkkien vaihtamiseen
 • lanu-työtä tekevien keskusteluun
 • pienten kirjastojen lanu-työntekijöiden tueksi
 • eri ikäisille suunnatun lanu-työn kehittämiseen

Katso ohjeet liittymiseen ja lue lisää artikkelista.


Syksyn tilaisuudet

Kehittämiskirjasto testaa erilaisia tapoja suoralähetyksiin ja oppimiseen syksyn tilaisuuksissa. Syksyn koulutuskalenterista näet ajantasaisen tiedon tulevasta. Tässä muutama nosto syksyn tilaisuuksista.

PiKen disinfopaketti – 4. osa: Kirjastot luotettavan ja ”luotettavan” informaation välittäjinä

Ke 13.10. klo 10.00 – 12.30
Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Ratkaisukahvit #16

Pe 15.10. klo 09.00 – 10.15
Lisätiedot ja osallistumislinkki (Zoom)

Positiivisen johtamisen perusteet

Ke 27.10. klo 12 – 15
Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Nuoret, osallisuus ja kirjasto – PiKen lanufoorumi

Pe 29.10. klo 10.00 – 14.00
Seuraa livenä osoitteessa akepike.fi/live.

Tekoälystä, roboteista ja hauista kirjastolla – PiKe-päivä

Ma 8.11. klo 10.00 – 14.00
Seuraa livenä osoitteessa akepike.fi/live

Hyvä peliliike -hankkeen pelijatkot

Ti 16.11. klo 13.00 – 16.00
To 18.11. klo 13.00 – 16.00

Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

PiKe-toiveuusinta – Disinfoa, valeuutisia ja faktantarkistusta ke 17.11. & to 18.11.

Ke 17.11. klo 09.00 – 11.30
To 18.11. klo 09.00 – 11.30

Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Virtuaalinen esiintyminen ja vuorovaikutus – PiKen digifoorumi

Pe 19.11. klo 10.00 – 14.00
Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Lukuvuosi 2021

Pe 10.12. klo 09.00 – 14.30
Suoralähetys ja tallenteet

Lisätiedot ja ilmoittautuminen.


Aspa-ajokortti

Aspa-ajokorttikoulutukset etenevät. Syksyn jälkimmäinen A-osion toteutus on täynnä, valinnaisissa toteutuksissa on vielä tilaa. Jo kevään ja syksyn aikana pidettyjen valinnaisten osioiden esitykset, tehtävät ja tallenteet löytyvät Libopista. Jatkossa tullaan myös julkaisemaan säännöllisin väliajoin koonteja siitä, mitä aspa-ajokorttikoulutuksia on tulossa toteutukseen seuraavaksi, näistä ensimmäinen löytyy tästä.

Ohesta pääset tilaamaan kurssiavaimia, jos olet osallistunut B- tai C-osion lähipäivään mutta tehtävien suoritus on jäänyt tai halutessasi suorittaa osion kokonaan itsenäisesti:

D-osion suoralähetyspäivän ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä 20.10. asti ja vapaita paikkoja on vielä! E-osion ohjelmasta ja ilmoittautumisesta tiedotetaan myöhemmin erikseen, myös siitä julkaistaan esityspäivän tienoilla oma Liboppi-kurssinsa!

Jos aspa-ajokorttikokonaisuus tuntuu vielä epäselvältä, ohesta voit kerrata, kuinka saat kortin suoritetuksi. Aspa-ajokortti on siis kirjaston asiakaspalveluosaamisen opintokokonaisuus:

 • Pakollisesta A-osioista valitaan A1 tai A2 (tai molemmat) sekä asiakaspalvelun tehtävävihko
 • Vaihtoehtoisista B-E -osioista valitaan vähintään yksi kokonaisuus
 • Kun olet kerännyt merkinnät, täytä oheinen lomake

Koska kirjastojen palveluita on rajattu paikoin voimakkaastikin vuoden aikana, ajokorttikoulutusten sisältöjen vieminen käytäntöön on voinut viivästyä. Siksi kortin suorittamisen kanssa ei ole tarvetta kiirehtiä. Jos siis et ole ehtinyt vielä mukaan pakollisiin osioihin tai löytänyt aikaa oman osaamisesi kannalta mieluisimmalle valinnaiselle osiolle, niiden ääreen ehti ensi vuonnakin. Digiajokortin tapaan kyseessä on useamman vuoden ajan järjestettävä opintokokonaisuus.


Tiimien muistioita ja Keski-jäsen esa-tiimiin

Tiimien muistiot löytyvät Kehittäminen-valikosta, kohdasta Tiimit. Tutustu uusimpiin muistioihin!

Estettömyys- ja saavutettavuusosaamiseen keskittyvä esa-tiimi kaipaa edelleen jäsentä mukaan Keski-kirjastoista. Jos kiinnostut aiheesta ja haluat osallistua tiimiin, laita viestiä Jarkolle: jarkko.rikkila(at)tampere.fi.


Pikeboksit

Vuoden 2021 ainoat lähityöskentelynä toteutuneet työpajat kirjastolaisille saatiin syyskuussa päätökseen. Mukana olivat Nokia, Tampere, Ikaalinen, Parkano, Hämeenkyrö, Sastamala, Keuruu, Vesilahti, Laukaa ja Muurame. Jos kirjastosi ei tänä vuonna päässyt mukaan, niin huoli pois – ensi vuodelle järjestetään uusia pajoja! Vinkkaa esihenkilöllesi toiveestasi, jos uskot pajan tulevan tarpeeseen juuri teidän kirjastollenne.

Ohessa muutama lämmin poiminta palautteista pajoihin liittyen:

 • ” Voimme suoraan siirtää käytäntöön saamiamme opetuksia mm. järjestämällä tapahtumia (pelipäivät, striimaukset, jne.) sekä kuvaamalla esittelyjä kirjastostamme asiakkaille.”
 • ” Nyt on varmempi olo varata bokseja itsenäiseen käyttöön, kun tietää käytännössä, miten niitä voisi hyödyntää.
  Sain uusia ideoita ja taitoja Somesisältöjen tuottamiseen. Erityisesti tutustuin laitteisiin, joita en tiennyt olevan olemassakaan! ”
 • ” Kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut koulutus. Oli pitkästä aikaa mukava tavata ihan livenä, eikä Teamsissa, mikä toisaalta on myöskin kätevä, jos itse joutuisi lähtemään kauemmaksi koulutukseen. Oli tosi kiva, kun kouluttajat tulivat välillä meille 🙂 ”
 • ” Muiden kirjastojen hyvät käytännöt/ideat paremmin esiin? Saisiko jollain tavalla?”

Yhteenvetona pajat tarjosivat siis paitsi myönteisiä, tarpeita ja odotuksia vastaavia työpajakokemuksia, myös ideoita myöhempään boksien käyttöön kirjastoissa. Tämän lisäksi PiKe-alueen kiertämisen mahdollisuuksien toteutumiseksi vuonna 2021 pajat olivat korvaamattomia.

Pikeboksien varauskalenteri ensi vuodelle avataan käyttöön pian. Tammikuussa kaikki boksit käyvät läpi katsastuksen, minkä jälkeen ne ovat taas kirjastojen käytettävissä entistä ehompina. Lisätiedot bokseista, niiden esittelyvideot, käyttöideoita ja akepiken keräämän palautteen kanavat boksien käytöstä löydät Pikeboksien omilta sivuilta.

Kysy lisää

Jarkko Rikkilä
Koordinaattori, akepike
jarkko.rikkila(at)tampere.fi

Juliaana Grahn
Projektisuunnittelija, akepike
juliaana.grahn(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *