Kiinnostaako työelämävaihto? 🧳 PiKe-kirjastojen työelämävaihtotarjotin on auki 🧳

PiKe-kirjastokeskustelut Kinnulassa: ”On tärkeää olla kaukaa viisas ja läheltä hyvännäköinen”

Vuosien 2022 ja 2023 aikana toteutetaan kiertue kirjastoissa LSSAVI:n kirjastotoimen ylitarkastajan, projektisuunnittelijan ja koordinaattorin voimin. Kirjastojen kanssa keskustellaan esimerkiksi kirjaston roolista sivistyskunnassa vuodesta 2023 eteenpäin, kirjaston vahvuuksista ja identiteetistä, kehittämiskohteista ja työssä motivoivista sekä innostavista tekijöistä. Kinnulan kirjastossa vierailimme 11.3.2022.


Kinnulan kunnankirjasto palvelee kaikkia kunnan noin 1600 asukasta yhteistyössä esimerkiksi kansalaisopiston sekä kasvatus- ja opetustoimen kanssa. Kirjasto toimii kahden ihmisen, yhden vakituisen ja yhden sijaisen, pyörittämänä. Käytössä on myös omatoimiaika. Kirjastossa keskusteluun kanssamme liittyivät kirjastonjohtaja Pirkko Kauppinen ja sivistysjohtaja-rehtori Minerva Rannila.

Yhteistyö konkretisoi asiakkaiden hyvinvoinnin tueksi tehtävää työtä

Kysymys siitä, mitä katsotaan kuuluvaksi hyvinvointiin luonnehtii sekä kirjaston palveluja itsessään että vasta hahmottuvia mahdollisuuksia kirjastoille osana hyvinvointialueiden uudistusta. Olennaista tällä hetkellä on tunnistaa kirjaston erilaisia tapoja kytkeytyä hyvinvointiin ja oppia kuvaamaan niitä paitsi muille, myös itselle.

Pienellä paikkakunnalla kirjasto tuo hyvinvointia sekä kokoelmiensa, tilojensa että sosiaalisen ulottuvuutensa muodossa. Myös tapahtumat ja yhteiset palvelut muiden kunnan toimijoiden kanssa ovat Kinnulassa tapa edistää hyvinvointia eli konkretisoida sitä, mitä kirjasto ja esimerkiksi kansalaisopisto yhdessä voisivat tehdä asiakkaidensa hyvinvoinnin tueksi. Kirjasto on luonteva osa oppimista varhaiskasvatusikäisistä lapsista lähtien kirjastokäyntien, kirjastokorttien, kirjaston palvelujen kertaamisen, kirjavinkkauksen, lukudiplomien, kirjapakettien, tiedonhankinnan opetuksen ja itsenäisten toimintavalmiuksien tukemisen muodossa.

Kirjastonjohtaja Pirkko Kauppinen painottaa palvelun mutkattomuutta kaikessa toiminnassa ja asioinnissa.

Kirjaston ykkösvahvuutena monipuolisuus – kehittämiskohteet liittyvät nuorten tarpeisiin

Kinnulan kirjaston ykkösvahvuutena on sekä kirjaston että paikkakunnan palvelukirjon moninaisuus. Yhteistyökumppaneiden kautta moni uusi asiakas löytää myös kirjaston ja kirjastoon saadaan tuotettua sellaista sisältöä, joka jäisi yhden kirjastoammattilaisen toteuttamana vähemmälle. Ylipäätään monipuolisuus myös tapahtumissa ja ajatus siitä, että ketään ei suljeta pois, saa ihmiset käyttämään kirjastoa. Toisena vahvuutena Pirkko Kauppinen näkee joustavuuden – hän menee sinne minne kutsutaan, oli puhe sitten jalkautumisesta paikallisen huolto-aseman kahvipöytiin tai sivistystoimen keskusteluihin, joissa on mahdollista kertoa kirjaston palveluista ja kuunnella ihmisten toiveita.

Nuorison tavoittaminen pohdituttaa Kinnulassa tekijän, tilan ja osaavan kohtaamisen tarpeiden kautta. Mahdollinen kirjasto-nuorisotyöntekijä voisi vahvistaa kirjaston osuutta erilaisissa siirtymävaiheissa olevien nuorten tavoittamisessa. Kirjastotyöntekijöiden ja nuorten välillä puhutaan muustakin kuin kirjastoasioista, mikä kertoo arvostuksesta ja turvallisten aikuisten tarpeesta myös pienellä paikkakunnalla.

Kaikki – myös huono päivä – innostaa ja motivoi osaamisen kehittämisessä

Töissä tehdään työtä asiakkaita varten ja täysillä. Tämän lisäksi on tärkeää tuntea lähipiirinkin arvostavan ihmistä ja tämän tekemää työtä. Monipuolinen työ on rikkaus, johon kuuluu välillä myös tunne riittämättömyydestä. Uudet asiat ovat virkistäviä ja koulutukset ovat tukeneet tarvetta kehittyä. Myös pakko ratkaista haasteet pienen työyhteisön sisällä vie asenteena eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *