Tulossa pe 10.2. Informaatiolukutaidon etäkahvit

PiKe-uutisten PiKeSä-painos sukeltaa Liboppi-kursseihin, pikeboksiasioihin ja aktiviteetti-ideoihin lomaileville ja työskenteleville kirjastolaisille kesän ajaksi. Myös ajankohtaiset ilmoittautumistiedot alkusyksyn koulutuksiin löydät näistä uutisista. Tykkää, keskustele ja jaa!

Kesäheinä-tekemistä rauhallisiin työpäiviin

Aspa-ajokortin B: Hyödynnä lähteitä ja hae tietoa verkosta -osion Liboppialustalla voit suorittaa koulutuksen omaan tahtiisi, silloin kun sinulle sopii. Lisätietoa ja liittymisohjeita löydät tämän linkin takaa. Osio kuuluu aspa-ajokortin valinnaisiin B-E -osioihin, joista kortin suorittamiseksi osallistuja valitsee vähintään yhden osion kiinnostustensa mukaan.

Suuri AKEPiKe-kysely 2021 on auki 1.6. – 8.8.2021 välisenä aikana. Kyselystä voit lukea lisää tästä artikkelista ja suoraan kyselyyn pääset tästä linkistä. Kyselyllä selvitetään AKE-kehittämiskirjastotoiminnan tähänastisia vaikutuksia alueella. Sen avulla muodostetaan suunta esimerkiksi lähitulevaisuuden oppimissisältöjen tavoitteista AKE-toiminnan strategiatyön taustalle. Toivomme, että anonyymiin kyselyyn vastaa mahdollisimman moni kirjastolainen Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueelta. Kyselyn vastaamiseen menee noin 15 – 20 minuuttia.

Kesäheinä-tekemistä myös lomaileville

Akepike haastaa kaikki pikeläiset myös kesähaasteeseen! PiKe-kesähaaste tuo kesään maakuntamatkailua, bingoa ja kirjastoja, koska mitä olisi kesä ilman kirjastoa? Ota siis allesi sopivaksi katsomasi menopeli ja suuntaa kotimaanmatkailusi kesällä PiKe-alueen kirjastoihin ja niiden ympäristöihin! Haasteen ohjeen bingoineen löydät myös tästä linkistä ja listattuna alta:

  • Valitse matkakohteeksesi kolme kirjastoa PiKe-alueelta
  • Osallistu kesähaasteeseen jakamalla somessa kuvapostikortti kirjastovierailustasi aihetunnisteilla #Akepike, #PiKenKesähaaste, #PiKeKirjastot2021 ja #Digipostikortit sekä vierailemasi kirjaston tunnistetiedot, esim. (#Trekirjasto)
  • Kerro suurimmat sykähdyksesi vierailulta sekä se, miksi ja miten päädyit juuri tähän kirjastoon

Lataa kesähaasteen apukortti täältä PDF-muodossa.

Alkusyksyn ilmoittautumismuistutus

Aspa-ajokortin pakollisen A-osion A2: Esteetön, saavutettava ja turvallisempi kirjasto ilmoittautuminen on avoinna. Sekä 9.9. että 11.11.2021 -tilaisuuksissa on vielä paikkoja jäljellä. A1: Nuorten kohtaaminen ja yhdenvertainen kirjasto -tilaisuuksia järjestetään seuraavan kerran vuonna 2022. A-osion suorittamiseksi työntekijä valitsee A1- tai A2-tilaisuuksista toisen tai osallistuu halutessaan molempiin. Sekä A1- että A2-osion suorittaminen ei siis ole tarpeellista A-osion suorittamiseksi.

Syyskuussa on tulossa myös aspa-ajokortin valinnaisen C: Suosittele sisältöjä ja kerro palveluista-osion livetilaisuus. Se tallennetaan, ja B-osiosta tuttuun tapaan koko koulutustilaisuus tehtävineen avataan tilaisuuden jälkeen suoritettavaksi omana Liboppi-kurssinaan. Livetilaisuuteen otetaan enimmillään 75 PiKe-alueen työntekijää, ja myös Liboppi on tarkoitettu ainoastaan PiKe-alueen työntekijöiden käyttöön. Seuraa ilmoittelua, ilmoittautuminen avautuu lähiaikoina! Myös muut syksyn koulutukset löydät koulutuskalenterista.

Pikeboksit testissä ja käytössä

Pikeboksi-työpajat lähtivät käyntiin 9. ja 10. kesäkuuta Nokialla ja Tampereella. Lisää työpajoja Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa tullaan järjestämään elo-syyskuussa. Jos kirjastosi jäi näiden pajojen ulkopuolelle, mietitään yhdessä työpajoille jatkoa ensi vuodelle. Tarkastele myös Pikeboksien verkkosivua, jos sinua kiinnostaa varata jokin pikebokseista kirjastoosi itsenäisesti käytettäväksi.

Pikeboksien tarjoamisen ja käytön tuen lisäksi olemme kiinnostuneet myös mietteistänne sekä tavoistanne hyödyntää bokseja. Kokemuksia boksien käytöstä voi jakaa someen meidän löydettäväksemme aihetunnisteilla #Akepike ja #Pikeboksit. Askarruttavissa kysymyksissä meitä voi lähestyä myös sähköpostitse. Eikä tässä vielä kaikki, oheisista linkeistä pääset tuttuun koulutuspalautteen antamisen tapaan kertomaan mietteistäsi jo boksia hyödyntäneenä osaajana – kutsummekin kaikki jo bokseja kevät-kesä 2021 -aikana varanneita ja käyttäneitä jakamaan ajatuksiaan bokseista!

Kirjastoseuran apurahat

Kirjastoseuran apurahahaku on auki 29.8.2021 asti. Apurahoilla tuetaan kirjastoalan ammatillista kehittämistä ja alan opiskelijoita sekä apurahojen että stipendien muodossa. Apurahoista järjestetään myös kaksi infotilaisuutta, 17.6. ja 5.8. klo 16. Lisää tietoa apurahoista löydät tästä linkistä.

Demokratiahankeinfot tulossa syksyllä

Demokratiahankeinfojen tavoitteena on välittää hanketietoa, toimia hankeideoinnin tukena sekä jakaa hyviä käytäntöjä ja erilaisia ideoita. Mukana infoissa on vaihtuva kattaus hankeideoita, kokemuksia ja hyviä käytäntöjä sekä kotimaasta että maailmalta. Huippunimien livepuheenvuorot (Christian Lauersen, Erik Boekesteijn, Knut Skansen) maailmalta antavat inspiraatiota ja esittelevät kirjastojen demokratian edistämiseen liittyvää toimintaa sekä demokratian vahvistamista kirjastojen strategisena tavoitteena. Tilaisuuksien järjestämisestä vastaavat AKE Vaasa (Akepampas), AKE Tampere (Akepike) ja LSSAVI.

Lue lisää hankeinfoista täältä.

Oikein hyvää kesää toivottavat myös Jarkko & Juli!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *