🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

Kehittämiskirjaston palvelutehtävä pyörähtää käyntiin luottavaisesti, vaikka kysymysmerkkejä onkin ilmassa. Koronavirustilanteen kehittyminen tulee mahdollisesti vaikuttamaan koulutusten järjestämiseen ja muotoon.

Viime kevään pohjalta meillä on kuitenkin hyvä valmius siirtää tarvittaessa kaikki tilaisuudet ja opetussisällöt virtuaalisiin kanaviin. Tiedostamme tilanteen haastavuuden ja tulemme satsaamaan syksyllä opetuksen monimuotoisuuteen. Uskomme osaamiseen kehittämiseen!

3 + 1 tapaa osallistua

Koulutuksiin, työpajoihin ja muihin tilaisuuksiin voi osallistua ainakin seuraavilla tavoilla:

  • Paikan päällä lähiopetuksena (rajattu määrä osallistujia esimerkiksi opetustilanteen ja opetustilan mukaan)
  • Etäyhteyden välityksellä (saavutettavan webinaarin -ohjeet mahdollisimman hyvin huomioituna)
  • Tallenteelta oppiminen, osasta tekstitykset ja osasta pelkkä video (käytettävissä 14 vrk saavutettavuusvaatimuksista johtuen)
    • …sekä tietysti Liboppi-oppimisalustalle luotujen kurssien kautta opiskelu (sisältävät tallenteita ja tehtäviä)

Tulevia oppimisen paikkoja

Kuvassa lainelautailijoita tyynessä meressä.

Korona-ajan johtamisen ABC: Ennakointi, sopeutumiskyky ja viestintä ti 29.9.

Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.
Koronakevät sen osoitti: Yllättävät vastoinkäymiset edellyttävät työyhteisöiltä ja johtamiselta joustavuutta ja sopeutumiskykyä. Syksyn kehittämiskirjastopäivä on suunnattu kirjastojen esihenkilö- ja johtamistyötä tekeville työntekijöille.

Aurora pintaa syvemmältä: Auroran asetukset ma 14.9.

Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.
Koulutuksessa tutustutaan Auroran asetukset -osioon sekä asiakaspalvelussa hyödyllisiin raportteihin. Päämääränä on oppia ymmärtämään Auroran asetusten logiikkaa.

Koulutuskalenteri päivittyy jatkuvasti, muista seurata sitä täällä.

Asiakaspalvelun kehittäminen

Työasusteet ja mobiililaitteet käyttöön PiKe-pilottikirjastoissa -projekti etenee

Projektissa toteutettiin alkukesästä kysely, jolla selvitetettiin mukana olevien yksiköiden henkilöstön näkemyksiä kokeiltavista työasuista. Kyselyn tuloksia analysoidaan yleisellä ja yksikkökohtaisella tasolla. Yksiköissä (Tampereen pääkirjaston lainauspalvelut, musiikki ja lehdet, lapset ja nuoret / Koilliskeskus / Valkeakoski / Jyväskylän pääkirjaston tietopalvelut / Muurame) järjestetään työpajat elo-syykuun vaihteessa, jossa yhteisesti pohditaan asiaa seuraavien tavoitteiden kautta.

Työpajojen tavoitteena on:

  1. esitellä projektia osallistujille ja yksiköille
  2. hypistellä ja arvioida testattavia työasusteita
  3. ideoida ratkaisuja mobiililaitteiden hyödyntämiseen
  4. miettiä yhdessä aktiivisen jalkautumisen parantamista
  5. sopia testaamiseen liittyvästä havainnoinnista
Esimerkki mahdollisesti testattavasta kirjastohupparista.
Esimerkkiluonnos mahdollisesta tarvikelaukusta.

Aspa-ajokortti tulossa 2021

Asiakaspalvelun kehittäminen on aina ja ikuisesti toimintamme keskiössä. Olemme käynnistäneet aspa-ajokortin suunnittelun ja tulemme jatkamaan sitä syksyn kuluessa. Tavoitteena on käynnistää asiakaspalvelun koulutuskokonaisuus eli aspa-ajokortti vuoden 2021 alusta. Kehittämistyössä ovat olleet tähän mennessä mukana akepiken tekijät, akepiken ohjausryhmä, aspakirjan taustalla toimineet asiantuntijaryhmät ja akepiken tiimit.

Odotamme innolla, että saamme luotua onnistuneen jatko-osan digiajokortille eli innostavan, monipuolisen, käytännönläheisen ja motivoivan opintokokonaisuuden!

Digiosaamisen kehittäminen

Aloita digiajokortti viimeistään nyt

Digiajokorttiin liittyvät viimeiset koulutukset järjestetään syksyllä 2020, joten nyt on viimeistään aika toimia! Syksyn sessiot järjestetään pääsääntöisesti etäkoulutuksina. Koulutuksia on mahdollista katsoa jälkikäteen striimaustallenteena 14 vuorokauden ajan. Kortin suorittamisen ehtii siis vielä aloittaa syksyllä ja suoritusaikaa on loppukevääseen 2021. Klikkaa tästä digiajokortin sivulle. Digiajokortin on suorittanut tällä hetkellä 149 työntekijää ja Digiä opastamaan -kurssin aloittaneita on 350 työntekijää.

Julkaisemme digiajokorttiin liittyviä tarinoita Facebook-sivulla. Näissä haastatteluissa digiajokortin suorittaneet pääsevät jakamaan digivinkkinsä sekä kertomaan oman digiopastuksen tähtihetkensä. On hienoa huomata, kuinka vaikuttavaa osaamista meillä on. Digiajokorttikokonaisuuden kautta on selkeästi opittu uusia taitoja.

On aina hienoa, kun asiakas uskaltautuu kokeilemaan vaikkapa ePress-palvelua ja innostuu sen helppoudesta. Viime vuonna huomasin paikallislehdessä jutun ikäihmisten digi-vertaisopastajista, Seppo Lehikoisesta ja Jouko Matulasta. Otin heihin yhteyttä ja se tuntui tähtihetkeltä, että he ryhtyivät pitämään ikäihmisten tietokonekerhoa kirjastossamme viime syksystä alkaen. Tämä yhteistyö on ollut tosi hieno juttu! Tänä vuonna myös Parkanon kaupunki lähti kehittämään ikäihmisille suunnattuja digipalveluja, joten syksystä alkaen kirjastossa on entistäkin enemmän senioreille suunnattua digiopastusta.

Parkanon kaupunginkirjaston informaatikon Marjo Kylmäsen tähtihetki digiopastuksessa.
Kuvan mahdollinen sisältö: 1 henkilö, istuu ja sisätila

PiKeBOKSI tulee – oletko valmis?

Digivälinelainaamon eli PiKeBOKSIen suunnittelu etenee. Sisältöjä ja käytäntöjä hiotaan vielä hetki, jonka jälkeen päästään laitteiden tilaamiseen. Artikkelissa ”PiKeBOKSIsta on moneksi…” lisää asiasta.

Kuvassa on viisi eriväristä salkkua. Salkuissa lukee PiKeBOKSI.

Digihanke

Pienten kuntien verkostopäivät tulevat

Pienten kirjastojen digihankkeessa järjestetään digituen verkostopäivät viidellä paikkakunnalla syyskuun alussa. Verkostopäivät ovat kirjastolaisille ja kuntien päättäjille sekä sidosryhmien edustajille suunnattuja keskustelu- ja koulutustilaisuuksia.

Digituen verkostopäivän ohjelma Kannonkoskella, klikkaa kuva isommaksi.

Verkostopäivien yhtenä tavoitteena on löytää kirjastoille kumppaneita ja ratkaisuja asiakkaiden tarpeiden ja kirjaston resurssien kohtaamisen käytännön haasteisiin. Digituen verkostopäiville kutsutaan digihankkeen piiriin kuuluvien pienten kuntien kirjastolaisia, sidosryhmien edustajia sekä kuntapäättäjiä.

Pienen kunnan kirjastolainen, jos et ole vielä ilmoittautunut verkostopäivään, tee se nyt! Ja jos kirjastostasi ei ole vielä ilmoitettu keitä kunnastasi kannattaa kutsua mukaan, voit tehdä sen sähköpostitse digihankkeen Terhille: [email protected]

Lisätietoa verkostopäivästä ja linkit kutsuihin sekä ilmoittautumislomakkeelle.

Materiaalit ja digihelppi

Digihankkeessa laaditaan ja jaetaan digiosaamiseen, opastamiseen ja verkostoitumiseen liittyvää materiaalia yhteistyössä valtakunnallisen digihankkeen kanssa. Syksyn aikana postiluukusta kolahtava materiaalipaketti on tarkoitettu avuksi ja tueksi kaikille kirjastoille ja kirjastolaisille.

Muistathan myös PiKe-digihelppi –ryhmän, josta voit kysyä mitä tahansa digiin liittyvää! PiKe-kirjastolaisten matalan kynnyksen WhatsApp –ryhmään pääset laittamalla sähköpostia osoitteeseen [email protected].

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *