Tulossa pe 10.2. Informaatiolukutaidon etäkahvit

PiKe-uutiset 2/2022

PiKe-uutiset 2/2022 sisältää koulutustärppejä, Liboppi-tietoa, moninaisia blogautuksia, infoa tiimien jäsenmuutoksista, aspa-ajokorttiasiaa, pikeboksikuulumisia ja ajankohtaista apurahahauista. Tutustu, jaa ja kerro kollegalle!

Artikkelikuvassa Assi, Maria ja Jari Viitasaaren kirjastosta.


Koulutustärpit – tervetuloa kaikkeen!

Ratkaisukahvit #19

kuvassa akepiken logo kahvikupissa

Pe 18.2. klo 10.00 – 11.00 Ratkaisukahveille Jarkon ja Julin vieraaksi liittyvät projektiasiantuntija Seija Laitinen-Kuisma ja informaatikko Marjo Kylmänen. Tervetuloa – vapaa pääsy! Osallistumislinkki.

Ammatillinen kukoistus 360 – kirjastolaisen hyvinvointiohjelman kick-off

Ammatillinen kukoistus 360 - kirjastolaisen hyvinvointiohjelman logo ja hauista muodostuva pyhä geometria

Pe 25.2. klo 9.45 – 14.00 järjestettävään kirjastolaisten hyvinvointiohjelman johdantopäivässä on vielä vapaita paikkoja, mukaan pääset ilmoittautumaan 18.2. mennessä. Johdantopäivään osallistuminen ei edellytä myöhempiin työpajoihin osallistumista eikä työpajoihin osallistuminen johdantopäivään osallistumista. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Aspa-ajokortti A1: Nuorten kohtaaminen ja yhdenvertainen kirjasto

kuvituskuva

Aspa-ajokortin pakollisessa osiossa A tutustutaan asiakaspalvelun monikanavaisuuteen painottuen nuorten kohtaamiseen ja yhdenvertaisuuteen (A1) TAI saavutettavuuteen ja turvallisuuteen (A2) – voit valita niiden välillä tai käydä molemmat. A-osion koulutuspäivät ovat työpajaluonteisia perustason koulutuksia ja ne antavat eväitä kirjaston asiakaspalvelussa toimimiseen. Aspa-ajokortti A1: Nuorten kohtaaminen ja yhdenvertainen kirjasto -suoralähetyspäivissä 17.3. ja 19.5.2022 on vielä vapaita paikkoja. Yksittäiseen koulutuspäivään otetaan max. 50 henkilöä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Lukutaitoa strategiasta käytäntöön – PiKen lanu-foorumi ke 23.3.

Kuvituskuva

Ke 23.3. klo 09.00 – 15.00 Lanu-foorumissa puhutaan ja keskustellaan yhdessä lukutaitostrategiasta ja kirjaston paikasta tulevaisuuden lukutaitotyössä. Mukaan pääset ilmoittautumaan 14.3. mennessä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Miltä nyt vaikuttaa? Sananvapaus, valeuutiset ja asiantuntijuuden muutos

Kuvituskuva

Pe 1.4. klo 9.30 – 15.00 Lahden, Porvoon ja Tampereen alueelliset kehittämiskirjastot toteuttavat yhteisen, informaatiolukutaitoteemaisen Kirjastot, informaatio ja vaikuttaminen -tilaisuuksien sarjan. Sen avaa kaikille Suomen kirjastolaisille avoin, Pasilan auditoriossa toteutettava informaatiovaikuttamisen johdantospektaakkeli. Johdantopäivään osallistuminen ei edellytä myöhempiin työpajoihin osallistumista eikä työpajoihin osallistuminen johdantopäivään osallistumista. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Mentorointiohjelma pienille kirjastoille

Kuvituskuva. Mentorointiohjelma pienille kirjastoille.

Joensuun, Lahden, Kuopion, Porvoon, Rovaniemen, Tampereen ja Vaasan AKE-kirjastot järjestävät yhteistyössä erityisesti pienten kirjastojen vastaaville ja työntekijöille suunnatun vuoden mittaisen mentorointiohjelman, johon haetaan nyt mentoreita ja mentoroitavia. Vielä ehdit mukaan! Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Libopin uudet yhteiset kurssisisällöt

Liboppiin on lisätty uudet, nuortenkirjasto- ja kokoelmatyöhön liittyvät verkkokurssinsa. Löydät ne ja monet muut kurssit sekä ohjeet kirjautumiseen Liboppi-sivun kautta.

Kevään koulutuskalenteri

Kuvassa henkilö, jolla VR-lasit päässä. Taustalla tekstit "Jokainen meistä on kehittäjä" ja "Ihmiset tekevät kirjaston". Kuva otettu toimistotilassa.

Seuraa kevään koulutuskalenteria täällä.

Moninaisia blogautuksia

Hyvä peliliike -hanke kehittää peliosaamista PiKe-alueella. Hanke kirjoittaa blogia aktiivisesti meidän verkkosivuille. Hankkeen projektipäällikön Pekka Ollikaisen tekstit: Silmäyksiä kirjastojen pelitutkimukseen, osa 1 on luettavissa täällä ja osa 2 luettavissa täällä. Hankkeessa järjestetään peliaiheisia oppimistilaisuuksia keväällä. Voit liittyä PiKen peliverkostoon täältä löytyvällä lomakkeella.

Suunnittelija Lepe Parviainen Tampereen kaupunginkirjastosta avasi eilen julkaistussa artikkelissa Aluehallintoviraston toteuttaman kirjastojen asiakaskyselyn tuloksia. Kysely tehtiin syyskuussa 2021 ajankohtaisesta teemasta ”Kirjasto demokratian edistäjänä”. Blogiteksti on luettavissa täällä.

PiKen tiimeissä jäsenmuutoksia

Pirkanmaan ja Keski-Suomen akepike-kehittämiskirjastoalueella toimii PiKe-ohry, joka linjaa toimintaa. Lisäksi kehittämiseen osallistuvat kolme substanssitiimiä: lanu, digi ja esa. Tiimien kokoonpanoissa on tapahtunut pieniä muutoksia. Tiina Vehkoo Jyväskylän kaupunginkirjastosta liittyy PiKe-ohryyn. Anna Missilä tulee Saija Rajamäen tilalle lanu-tiimiin. Elina Pahlsten Äänekoskelta ja Jaana Jäntti Jyväskylästä liittyvät esa-tiimin vahvistuksiksi.

Tiimien muistiot löytyvät verkkosivulta. PiKen lanu-ihmisillä on oma Teams-alusta, johon voit liittyä näillä ohjeilla.

Ajankohtaiset apurahahaut

Karl-Erik Henrikssonin rahastosta avataan Suomen tieteellisen kirjastoseuran ja Suomen kirjastoseuran jäsenten haettavaksi yhteensä 2 000 € apurahaa kirjastoalan tutkimustyötä tai vuonna 2022 ulkomaille tehtävää esitelmä- tai opintomatkaa varten. Lisätiedot ohesta.

Suomen kirjastosäätiön apurahat ovat haettavana 1.-31.3.2022. Lisätiedot ohesta.

Joko aloitit tai suoritit aspa-ajokortin?

Aspa-ajokortin omilta sivuilta löydät kootusti valinnaisten B-E -osioiden liboppitoteutusten sisältökuvaukset sekä sen tärkeimmän eli suorituslomakkeen palkinnon saamiseksi. Muista myös PiKen aspa-osaajien galleria, joka täydentyy Facebookissa!

Joko varasit pikeboksin?

Viisi eriväristä salkkua. Salkuissa lukee PiKeBOKSI.

PiKeBOKSIen kanssa työpajaillaan jälleen Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastoissa. Voit seurata meininkejä myös somessa aihetunnisteilla #Akepike ja #Pikeboksit. Voit myös varata haluamasi boksin tuttuun tapaan, ohjeet ja varauskalenterin löydät pikeboksien omilta sivuilta. Nyt olisi aikaa varata bokseja ja keksiä jotakin niillä esimerkiksi kesätyöntekijöiden kanssa toteutettavaksi.

Kysy lisää

Jarkko Rikkilä
Koordinaattori, akepike
jarkko.rikkila(at)tampere.fi

Juliaana Grahn
Projektisuunnittelija, akepike
juliaana.grahn(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *