🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

PiKe-uutiset 3/2022

PiKe-uutiset 3/2022 sisältää koulutustärppejä, aspa-ajokorttitietoa, moninaisia blogautuksia, infoa akepike.fi-sivustouudistuksesta, Ukraina-koontitietoa sekä ajankohtaista Kirjastopäivistä ja IFLA WLIC 2022 -konferenssista. Tutustu, jaa ja kerro kollegalle!

Uusia tiimien muistioita

Uusia tiimien muistioita on julkaistu Tiimit-sivulla. Luettavana ovat muistiot PiKe-ohryn kokouksesta sekä lanu- ja digitiimin kokoontumisista.

Koulutuskalenterin tärpit – tervetuloa kaikkeen!

Kohteena Fyyri!

Kuvituskuva: Lehtilukusali kirjastotalo Fyyrissä

PiKe-oppimisvierailut tulevat taas! Huhtikuussa lähdemme tutustumaan uuteen Kirkkonummen kirjastotalo Fyyriin. Mukaan mahtuu 30 kirjastolaista Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastoista. Ilmoittaudu mukaan 7.4. mennessä tällä lomakkeella.

Kirjan tulevaisuus – PiKen digifoorumi 22.4.2022 klo 9.00–13.00

Kuvituskuva, jossa kirjailija Juha Itkonen sekä Sami Kuusela. Lisäksi teksti Kirjan tulevaisuus - kuka tietää?

Lukeminen ja käyttötottumukset ovat muutoksessa. Kirjaformaattien puolella äänikirjat kasvattavat suosiotaan ja pandemia-ajallakin on ollut vaikutusta kuluttamisen tapoihin. Samaan aikaan kirjastot rakentavat yhteistä yhden luukun e-kirjastoa, joka toimii yhdellä alustalla ja tarjoaa digitaalisia sisältöjä yhdenvertaisesti. Formaattikehitys ja jakelukanavien muutokset vaikuttavat myös kirjailijoiden työhön. Perjantaina 22.4. Zoomissa järjestettävässä PiKen digifoorumissa tartutaan näihin teemoihin eri näkökulmista. Ilmoittaudu tilaisuuteen 19.4. mennessä täällä.

Lukutaitoa strategiasta käytäntöön – lanu-foorumin tallenteet julkaistu

Tämän vuoden lanu-foorumissa keskiviikkona 23.3.2022 keskusteltiin yhdessä lukutaitostrategiasta ja kirjaston paikasta tulevaisuuden lukutaitotyössä. Tutustu tallenteisiin oheisista linkeistä.

Ukraina-sivut ja koonnit

Kirjastot.fi:ssä on avattu uusi, päivittyvä Kirjastot ja sota Ukrainassa -osio. Sivulle kootaan Ukraina-sotaan liittyvää tiedotusta ja aineistoa kirjastoja varten. Mukana on myös viranomaissivuja, joita voi löytyä vastauksia asiakkaiden kysymyksiin. Pääsivulta löytyvät myös yleisten kirjastojen toiminnasta kertovat selkoesitteet ukrainaksi ja venäjäksi. Osion tarkoituksena on koostaa yhteen paikkaan kaikkien käytettäväksi kirjastoihin vaikuttavia tietoja. 

E-aineistohankkeen kuulumiset

Kuntien yhteistä e-kirjastoa valmisteleva e-kirjastohanke on työskennellyt koko projektiryhmän voimin tammikuusta 2022 alkaen. Eri tahojen kanssa käydyissä keskusteluissa sekä tiedotusvälineissä julkaistuissa uutisissa ja mielipidekirjoituksissa on noussut esiin joitain tulevaan e-kirjastoon ja e-kirjastohankkeeseen liittyviä uskomuksia ja jopa väärinkäsityksiä, jotka e-kirjastohanke haluaa tämän uutisen avulla oikaista.

Yhteisiä e-aineistokampanjoita suunnitellaan

PIKI- ja Keski-kirjastojen yhteisten e-aineistojen ympärille suunnitellaan jälleen e-aineistokampanjaa. Kampanjassa voi olla yhteisiä jaettavia materiaaleja sähköisesti ja printtinä sekä erilaisia tapahtuma-ajatuksia. Viime vuoden lokakuussa PIKI- ja Keski-alueella järjestetyn Rockway-teemaviikon tapaan tänä vuonna vuorossa olisi Ellibs-kampanjaviikko ja suunnitelmien mukaan vielä tänä keväänä. Seuraa ilmoittelua!

Akepike.fi-sivun uudistaminen

PiKe-alueen yhteisen verkkosivuston uudistustyö toteutetaan tämän vuoden aikana. Sivustouudistuksessa kirkastetaan visuaalista ilmettä ja luodaan uusi sivupohja, jossa myös saavutettavuusasiat huomioidaan entistä paremmin. Uudistustyöstä keskustellaan esimerkiksi PiKen digitiimissä.

Kirjastopäivät ja IFLA WLIC 2022

Kirjastopäivät järjestetään koronan mittaisen tauon jälkeen Hämeenlinnassa 15.-17.6. teemalla Tulevaisuuden kirjasto – muutosta ja empatiaa. Ilmoittautuminen Kirjastopäiville on avattu ja löytyy ohesta. IFLA WLIC 2022 järjestetään Irlannin Dublinissa 26.-29.7.2022. Konferenssiin ilmoittautuminen on avattu ja löytyy ohesta.

Suomen kirjastoseura on myös käännättänyt IFLA Trend Report -päivityksen suomeksi. Pääset dokumenttiin kiinni täältä.

Kirjastoalan osaaminen tulevaisuudessa

Kriisinkestävyyttä ja pehmeitä taitoja – mitä kirjastoalan kouluttajat ajattelevat tulevaisuuden osaamisesta? -blogiteksti on julkaistu Suomen kirjastoseuran blogissa. Tampereen yliopiston apulaisprofessori Tuomas Harviainen ja kirjasto- ja tietopalvelualan lehtorit Satu Salmela ja Kati Haanpää avaavat jutussa ajatuksia tulevaisuuden kirjasto-osaamisesta. IFLA:n CPDWL-jaoston blogissa on julkaistu kaksi artikkelia: Future-proof librarian, part 1: Fact-checking, multiliteracy and up-to-date evaluating skills ja Future-proof librarian, part 2: Co-operation with Wikimedia – Ideas from Sweden.

Pienten kirjastojen mentorointi

Joensuun, Lahden, Kuopion, Porvoon, Rovaniemen, Tampereen ja Vaasan AKE-kirjastot järjestävät yhteistyössä erityisesti pienten kirjastojen vastaaville ja työntekijöille suunnatun vuoden mittaisen mentorointiohjelman. Mentorointiparit muodostetaan yli kunta- ja maakuntarajojen. Alueemme työntekijöitä tulee olemaan mukana ohjelmassa, näillä näkymin ainakin Konnevedeltä, Kihniöstä ja Keuruulta.

Aspa-ajokortti jatkuu edelleen

Aspa-ajokortin omilta sivuilta löydät kootusti kaiken korttisi suorittamiseksi: A-osion toteutusten aikataulut, Aspatekoja. NYT -tehtävävihon tilauslomakkeen, valinnaisten B-E -osioiden liboppitoteutusten sisältökuvaukset sekä (sen tärkeimmän eli) suorituslomakkeen palkinnon saamiseksi. Muista myös PiKen aspa-osaajien galleria, joka täydentyy Facebookissa! Vielä tärppinä, kevään jälkimmäisessä A1-toteutuksessa 19.5.2022 on vielä tilaa – ilmoittautuminen ja lisätiedot ohesta.

Hyvinvointiohjelman tallenteet ja työpajat

Ammatillinen kukoistus 360 - kirjastolaisen hyvinvointiohjelman logo ja hauista muodostuva pyhä geometria

Viisiosainen Ammatillinen kukoistus 360: kirjastolaisen hyvinvointiohjelma -koulutuskokonaisuus käynnistyi helmikuun lopussa. Hyvinvointiohjelma koostuu yhdestä, yleisluontoisesti hyvinvointia jatkuvaan oppimiseen ja kirjastotyön arvostukseen kytkevästä oppimistilaisuudesta sekä neljästä konkreettisia keinoja tarjoavasta, arjen hyvinvointia työyhteisöihin vievästä työpajapäivästä. Pääset tilaamaan itsellesi kaikki johdantopäivän tallenteet oheisella lomakkeella. Johdantotilaisuuden puheenvuoroista osa on pysyviä, kansalliseen käyttöön avattuja julkisia tallenteita. Pääset katsomaan ne suoraan oheisista linkeistä:

  1. Alustus hyvinvointiohjelman aiheisiin: https://youtu.be/SNeaclyhkXE
  2. Kirjastotyön ja sivistyksen arvostus -paneeli / Juha Manninen (toiminnanjohtaja, Suomen kirjastoseura), Taina Sahlander (aluekirjastonjohtaja, Tampereen kaupunginkirjasto) & Henriika Tulivirta (suunnittelija ja lukuaktivisti, Sivupiiri, VAKE): https://youtu.be/9cAky6FLjR0 
  3. Yhteenveto ja tulevien työhyvinvoinnin työpajojen esittely: https://youtu.be/qB-wLnoLjBg

Ilmoittautuminen hyvinvointiohjelman ensimmäiseen työpajaan on nyt auki. Työpajan empatiasta, tunteista ja itseohjautuvuudesta 20.4.2022 klo 10–14 vetää aivotutkija Katri Saarikivi (Helsingin yliopisto). Työpajatyöskentely toteutuu etänä. Ilmoittautumiseen pääset suoraan tästä. Ilmoittaudu ensimmäiseen hyvinvointiohjelman työpajaan 6.4.2022 klo 16 mennessä.

Kysy lisää

Jarkko Rikkilä
Koordinaattori, akepike
jarkko.rikkila(at)tampere.fi

Juliaana Grahn
Projektisuunnittelija, akepike
juliaana.grahn(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *