🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

Vuosien 2022 ja 2023 aikana toteutetaan kiertue kirjastoissa LSSAVI:n kirjastotoimen ylitarkastajan sekä AKEPiKen projektisuunnittelijoiden ja koordinaattorin voimin. Kirjastojen kanssa keskustellaan esimerkiksi kirjaston roolista sivistyskunnassa, kirjaston vahvuuksista ja identiteetistä, kehittämiskohteista sekä työssä innostavista tekijöistä. Vierailimme Pälkäneen kirjastossa 5.5.2023.

Pälkäneen punatiilinen ja kutsuva pääkirjasto Arkki sijaitsee Onkkaalan keskuksen ytimessä, aivan koulun, liikuntakeskuksen ja urheilukentän välittömässä läheisyydessä. Kirjastossa työskentelee neljä vakituista kirjastoammattilaista. Arkki-kirjaston lisäksi kunnalla on lähikirjasto Luopioisissa, sekä lainausasemat Aitoossa, Sappeessa ja Laitikkalassa, lisäksi Hämeenlinnan kirjastoauto piipahtaa reitillään Kuohijoen pysäkillä joka toinen viikko. Omatoimiaukiolot helpottavat asiakkaiden kirjaston käyttöä, kun kirjastoverkko on laaja ja henkilökuntaa on niukasti.

Keskusteluun osallistuivat kehittämiskirjaston Juliaana Grahn ja Mervi Hietanen, aluehallintoviraston Mika Mustikkamäki, sekä työelämäjaksoltaan Tampereen kaupunginkirjastosta Seinäjoen ammattikorkeakoulun lehtori Satu Salmela. Pälkäneeltä keskustelemassa olivat sivistysjohtaja Tiina Kivinen, kirjastotoimenjohtaja Seija Heikkilä ja kirjastonhoitaja Terhi Huttunen. 

Ihmisiä ja kirjoja Pälkäneen kirjastotilassa kirjahyllyjen keskellä. Etummaisen hyllyn yläpuolella puu-ukkopatsaita.
Seija Heikkilä ja Terhi Huttunen esittelivät valoisaa Pälkäneen kaupunginkirjastoa, mukana keskusteluissa Mika Mustikkamäki.

Puuaapisen ja lukutaidon lukijakunta

Pälkäneellä kirjasto on tärkeä ja arvostettu kulttuurin ja hyvinvoinnin lähde. Kirjasto saa kuntalaiskyselyissä aina hyvät arviot ja lainaus on ennätystasolla. Erityisesti lukemista lainataan Medelplanin aapiskukon kotiseudulla nyt enemmän kuin koskaan. Lukijakunta on Pälkäneen oma tavaramerkki, joka nostaa esiin lukemisen ja lukutaidon merkitystä. Aina asiat eivät ole olleet näin hyvin: kunnassa on tehty paljon lukutaitotyötä. 

Päättäjät ja yhteistyökumppanit näkevät lukutaidon edistämisen ja sen eteen kirjastossa tehdyn työn merkityksen: yhteistyö sekä varhaiskasvatuksen että koulun kanssa toimii mallikkaasti. Käytännön esimerkkeinä voi nostaa esiin neuvolassa jaettavat lukureseptit, lukulahjat 2-vuotiaille, eskarista ekalle -illat sekä Koko koulu lukee -yhteistyön. Erityisesti lauantait ovat nuorten perheiden päiviä ja kirjasto on suosittu tapaamispaikka. 

Sivistysjohtaja Tiina Kiviselle kirjasto on tärkeä sekä henkilökohtaisesti että työn puolesta. Kivinen uskoo, että kulttuurin hyvinvoinnin merkityksestä puhutaan viimeistään muutaman vuoden kuluttua samalla tavalla itsestäänselvyytenä kuin nyt puhutaan liikunnasta. 

Puu-ukkoja Pälkäneen kirjaston ylähyllyllä
Pälkäneen kirjastossa on hyllyjen päällä veikeä rivistö paikallisen taiteilijan puu-ukkoja.

Kokeiluja ja alueellista yhteistyötä

Monen muun hyvän lisäksi PIKI-yhteistyö tuo yhteisessä verkkokirjastossa kaikkien Pirkanmaan kirjastojen aineistot pälkäneläisten käyttöön. Lisäksi lähialueen kirjastoilla on oma eteläisen Pirkanmaan verkostonsa, jossa Pälkäne tekee  yhteistyötä muun muassa Valkeakosken kanssa. Yhteisöllisyyttä mahtuisi Arkin katon alle nykyistä enemmänkin, näyttelytila on suosittu ja senioreiden yhdistys välittää tietoa kirjaston tapahtumista, mutta esimerkiksi senioreiden vertaistukeen perustuvaa digiopastusta on yhdistys on toistaiseksi järjestänyt omissa tiloissaan kirjaston sijaan.

Tapaamisen päätteeksi puheeksi nousivat hankkeet ja niiden hakemiseen liittyvät kiemurat. Toisaalta Pälkäneellä on puolellaan pienen kirjaston yleinen vahvuus, kirjasto ja sen yhteistyökumppanit ovat helposti saavutettavia, kaikki on lähellä, tunnetaan kumppanit puolin ja toisin ja  ideointi sujuu. Toisaalta raportointi ja hallinnointi tuntuu raskaalta ja pienellä toimijalla on prosessissa yhtä paljon työtä kuin suurillakin. Myös se pohdituttaa, pitääkö hankkeissa olla aina luomassa jotakin uutta. Kun kyseessä on kehittämisrahoitus tai kokeilu, ei kaiken tarvitse olla uutta ja mullistavaa, kyseessä voi olla uusi kohderyhmä tai perustyön tekeminen hiukan uudella tavalla.

Arkki on kotoisa ja viehättävä kirjasto, monimuotoinen arkkitehtuuri, sitaattipylväät, taide ja muut yksityiskohdat houkuttelevat tutkimaan tilaa. Takaseinän lukkopesä avaa tiedon ja elämysten ikkunan kirjastoon ja toisaalta liittää tilan ympäristöön, ikkunan takana kukkivat keväisin kirsikkapuut. 

Teksti: Mervi Hietanen

Kuvat: Juliaana Grahn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *