Tulossa pe 31.3. Ratkaisukahvit #30: Kirjastojen tie tähtiin - Library Ranking Europe

Kehittämiskirjastotyössä pääsee aitiopaikalle kuulemaan, näkemään ja kokemaan sen, mitä kentälle kuuluu ja mistä on suurin tarve. Digiosaamisen näkökulmasta katsottuna päädyimme luomaan pikeläisten digiosaamisen tueksi digiajokortin, mutta tämän lisäksi tarve laitteille on suuri, jotta oppimaansa pääsee toteuttamaan.

Keskeistä digiosaamisen kehittymisessä on oma motivaatio, mutta myös mahdollisuus kokeilla ihan käytännössä laitteita ja tehdä omia sisältöjä. Näin syntyi ajatus luoda PiKe-alueen henkilökunnalle oma laitelainaamo, joka sisältää yhteensä kymmenen laiteboksia eli PiKeBOKSIa.

Mitä ovat PiKeBOKSIt?

Vuodelle 2020 Akepiken budjettiin on kirjattu summa laitelainaamon muodostamiselle. Digitiimin avustuksella raamit on saatu kasaan ja suunnitteilla on kymmenen PiKeBOKSIn kokonaisuus, joka mahdollisimman laajasti palvelisi pikeläisiä. Boksien teemat ovat: VR/AR, Pelaaminen, Äänittäminen, Sometuottaminen ja Kuvaaminen. Viisi teeman mukaista laatikkoa kiertäisi Pirkanmaalla ja viisi laatikkoa Keski-Suomessa. PiKeBOKSIt on tarkoitettu PiKe-alueen henkilökunnan käyttöön.

Toteutuksen suhteen ollaan siinä vaiheessa, että voidaan punnita, mitkä ovat parhaat mahdolliset laitteistot bokseihin. Käytännön ratkaisut ja lainauksen järjestäminen sanelevat myös sen, miten boksit liikkuvat alueella.

Mitä voit tehdä PiKeBOKSIen avulla?

 • Tutustua erilaisiin laitteistoihin
 • Tuottaa omaa sisältöä
 • Opetella tarvittavien ohjelmistojen käyttöä
 • Järjestää yleisötapahtumia kirjastossa

Miten boksit kiertävät?

Ajatuksena on, etta laitelaatikot ovat koko PiKe-alueen henkilökunnan hyödynnettävissä. Molemmilla alueilla on omat viisi PiKeBOKSia kiertämässä ja boksien laitesisällöt ovat identtiset Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Vielä on mietinnässä, mikä olisi kätevin tapa boksien lainaamiseen. Ne voisi varata mahdollisesti Google-kalenterin kautta ja ne kiertäisivät seutukuljetusten mukana kirjastojen välillä. Tästä on esimerkki Turusta, jossa on lainattavia satusalkkuja ja pelisalkku. Auroran hyödyntäminen voisi olla toinen tapa järjestää PiKeBOKSIen varaaminen ja lainaus. Mikä tapa olisi järkevin?

Mitä PiKeBOKSIt sisältävät?

Koronakevään tuoksinassa moni teistä otti käyttöön nopeasti ja ketterästi laitteistoja, somekanavia ja ohjelmia. Kokemuksia tuli varmasti siitä, mikä toimii ja mikä ei. Laitelainaamon laitteistojen hankinnassa mietityttää myös se, mikä on paras laitteisto juuri teille, pikeläiset. Boksien mukana tulee lisäksi käyttöohjeita ja ohjelmistovinkkejä digiitimin tekemänä.

Jos tiedät bokseihin juuri oikeanlaisen laitteiston tai käyttötavan tai parhaan editointiohjelman, niin nyt voit kommentoida, vaikuttaa boksien sisältöihin ja luoda keskustelua aiheesta!

Kommentoi blogautusta tai laita viestiä projektisuunnittelijalle: [email protected] 

Ehdotelma PiKeBOKSIen sisällöiksi

PiKeBOKSI 1: VR/AR
Oculus Quest- standalone VR-lasit 128 gb
Kotelo laseille
Ricoh Theta SC2 360 kamera
Ricoh Kameralle jalusta
Pelejä VR-laseille
Kännykkä?Tabletti? (myös AR-varten)
USB-piuhoja?
PiKeBOKSI 2: Pelaa
Playstation 5
P5 tilaaminen
PlayStation VR Mega Pack 2: PS VR-lasit + kamera + 5 VR-peliä
Pelejä, mitä?
Muuta?
PiKeBOKSI 3: Äänitä
Shure mikit
Tascam – tallennin
Supra XLR-XLR kaapeli liittimillä,
Sony- kuulokkeet
Muistikortti
Muistikortin lukija
Pöytätelineet
Sukat mikkien päälle
Vaihtoehtoinen sisältö boksille 3
Shure mikit
Zoom H6 SKB Bundle
Sony- kuulokkeet
Muistikortin lukija
Pöytätelineet
Sukat mikkien päälle
PiKeBOKSI 4: Someta
Puhelin, Android, mikä malli?
Vakaaja
Kolmijalka
Langaton mikki
USB-piuhat tiedon siirtoon
Vaihtoehtoinen sisältö boksille 4
Puhelin, iPhone, mikä malli?
Vakaaja
Kolmijalka
Langaton mikki
USB-piuhat tiedon siirtoon
PiKeBOKSI 5: Kuvaa
Kamera
Objektiivi
Vara-akku
Mikrofoni
Jalusta
Led-valo
Akku
Laturi ja adapteri
Muistikortteja 2 kpl
Kameran linssin suoja (UV suodin)
Muistikortin lukija?, piuhoja jne.?

5 vastausta artikkeliin “PiKeBOKSIsta on moneksi – tutustu laitteisiin, tuota sisältöjä ja järjestä tapahtumia”

  • Moikka Ritva!
   Kiva kuulla, että boksit kiinnostavat! Tiedotellaan näistä lisää lähikuukausina 🙂
   terv. Salla

 1. Tetris Effect näköjään mainostaa PS VRlasien yhteydessä. Tuo on kiinnostava peli monellakin tapaa. Pelihistorialliesti (Tetris) mutta myös miten käyttää hyväksi VR-tekniikkaa ”uudentamaan” pelisisältäjä. Pelivideoiden perusteella myös voisi sopia hyvin pelikasvatuksen, ja jopa musiikilliseen sivistyksen opettamiseen- yhdistää jännästi tarinallisia, musiikkillisia, pelillisiä elementtejä, joku jopa puhunut synestesiasta tämän pelin kohdalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *