🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

Vuosien 2022 ja 2023 aikana toteutetaan kiertue kirjastoissa LSSAVI:n kirjastotoimen ylitarkastajan sekä akepiken projektisuunnittelijoiden ja koordinaattorin voimin. Kirjastojen kanssa keskustellaan esimerkiksi kirjaston roolista kulttuurihyvinvointityössä, kirjaston vahvuuksista ja identiteetistä, kehittämiskohteista sekä työssä innostavista tekijöistä. Vierailimme Ikaalisissa 22.9.2023.

Ikaalisten kirjasto sijaitsee yläkoulun päädyssä, kauniilla paikalla Kyrösjärven rannalla. Varsinaisesta keskustasta ollaan hiukan syrjässä, mutta yhteys kouluun tuo kirjastoon vilskettä. Maalaismaisemasta, ympäröivistä järvistä ja metsistä huolimatta palvelut ovat lähellä ja Tampere lyhyen ajomatkan päässä. Ikaalisten kaupungissa on 6 800 asukasta. Kirjastokeskusteluun kanssamme osallistuivat kirjastonjohtaja Elina Pimiä, kirjastonhoitaja Nanna Hakala, kirjastovirkailijat Henna Järvi ja Tiina Lammi, sekä kirjastosihteeri Kirsi Tuomisto

Ikaalisten kirjasto on henkilökunnalle selvästi viihtyisä ja rakas työpaikka, suurin osa työntekijöistä on työskennellyt Ikaalisissa vuosia, vaikka työkokemusta onkin karttunut monipuolisesti, niin Keski-Suomesta, pääkaupunkiseudulta, Eduskunnan kirjastosta kuin Kansalliskirjastostakin.

Ideoita syntyy yhteisen pöydän ääressä

Hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen myös Ikaalisten kaupungin hallinnossa on tapahtunut henkilöstömuutoksia. Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden yhteiset tapaamiset ovat muuttuneet ja nuorisopalveluiden, kirjaston, kansalaisopiston ja liikuntapalveluiden kesken on kokoonnuttu viime syksystä alkaen aiempaa tiiviimmin ja haettu synergiaetuja tekemiseen. Yhteistä tekemistä löytyy ja erityisesti on pohdittu kaikille toimijoille yhteistä kuntalaisen ja asiakkaan näkökulmaa palveluihin. Keskusteluissa syntyy ideoita, eniten on keskitytty käytännön tapahtumien ja muun toiminnan suunnitteluun, mutta myös osallisuudesta ja syrjäytymisen ehkäisemisestä on puhuttu yhdessä. 

Moni asiakas käyttää seudulla useiden paikkakuntien kirjastoja, joten omatoimipalvelua on naapurikunnan tapaan toivottu myös Ikaalisiin. Nyt omatoimi on käytössä lehtisalissa, mutta omatoimi koko kirjastoon vaatii suunnittelua ja tilojen remontointia, joten sen toteuttaminen ei ole vielä ollut mahdollista.

Ikaalisten kirjasto. Lainattavia liikuntavälineitä.
Ikaalisten kirjastosta löytyy monipuolinen valikoima lainattavia liikuntavälineitä ja pelejä.

Kaikki ikäryhmät huomioidaan kirjastossa

Ikaalinen on ikäihmisten kaupunki. Lehtien lukijoita käy runsaasti ja heille on muodostunut oma yhteisönsä, joka huolehtii, elleivät kaikki porukasta ole tulleet totutusti kirjastoon. Kirjailijavieraana tänä syksynä kävi Kirsti Manninen. Paikalle oli saapunut peräti 60 kuulijaa ja tilaisuus oli mukavan lämminhenkinen ja yhteisöllinen. Kotipalvelu on kiitelty palvelu, moni saa kirjastosta lukemista kotiin toimitettuna.

Kotoisalla lastenosastolla näkyvät sisustus- ja esillepanoideat, joita on saatu kirjastovierailulta Norjasta. Kirjastossa käy paljon lapsiperheitä ja lapsia. Satunurkan hiiritalo houkuttelee leikkijöitä ja kirjat ovat mukavasti pienten asiakkaiden saatavilla. Tarvittaessa lastenosastolle mahtuu puhallinorkesterikin hyvin.

Samassa rakennuksessa sijaitseva yläkoulu tuo nuoret kirjastoon sekä koulupäivän aikana että sen jälkeen. Yhteistyö koulujen kanssa on aktiivista, kirjastoon kutsutaan esikoululaiset, 1.-luokkalaiset, 3.-luokkalaiset, 4.-luokkalaiset ja 7.-luokkalaiset. Kouluyhteistyötä ovat myös TET-harjoittelijat, jotka tulevat tutustumaan kirjaston töihin. 

Osa kouluista sijaitsee kaukana ja kirjastossa tehdään heille vaihtuvia aineistolaatikoita. Laatikoiden tilaaminen ja toimittaminen on vakiintunut kirjastoautotoiminnan lopettamisen jälkeen muutamassa vuodessa rutiinityöksi. Laatikot kulkevat sisäisin kuljetuksin. Huoli lasten lukutaidon tilasta on yhteinen kirjastossa ja koulussa. 

Koululaisten lukuharrastusta on seurattu ja ruokittu kirjastossa. Ikaalisissa on huomattu, kuinka vertaisvinkkaus seiskojen kesken on saanut monet pojatkin tarttumaan kirjaan. Vaikuta-paneelissa yläkoululaiset saivat tehdä hankintaehdotuksia ja myös ukrainalaisille koululaisille hankittiin luettavaa omalla äidinkielellä. Ikaalisiin on tullut 150 ukrainalaista, joista 30 on koululaisia. 

Hauska eri-ikäiset yhdistävä yhteistyökuvio on löytynyt paikallisten Marttojen kanssa. Martat ovat ommelleet esikoululaisille omat kirjastokassit, joiden kanssa pienet kirjastonkäyttäjät asioivat ylpeinä kirjastossa.Yhteistyötä tehdään myös kansalaisopiston, 4H:n ja Ikaalisten Luontoyhdistyksen kanssa. Ikaalisten Luonto on pitänyt kirjastossa säännöllisesti esillä kestävän kehityksen teemoja.

Ikaalisten kirjasto. Näkymä lastenosastolta, ikkunasta ulos katselee kirjastonjohtaja Elina Pimiä.
Kodikas ja kutsuva lastenosasto houkuttelee lukemaan ja leikkimään.

Kehittämistä omien vahvuuksien ja työtehtävien mukaan

Ikaalisissa kirjasto nähdään ennaltaehkäisevänä hyvinvointipalveluna, jonka merkitys on tullut entistä tärkeämmäksi: paikkakunnalla ei ole enää omaa kirjakauppaa ja lehtien tilaaminen kotiin on kallista. Markkinointia pitää entisestään kohdentaa ja lisätä, välillä kirjastossa kuullaan, että asiakasta harmittaa kiinnostava ohi mennyt tapahtuma. 

Kehittäminen on Ikaalisissa aktiivista, kirjastossa suunnitellaan muun muassa retkeä Seinäjoelle. Kehittämispäivässä jokainen työntekijä tutustuu oman työnkuvansa ja kiinnostuksensa mukaisesti Seinäjoen kaupunginkirjastoon. 

Kodikas ja idyllinen Ikaalisten kirjasto on asiakkailleen tärkeä, jokainen työpäivä on kirjastossa erilainen ja joulu on kuin joka viikko, sanoo kirjastovirkailija Tiina Lammi kirjatilausten vastaanotosta. On ihanaa olla töissä paikassa, jossa tuntee tekevänsä merkityksellistä ja tärkeää työtä.

Teksti: Mervi Hietanen
Kuvat: Juliaana Grahn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *