🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

Osaamisen kehittämisen vuonna 2023 kehittämiskirjasto palasi monin tavoin ja teemoin kirjastoammattilaisten arkisten taitojen perusteisiin. Näihin kuuluivat sekä kirjastotyön eri osa-alueet että uudet mahdollisuudet nähdä itsensä osana osaamista uudistuneissa ja uusissa PiKe-osaajien verkostoissa.

Uusia kierroksia ja kiertäjiä PiKe-alueella

Kehittämiskirjaston tekijätiimi kehittyi alkuvuodesta aiemmasta yhden työparin ja vaihtuvan projektityöntekijän mallista kolmen, pysyvän työntekijän AKE-tiimiksi. Vuoden 2022 tapaan toimintaan kuului kiertämistä, kohtaamisia, keskusteluja – ehkä ensimmäistä kertaa nyt etä- ja hybridimuotojen pakosta vapautuen?

PiKe-kirjastokeskusteluissa kierrettiin jälleen kirjastoissa LSSAVI:n kirjastotoimen ylitarkastajan sekä kehittämiskirjaston projektisuunnittelijoiden ja koordinaattorin voimin. Yhteensä 23 kirjaston johtajien, esihenkilöiden ja työntekijöiden kanssa keskusteltiin kirjaston roolista kuntalaisten hyvinvoinnissa, kirjaston vahvuuksista ja identiteetistä, kehittämiskohteista sekä työssä innostavista tekijöistä.

Kehittämiskirjasto kävi esittelemässä PiKeBOKSI-digivälinesalkustonsa Suomen rajojen ulkopuolella IFLA WLIC -kirjastokonferenssissa Alankomaiden Rotterdamissa. Tampereella järjestettiin keväällä myös yhteinen AKE-ihmisten tapaaminen, joka kokosi yhteen AKE-tekijöitä valtakunnallisesti. Kiitos kokemuksista kuuluu myös Tampereen kaupunginkirjastolle ja Suomen kirjastoseuralle! ❤️

Loppusyksystä kiertoon pääsivät myös PiKe-osaajat eli alueemme kirjastoammattilaiset. Pilotoimme työelämävaihtokokeilua yksittäisten päivien mittaisina kirjastovierailuina, joissa PiKe-kirjastojen työntekijät pääsivät ilmoittautumaan vierailuille toisiin PiKe-kirjastoihin. Oppimisvierailuja kohdistettiin kirja-alan kuriositeettiin Vinhan kirjakauppaan Ruovedellä sekä Jyväskylän uudistettuihin ja palkittuihin kirjastokohteisiin.

Verkostoja, verkostoja!

Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastojen yhteistä visiota työstetiin vuonna 2023 rakennetussa PiKe-johtajaverkostossa. Johtajien verkottumista keskenään tuettiin myös PiKe-johtajien kuukausittaisilla etäkahveilla ja johtajien lähikokoontumisessa Tampereella kesällä 2023.

Vuoden aikana uudistettiin myös digiosaamisen, esteettömyys- ja saavutettavuusasioiden sekä lasten- ja nuortenkirjastotyön alueellisia työryhmiä. Tiedustelimme ensin jäsenten halukuutta jatkaa työryhmiin osallistumista alueellisina verkostoina, sitten rekrytoimme verkostoihin uusia jäseniä pois jättäytyneiden tilalle. Uudet Piken digi-, esa- ja lanuverkostot aloittivat toimintansa syksyllä uudelleen.

ASPA-ajokortti ja Pikeboksit kehittyen osaamisen tukena

ASPA-ajokortteja on yhteensä valmistunut yli 120 kappaletta, loppukiri vuoden vaihteessa on ollut huima. Ensi vuonna ajokortin korvaa uusi, kohtaavan asiakastyön tarjotin. Pikeboksit kiersivät kirjastoissa totuttuun tapaan – vuoden mittaan bokseja varattiin yhteensä 79 kertaa. Kokonaisuudessaan bokseille on kertynyt jo 289 varauskertaa ja ne ovat käyneet 29 PiKe-kunnassa. Alkava vuosi tuo tullessaan myös pikeboksien uudistuksen.

Lukuja oppimistilaisuuksista

Tilaisuuksia kertyi yhteensä 87 kappaletta, keväällä 47 ja syksyllä 40. Osallistujina tilaisuudet tavoittivat yhteensä yhteensä 2830, keväällä 1805 ja syksyllä 1025. Tilaisuuksiin mahtui mukaan suuria kävijämääriä tavoittavia sisältöjen avaamispäiviä kuten Kirjakutsut, Musiikin valinnat ja Lukuvuosi, sekä pienempiä, alle 25 hengen käytännön oppimispäiviä ja matalamman kynnyksen etätilaisuuksia. 

Osallistujamäärät kattavat edelleen vain suoralähetyksiin ja lähitilaisuuksiin osallistuneita. Koulutustallenteiden katsojat huomioituna luvut ovat korkeampia.

Yhdessä työskenteleminen, käytännöllisyys ja oman osaamisen jakaminen kiitettyä

Kehittämiskirjasto sai vuonna 2023 viimeisen kerran palautetta tilaisuuksiin osallistuneilta yhteisen, ake-toiminnan alkuvaiheessa kehitetyn palautelomakkeen kautta. Iso kiitos kaikille PiKe-alueen osaajille, jotka jaksatte kertoa meille ajatuksianne siitä, mitä tilaisuuksista on jäänyt käteen! ❤️ Ensi vuonna meitä kiinnostaa suoraan myös, ovatko tilaisuutemme aikanne arvoisia.

Kevään (240) ja syksyn (222) tilaisuuksista saimme yhteensä 462 vastausta palautelomakkeelle. Lopuksi poimintoja siitä, kuinka tarjottuja tilaisuuksia on otettu vastaan uuden tiedon, tilaisuuden jälkeisen tiedon jakamisen sekä kokonaistyytyväisyyden osalta.

Sain tilaisuudesta uutta tietoa

  1. PiKe-tilastokatsaus 19.4. (94.6)
  2. Kipinää suositteluun! -kirjallisuuskoulutukset 10.10., 7. – 8.11. (94.5)
  3. Kirjastot ja turvallisuus: PiKe-kehittämiskirjastopäivä 23.5. (92.4)
  4. Kirjastojärjestelmä haltuun 1 10.3. (92.4)
  5. Kohteena Ruovesi! Kirjallisuus ja kulttuuri Vinhan kirjakaupassa 8.6. (91.0)

Tilaisuuden sisältöjä siirtyy kauttani muuallekin työyhteisöön

  1. PiKe-tilastokatsaus 19.4. (97.0)
  2. Osaamisen johtamisen valmennuspaketti: Osaamistavoitteet ja osaamiskartoitus 29.8. (92.1)
  3. PiKe-johtajien kesäpäivät 15. – 16.6. (91.3)
  4. Rohkene innostumaan! 30.5. (90.2)
  5. Kirjastot ja turvallisuus: PiKe-kehittämiskirjastopäivä 23.5. (89.8)

Olen tyytyväinen tilaisuuteen kokonaisuutena

  1. PiKe-tilastokatsaus 19.4. (97.6)
  2. Kipinää suositteluun! -kirjallisuuskoulutukset 10.10., 7. – 8.11. (96.5)
  3. Esa-tiimin ideat ja vinkit: Vieraita kieliä asiakaspalvelussa 18.4. (94.8)
  4. PiKe-johtajien kesäpäivät 15. – 16.6 (94.2)
  5. Kohteena Ruovesi! Kirjallisuus ja kulttuuri Vinhan kirjakaupassa 8.6. (94.0)

Tästä kohti vieläkin parempaa vuotta 2024!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *