🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

Vesilahden kirjastolla hyödynnettiin syksyn 2021 aikana monipuolisesti AkePiKen Pikeboksi -digivälinelainaamon laitteistoja. Kirjastolle oli vuodeksi 2020 haettu Aluehallintoviraston rahoitusta ”Osallisuutta digitaalisuuden kautta” -hankkeelle. Epäonnisesti hakemus sattui juuri koronavuodelle, joten hanke siirtyi seuraavaan vuoteen ja hankesuunnitelmaa jouduttiin muokkaamaan tilanteen vaatimuksiin sopivaksi.

Kehittämiskirjaston digivälinelainaamon laitteilla oli merkittävä rooli Vesilahden kirjaston digihankkeessa. Kirjastolle lainattiin Pikebokseja 1, 2 ja 5 eli VR/AR, Pelaa ja Kuvaa. Elokuussa, ennen hankkeen tapahtumia, kehittämiskirjasto järjesti henkilökunnalle myös Pikeboksi -työpajan.

Pikeboksi 1: VR tutuksi, jalkautuminen virtuaalisiin taidehetkiin

Pirjo Hakuni taiteilee, Marjo Höyssä opastaa.

Kirjastolaiset jalkautuivat paikallisten yhdistysten kokoontumistilaisuuksiin mukanaan kehittämiskirjaston digivälinelainaamon VR/AR -Pikeboksi. VR-laitteilla ja Tilt Brush –ohjelmistolla toteutettiin virtuaalinen taidekokemus, jossa osallistujat pääsivät kokeilemaan virtuaalitaiteen toteuttamista VR-ympäristössä.  

Virtuaalisten taidehetkien tavoite oli madaltaa digilaitteisiin tarttumisen kynnystä ja tutustuttaa VR-laitteistoon sekä VR-ympäristössä toimimiseen. Toisena tavoitteena oli kirjaston henkilökunnan digiohjausosaamisen lisääminen tekemisen kautta. Vastaanotto oli hämmästynyttä, ihastunutta ja innostunutta. Osallistujat kokivat saaneensa uuden elämyksen ja tietoa: ”Nytpä tiedän mistä lapsenlapset puhuvat ja pääsen sanomaan, että on mummokin ollut virtuaalimaailmassa!”

Pikeboksi 2: Nuorisoa neukkariin, syyslomaviikon pelitila kirjastolla

Syyslomaviikolla kirjaston kokoushuone muokattiin pelitilaksi, jota sai varata koronan sallimissa rajoissa yhdessä kaverin kanssa tai perheen kesken konsoli- ja lautapelien pelaamista varten. Laitteina toimi Pikeboksi 2:n PS4 ja VR-lasit sekä pelivalikoima. Kunnan nuorisotoimen henkilökunta osallistui pelitilan valvontaan, mikä mahdollisti sen, että peliaikoja saattoi varata myös kirjaston lyhyehkön palveluajan ulkopuolelta. Pelitilasta tiedotettiin kirjaston ja nuorisotoimen somekanavissa sekä kouluyhteyshenkilön kautta Wilmassa. Kaikki tarjolla olleet 28 tuntia varattiin viimeistä minuuttia myöten, erityisen suosittua oli VR-laitteilla pelaaminen.  

Syyslomaviikon pelitilan tavoitteena oli peli- ja mediakulttuuriin osallistaminen sekä kirjastolaisten tutustuttaminen konsolipelaamiseen tekemisen kautta. Kirjastolla ei ole lainattavissa tai tarjolla omia digitaalisia peliaineistoja, joten peliviikon järjestäminen oli uudenlainen avaus tässäkin suhteessa. Suosittu konsepti päätettiin uusia heti talvilomalla 2022.

Pikeboksi 5: Valograffititaidetta pimeässä, opastusvideoita asiakkaille

Kuvauslaitteistoa hyödynnettiin kirjastolla järjestetyssä, kuudensien luokkien oppilaille suunnatussa mediataitopäivässä. Päivän aikana yhtenä ohjelmannumerona oli valograffitien eli valomaalausten kuvaamista. Valograffiti on pimeässä tilassa pitkällä valotusajalla kuvattu, taskulampulla tai vaikkapa tähtisädetikulla maalattu valokuvio. Koska mediataitotapahtuma järjestettiin päiväsaikaan eikä kirjastolla ei ollut sopivaa pimennettävää tilaa, lainattiin kirjaston parkkipaikalle toimistokontti, jonka ikkunat pimennettiin. Kontin toiseen päähän viritettiin Pikeboksin kamera jalustoineen. Mediataitopäivään osallistuneet kuudesluokkalaiset kävivät pareittain kontissa maalaamassa valokuvioita kirjaston henkilökunnan toimiessa kuvaajina. Valograffitit onnistuivat upeasti ja työpajaan osallistuneilta koululaisilta saatiin innostunutta palautetta: ”Niin siistiä! En tiennyt, että tällaisia voi tehdä!”

Vesilahden Yhtenäiskoulun oppilaita.

Kirjaston henkilökunta suunnitteli ja toteutti kuvausboksin avulla myös ohjevideoita omatoimikirjaston käytöstä. Videot julkaistiin kirjaston verkkosivulla sekä some-kanavissa. Tavoitteena oli sekä tuottaa ohjeistus, jota oli asiakkaiden suunnalta usein toivottu, että kasvattaa kirjaston henkilökunnan digi- ja sisällöntuotannon osaamista. Pikeboksin kamera koettiin käteväksi kuvauslaitteeksi, jolla oli helppo tuottaa laadukasta jälkeä jopa aloittelijan näkökulmasta. Videot myös editoitiin itse Windowsin mukana tulevalla yksinkertaisella videoeditorilla.

Kiitos Vesilahden tiimille mahtavasta blogiaineksesta!

Teksti & kuvat: Terhi Turkia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *