Tulossa pe 10.2. Informaatiolukutaidon etäkahvit

Ratkaisukahveja, virtuaalivierailuja, syksyn koulutuksia, työasusteita, mobiililaitteita, hankehakuja, koulutustallenteita ja digiajokorttia – niistä on PiKe-uutiset 4/2020 tehty!

PiKe-uutiset 4/2020 sisältää seuraavat aiheet:

  • Ratkaisukahvit #9
  • Herttoniemen virtuaalivierailu
  • Syksyn koulutuskalenteri
  • Työasusteet ja mobiililaitteet käyttöön PiKe-pilottikirjastoissa -projektin startti
  • Hankehaku 2020 -tilannekatsaus
  • Käytettävissä olevia koulutustallenteita
  • Mikä on Liboppi?
  • Digiajokortti on mahdollista aloittaa vielä syksyllä
  • Digivälinelainaamo

Ratkaisukahvit #9

Kuvassa rubikin kuutio ja teksti PiKen Ratkaisukahvit.

Ratkaisukahvit #9 to 28.5. – Kirjastot auki hallitusti, mikä on asiakaspalvelun uusi normaali? PiKe-alueen kirjastojen kaikille avoimet, yhteiset ratkaisukahvit ovat edenneet nyt jo yhdeksänteen osaan. Poikkeusaikana syntynyttä konseptia on tavoitteena jatkaa tilanteen normalisoituessa. Hieman tilastofaktaa, että ensimmäisille ratkaisukahveille 1 – 8 osallistui yhteensä 1221 kirjastolaista meidän kirjastoista.

Liity mukaan ilman ilmoittautumista tästä linkistä.

Herttoniemen virtuaalivierailu

Kuvassa kaksi kuvaa Herttoniemen kirjastosta. Toisessa rakennusvaiheessa oleva kirjastotila ja toisessa kirjastovirkalija hyllyttää aineistoa.

Erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta kertoo meille Herttoniemen kirjastosta, yhteistyökuvioista sekä kierrättää meidät mobiilisovelluksella tilojen läpi. Kirjaston osuuden jälkeen meille on luvassa lisäinformaatiota kirjaston suunnitteluprosessista ja Herttoniemen tila- ja toimintakonseptin palvelumuotoilusta. Asiaa valottavat meille muotoilutoimisto Rune & Berg Designin asiantuntijat.

Ilmoittaudu mukaan täällä.

Syksyn koulutuskalenteri

Syksyn koulutuskalenteri päivittyy kovaa vauhtia. Ohjelmassa on tuttuja konsepteja ja tuoreita juttuja. Epävarmoista ajoista johtuen koulutukset järjestetään mahdollisuuksien mukaan lähipäivinä ja kokoontumisrajoitusten ollessa voimassa etämuodossa erilaisilla alustoilla.

Tutustu koulutuskalenteriin ja bongaa sinulle tärkeät päivämäärät täältä.

Työasusteet ja mobiililaitteet käyttöön -projektin startti

Tämän vuoden toimintasuunnitelman mukaisesti testaamme projektissa työasusteiden ja mobiililaitteiden käyttöä. Projektissa on mukana 5 kirjastoa ja yksikköä: pääkirjasto Metso Tampereelta, Koilliskeskuksen kirjasto Tampereelta, pääkirjaston tietopalvelut Jyväskylästä, Valkeakosken kirjasto ja Muuramen kirjasto. Projektin ohjausryhmä on kokoontunut etänä kolme kertaa. Kesällä on tavoitteena toteuttaa kyselyä osallistuville yksiköille ja syksyllä työpajoja yhteiskehittämisen hengessä.

Hankehaku 2020 -tilannekatsaus

Tämän vuoden hankehakuihin pureutuen tullaan AVI:n kanssa järjestämään kolme Hankeinfo-tilaisuutta, jossa käydään teema kerrallaan läpi asioita hankkeisiin liittyen. Lisäksi alustavasti on suunniteltu, että lokakuun lopussa kokoonnutaan sparraamaan, kehumaan ja kommentoimaan toistemme projekti-ideoita hankepäivään.

Tutustu Hankeideat-sivuun.

Käytettävissä olevia koulutustallenteita

Koska henkilöstötilanne PiKe-alueemme 45 kunnassa voi nyt olla hyvin erilainen ja kesälomakausi on ovella, olemme satsanneet koulutustallenteisiin. Tilattavissa ovat esimerkiksi seuraavat.

Mikä on Liboppi?

Liboppi on yleisten kirjastojen henkilökunnan yhteinen oppimisalusta, joka on otettu käyttöön kaikilla AKE-alueilla. Akepiken oma osio löytyy alustalta kohdasta Pirkanmaa ja Keski-Suomi. Alustalle viedään sekä etäkursseja että oppimateriaaleja. Liboppiin pitää tehdä omat tunnukset, jonka jälkeen kurssiavaimilla pääsee osallistumaan oman alueen kursseille. Lue lisää Libopista täältä.

Digiajokortti on mahdollista aloittaa vielä syksyllä 2020

Digiajokortin suorittamisen on aloittanut n. 350 henkilöä Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastoista. Tulevana syksynä on mahdollista vielä aloittaa kortin suorittaminen, tarjolla on myös runsaasti koulutuksia etäyhteyksin. Keväällä 2021 digiajokortin koulutuksia ei enää järjestetä, tallenteet ovat edelleen katsottavissa. Takaraja suorittamiseen tulee olemaan loppukevät 2021, jolloin viimeiset suoritusmerkinnät otetaan vastaan.

Digivälinelainaamo

https://www.instagram.com/p/B8tkzZ-hJ3z/

Digiajokorttikoulutusten tukena digiosaamisen kehittämisessä tarvitaan laitteita, joita lainataan PiKe-alueen kirjastoihin koulutussisältöjen jalkauttamiseksi. Tarkoituksena on muodostaa erilaisia salkkuja, joiden teemat ovat mm. VR/AR-, Podcast- ja Sometuottaminen. Salkut tulevat tukemaan ja edistämään kirjastolaisten digiosaamista ja mediasisältöjen tuottamiseen tarvittavaa osaamista. PiKen DIGI-tiimissä valmistellaan ja mietitään salkkujen sisältöjä. Syksyn 2020 aikana salkut kootaan ja ne lähtevät lainattaviksi kirjastoihin.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *