Tulossa pe 10.2. Informaatiolukutaidon etäkahvit
Vuoden ensimmäisessä uutiskirjeessä luodaan pikainen silmäys siihen, mitä tapahtuikaan viime vuonna ja mitä on tulossa kevään aikana. 

PiKe-uutiset 1/2022

AKEPiKen vuosikatsaus 2021 on valmistunut

Vuoden 2021 avainluvut. Yhteensä 69 tilaisuutta, 19 valmista aspa-ajokorttia ja 98 pikeboksilainaa.  Lisäksi käydyimmät ja tykätyimmät tilaisuudet, palautelupaus ja kehittämiskirjaston logot

Akepiken vuoteen 2021 kuului paljon tilaisuuksia ja osallistujia sekä omalta alueelta että sen ulkopuolelta. Osallistujamäärät kertovat meille kuitenkin kovin vähän tyytyväisyydestä tilaisuuksiin. Täytäthän siis myös palautelomakkeen saadessasi palautelinkin, jotta voimme parantaa tilaisuuksia jatkossa ja arvioida toiminnan vaikuttavuutta. Tykätyimmissä koulutuksissa näkyi vahvasti sisältöjen avaamisen, yhdenvertaisuuden, asiakaspalvelun kehittämisen sekä esihenkilötyön painotukset. Koko vuosikatsauksen löydät blogista.


Kevään koulutustärpit – tervetuloa kaikkeen!

PiKen kevätlukukausi starttaa tällä viikolla 18. kerran (onnea!) järjestettävillä Kirjakutsuilla ja jatkuu aina kesäkuun loppuun asti. Luvassa on toimintasuunnitelman mukaisesti painotuksia asiakaspalvelun ja digiosaamisen kehittämiseen, sisältöjen avaamiseen, esihenkilötyöhön ja moneen muuhun. Koko kevään 2022 koulutuskalenterin löydät tästä. Muutokset toteutustavoissa ovat mahdollisia, sen sijaan päivämääristä pidämme kiinni viimeiseen asti. Seuraavassa pikatärpit pitkin kevättä.

Ääniä tulevaisuudesta -oppaan ja pakohuonepelin julkistustilaisuus

Uuden oppaan ja pakohuonepelin julkaisua juhlistetaan kaikille avoimessa Teams-tapahtumassa perjantaina 21.1. klo 10.00 – 11.30. Voit osallistua tilaisuuteen ilman ennakkoilmoittautumista tällä Teams-linkillä.

Tutustu uutiseen Ääniä tulevaisuudesta -opas ja pakohuonepeli verkossa avaavat uusia ovia kirjastojen musiikkipalveluille.

Positiivisen johtamisen ohjelma PiKe-esihenkilöille

Kuvituskuva tekstillä POSITIIVISEN JOHTAMISEN
OHJELMA PIKE-ESIHENKILÖILLE

Koko vuodelle palasteltu positiivisen johtamisen ohjelma PiKe-esihenkilöille alkaa ti 8.2.! Ohjelma on suunnattu kaikille esihenkilö- ja johtamistyötä tekeville kirjastolaisille. Lue lisää ohesta.

Tutki, määritä, suunnittele, toimita – palvelumuotoilu tutuksi

Kuvituskuva, jossa teksti Tutki, määritä, suunnittele, toimita – Palvelumuotoilu tutuksi PiKe-kirjastoille

Miten voin hyödyntää palvelumuotoilua omassa kirjastossa ja työssäni? Miten saan asiakkaat mukaan ideoimaan parempia kirjaston palveluita? Minkälaisilla työkaluilla ja menetelmillä asiakkaiden kanssa voidaan kehittää yhdessä? Tule mukaan helmikuussa käynnistyvään PiKen palvelumuotoiluryhmään oppimaan lisää. Lue lisää ohesta.

Mentorointiohjelma pienille kirjastoille

Kuvituskuva. Mentorointiohjelma pienille kirjastoille.

Joensuun, Lahden, Kuopion, Porvoon, Rovaniemen, Tampereen ja Vaasan AKE-kirjastot järjestävät yhteistyössä erityisesti pienten kirjastojen vastaaville ja työntekijöille suunnatun vuoden mittaisen mentorointiohjelman, johon haetaan nyt mentoreita ja mentoroitavia. Ohjelman käynnistävä kick-off ‑tilaisuus järjestetään 11.5. klo 12–15. Lue lisää ohesta.

Tulossa myös hyvinvointia ja informaatiovaikuttamista

Keväällä aloitetaan myös pikeläisille viisiosainen luento- ja työpajakokonaisuus Ammatillinen kukoistus 360 – kirjastolaisen hyvinvointiohjelma. Seuraa ilmoittelua sivuilla, sähköpostilla ja somessa!

Informaatiolukutaidon osalta päädyimme tänä vuonna yhdistämään voimamme Lahden ja Porvoon AKEjen kanssa. Tuloksena on luento- ja työpajakokonaisuus aiheesta kirjastot, informaatio ja vaikuttaminen. Jälleen, seuraa ilmoittelua sivuilla, sähköpostilla ja somessa!

Kevään koulutuskalenteri

Kuvassa henkilö, jolla VR-lasit päässä. Taustalla tekstit "Jokainen meistä on kehittäjä" ja "Ihmiset tekevät kirjaston". Kuva otettu toimistotilassa.

Seuraa kevään koulutuskalenteria täällä.


Mitä kuuluu, aspa-ajokortit ja pikeboksit?

Viime vuonna startanneet, tykätyt ja käytetyt konseptit jatkuvat kumpikin myös tänä vuonna. ASPA-ajokortin ensimmäisen vuoden aikana valmiita suorituksia kertyi yhteensä 19 kappaletta ja PiKeBOKSIt kiersivät yhteensä 98 kertaa. Katso tästä tarkemmat tiedot siitä, kuinka voit osallistua!

Joko aloitit aspa-ajokortin?

Aspa-ajokorttikoulutukset jatkuvat tänä vuonna etämuodossa järjestettävinä suoralähetyksinä A-osion (valitse A1 ja/tai A2) osalta ja Libopissa valinnaisten B-E -osioiden (valitse vähintään yksi) osalta. Itse asiassa PiKen ASPA-ajokortti täyttää yhden vuoden 17.3.2022 – onnea sillekin jo ennakkoon! Aspa-ajokortin omilta sivuilta löydät kootusti A-osion toteutusten aikataulut, valinnaisten B-E -osioiden liboppitoteutusten sisältökuvaukset sekä sen tärkeimmän eli suorituslomakkeen palkinnon saamiseksi. A-osion ilmoittautumisessa nopeat söivät hitaat viime vuonna, joten olethan valmiina tammi-helmikuun vaihteessa avautuvan ilmoittautumisen varalta.

Joko varasit pikeboksin?

Viisi eriväristä salkkua. Salkuissa lukee PiKeBOKSI.

PiKeBOKSIt lähtevät tänä vuonna jälleen kahdeksan työpajan voimin Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastoihin. Voit myös varata haluamasi boksin tuttuun tapaan, ohjeet ja varauskalenterin löydät pikeboksien omilta sivuilta. Ennen työpajoja ja niiden luovutusta jälleen lainattaviksi tälle vuodelle pikeboksit kuitenkin käyvät läpi pienimuotoisen katsastuksen laitteistojensa ja ohjelmistojensa osalta – siksi akepike on varannut boksit omaan käyttöönsä tammikuuksi. Eli kun saat jatkossa varaamasi boksin kirjastoosi, löydät kuljetuslaukusta myös painotuoreen katsastustodistuksen merkkinä siitä, että boksi on edelleen valmiina kovaan ajoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *