Tulossa pe 10.2. Informaatiolukutaidon etäkahvit

Oppimisen erityinen etäpaketti kokoaa PiKe-kirjastolaisille oppimissisältöjä erilaisista lähteistä. Artikkelista löydät tekemistä koko päiväksi tai muutamaksi tunniksi sekä tallenteita ja pikavilkaisuja kirjastoalan kuumimpiin etäsuoritettaviin kokonaisuuksiin.

Juttu päivittyy (Viimeinen päivitys 14.9.2021).

Tekemistä koko päiväksi

Liboppi on kirjastolaisille verkossa toteutettu oppimisympäristö. Sinne voi rekisteröityä itsenäisesti suorittamaan sekä omalle kirjastoalueelle että kirjastoille yhteisesti suunnattuja kursseja. Löydät ohjeet rekisteröitymiseen palvelun etusivulta. PiKeläisille suunnatut Liboppi-kurssit löytyvät alueellisten kurssien puolelta:

Valtakunnallisia, hyödyllisiä Liboppikursseja löytyy tällä hetkellä suoritettavina seuraavat:

 • Finnan perusteet
 • Lastenkirjastotyön sisältöpakki
 • Lukulux.fi – Lukemattomien aikuisten ohjaamiseen
 • Pelikasvatusta kirjastossa
 • Selkokielen perusteet
 • YKN:n digitaitosuositukset

Jos Liboppista on näiden jälkeen saanut jo tarpeekseen, löytyy kaikille avoimia verkkokursseja myös eOppiva-oppimisalustalta. Selaa valikoimaa täältä.


Tekemistä muutamaksi tunniksi

Korona on muuttanut työn tekemisen tapoja ja Liboppi-oppimisalustan Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueelliselta alustalta löytyy myös muuttuvaan työhön sopivia valmennuksia. Kurssiavaimet voi tilata esimerkiksi seuraaviin kursseihin, jotka ovat saatavilla akepiken henkilöstön käyttöön toistaiseksi.

 • Näin pidät osallistavan etäpalaverintilaa kurssiavain täältä
  • Sisältää osiot: Parempaa vuorovaikutusta dialogisuuden avulla, Fasilitoinnin ABC, Johda keskustelua ja sytytä innostusta, Osallistaminen luo yhteisvoimaa
 • Työkaluja etätyöarkeen ja optimismi muutostilanteissatilaa kurssiavain täältä
  • Sisältää osiot: Optimismi muutostilanteissa, Resilienssi voimavarana, Läsnäolo ja syvä keskittyminen etätöissä, Pelisäännöt itselle, Itsemyötätunto sallittu

Tapahtumatallenteita koko päiväksi tai esityksittäin seurattavaksi

Tietokirja.fi-tapahtuman esitykset tallennetaan. Tietokirjailijat ry kuvaa tämän vuoden teemaa ja sisältöä seuraavasti: TIETOKIRJA.FI-festivaalin teemana on tänä vuonna Poikkeus. Tapahtumassa kuullaan paneelikeskusteluja ja haastatteluja mm. elämästä poikkeusvaltioissa, poikkeusajan vaikutuksesta työelämään sekä talouteen, poikkeusyksilöistä elämäkerroissa, pandemian olemuksesta, naisten roolista historiankirjoituksessa, esseiden ja true crimen suosiosta sekä lähimatkailusta.

Valtakunnallisen Liboppi-lanseerauspäivän 9.9.2021 tallenteet saat itsellesi, kun ilmoittaudut tilaisuuteen viimeistään 7.9.2021. Lue lisää.

Kirjastokaista suoralähettää koulutuspäiviä ja julkaisee niiden esitykset omina videoinaan tilaisuuksien jälkeen. Tutustu oheiseen koontiin Kirjastokaistan kevään tallenteista ja alkusyksyn suoralähetyksistä:

Syyskauden 2021 ensimmäiset lähetykset

Kirjastokaista Live

 • to 2.9.2021: IBBYn seminaarin lähetys
 • ke 15.9.2021: Lukulystit-webinaari
 • to 16.9.2021: Läsfest-webinariet (på svenska)

Kirjastokaistan kevätkaudella 2021 tekemät suoralähetystaltioinnit tilaisuuksittain

Kirjastokaistan koulutuskanava


Pikavilkaisut

Koulutuskalenteri

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Käyttämällä lyhyen tovin syksyn koulutuskalenterin selaamiseen voit ilmoittautua itseäsi kiinnostaviin tilaisuuksiin ja laittaa kalenteriin myös Aspa-ajokorttisisältöjen aikatauluja.

Akepiken some

Seuraatko jo Akepiken somekanavia? Niistä löytyy vinkkejä tulevista tapahtumista, muistutuksia ajankohtaisista ilmoittautumisista sekä akepiken ja PiKe-kirjastojen arkea valottavaa sisältöä.

Akepiken tiimit

Kiinnostavatko PiKe-alueen laajuiset tiimit, mutta et ole päässyt mielestäsi riittävästi kiinni niiden toimintaan? Vilkaise tiimien muistioita pysyäksesi kärryillä tulevista lasten- ja nuortenkirjastotyön, digitaalisuuden sekä esteettömyyden ja saavutettavuuden painotuksista alueella.


Lukemista silmäilyyn ja syventymiseen

Akepiken julkaisutuotanto löytyy verkkosivuston etusivun alalaidasta ja painettuja versioita niistä myös omasta kirjastostasi.


Koonnut: Juli & Jarkko
31.8.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *