🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

Vuoden 2024 kuluessa rakentuu uusi koulutuskokonaisuus, kohtaava asiakastyö PiKe-kirjastoissa. Yhteiset osiot koostuvat asiakkaan kohtaamisen ja oman asiantuntijuuden perusteista, ne tunnistat koulutusartikkeleissa oranssista PiKen aspa-tarjotin -merkistä. Lisäksi voit perehtyä vihreällä merkillä merkittyihin muihin osioihin työnkuvasi mukaan. Koulutukset järjestetään Teamsissa ja niistä tulee tallenteet Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueen Liboppiin. Sisältöihin pääsee tutustumaan ilman erillistä kurssiavainta.

Miksi puhua kohtaavasta asiakastyöstä perinteisen asiakaspalvelun sijaan? Kirjastot ovat perinteisesti saaneet asiakkailtaan kiitosta hyvästä asiakaspalvelusta. Asiakastyö on kirjastotyön ytimessä: kohtaamiset ja vuorovaikutus ovat monelle kirjastoammattilaiselle työn tärkein ja merkityksellisin asia. Lataako perinteisen asiakaspalvelu-sanan käyttö työhön liikaa odotuksia? Odotammeko itseltämme ylivertaista osaamista vai odottavatko asiakkaat, että kirjastossa osataan vastata aivan kaikkiin moninaisiin tarpeisiin? Onko asiakaspalvelu samankaltainen termi, kuin esimies oli muutama vuosi sitten? Nyt puhumme jo sujuvasti esihenkilöistä ja yhtä hyvin voimme opetella puhumaan kohtaavasta asiakastyöstä, mikä kuvastaa kirjastotyön moninaisia kohtaamisia paremmin kuin asiakaspalvelu.

Asiakkaan kohtaaminen PiKe-kirjastoissa

Kaikille yhteisessä osiossa syvennytään kirjaston moninaisiin asiakkaisiin ja pohditaan yhdenvertaista kirjastoa. Kuinka kaikki tuntisivat olonsa tervetulleiksi kirjastoon? Mitä erilaisille tiedostamattomille ennakkoluuloille voi tehdä ja kuinka niitä voi tunnistaa?

Esteettömyys ja saavutettavuus liittyvät yhdenvertaisuuteen, mutta niitä on aihepiirin laajuuden vuoksi hyvä tarkastella myös omana kokonaisuutenaan.

Me osaajina PiKe-kirjastoissa

  • Ammatillinen empatia ja itseluottamus / Tulossa 8.5.
  • Turvallinen ja varma työote / Tulossa 29.5.

Ammatillinen empatia ja itseluottamus tuovat työkaluja ja perusturvaa työn tueksi. Mitä paremmin tunnistaa työhyvinvointiin ja jaksamiseen liittyviä asioita, sitä paremmat valmiudet on voida työssä hyvin.

Konkreettiset keinot vaikuttaa työturvallisuuteen ja omaan työotteeseen lisäävät osaltaan jaksamista ja varmuutta omaan työhön.

Onnistu tiedonhaussa ja löydä lähteitä

Oman kirjaston tiedonhaun perusteet ovat Kirjastojärjestelmä haltuun koulutuspäivässä pidetyt Finna-esittelyt PIKI-verkkokirjastosta ja Keski-verkkokirjastosta. Lisäksi kokonaisuudessa syvennytään kaikille kirjastoille yhteisiin palveluihin ja tiedonlähteisiin. Kolmantena teemana tiedonhaun kokonaisuudessa ollaan ajan tasalla verkossa.

Suosittele sisältöjä ja vaikuta

  • Ohjaamisen taidot / Tulossa 11.9.
  • Vinkkauksen perusteet / Hei me vinkataan! -Liboppi-kurssi
  • Houkutteleva kirjastotila / Tulossa 2.10.

Ohjaamisen taidot kirjastossa -osiossa syvennytään kirjastotyön moninaisiin ohjaamistilanteisiin. Kirjastojen kohtaavassa asiakastyössä tapaamme niin yksittäisiä asiakkaita kuin erilaisia ryhmiäkin. Marika Helovuon Vaasan ja Porvoon alueellisten kehittämiskirjastojen kanssa koostama Hei me vinkataan! -kurssi löytyy kaikille yhteisten kurssien kurssialueelta Libopista. Kurssin kurssiavain on kirjavinkkaus. Kurssi on tarkoitettu erityisesti aloittelevalle vinkkarille, mutta myös konkari löytää sisällöistä varmasti uutta. Houkuttelevaan kirjastotilaan syvennytään lokakuussa.

Kuuntele asiakkaita ja luo yhteyksiä

  • Asiakkaiden muuttuvat odotukset / Tulossa 11.12.
  • Tapahtumat ja tuotanto / Tulossa 4.12.
  • Hyvinvointia kirjastosta / 30.10.

Osiot asiakkaiden muuttuvista odotuksista tapahtumista ja tuotannosta sekä kirjaston hyvinvointitehtävästä täydentyvät myöhemmin vuonna 2024.

Kun olet valmis, lähetä meille postia

Kerro meille omasta valmiista kokonaisuudestasi. E-lomake palautetta varten on tulossa keväällä. Kaikille yhteisiin osioihin tutustuminen on mahdollista toukokuun lopussa. Kerro osaamisesi vahvistamisesta myös työyhteisössäsi.

Lisätiedot

Projektisuunnittelija Mervi Hietanen
Puh. 040 800 7821 / S-posti: mervi.hietanen(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *