🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

Verkostomaisen toiminnan ja vertaisoppimisen tueksi PiKe-alueen henkilöstö on käynyt vuonna 2023 tutustumassa työhön toisissa alueen kirjastoissa. Tässä blogissa käsitellään alueen ammattilaisten vierailuja osana tätä PiKe-kirjastovierailutarjotinta. Lue ohesta Nannan ja Jennin kokemuksia vierailusta PiKe-osaajana Ikaalisista Jyväskylään 2.11.2023.

Esittäytyminen ja mitä tyypillisiin kirjastotyöpäiviinne kuuluu?

Olen Nanna Hakala, kirjastonhoitaja Ikaalisten kaupunginkirjastossa. Valmistuin (YTM) Tampereen yliopistosta, pääaineena informaatiotutkimus. Aloitin kirjastourani vuonna 1999 sovellussuunnittelijana Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalveluissa, jossa vastasin jo edesmenneestä yleisten kirjaston yhteistietokanta MANDAsta (Voyager) ja hoidin MARC-formaattiasioita sekä osallistuin tieteellisten kirjastojen yhteistyökuvioihin noin kymmenen vuoden ajan. Välillä olin perhevapailla. Olen ollut töissä Ikaalisten kaupunginkirjastossa vuodesta 2012 alkaen, ensin muutamia vuosia määräaikaisena kirjastovirkailijana (lanu) ja sittemmin vakituisena kokoelmatyötä tekevänä kirjastonhoitajana.

Tyypilliseen aamuvuorotyöpäivään kuuluu ensin hyllytystä, sitten asiakaspalvelua. Jäljelle jäävänä aikana teen yleensä uutuuskirjojen käsittelyä ja tarroitusta tai poistoja yms. tietokantatyötä, suunnittelen uutta näyttelyä, laskutan palauttamattomia/tärveltyneitä aineistoja tai vaikkapa päivitän kirjaston somea ja nettisivuja. Jos on aikuisille asiakkaille suunnattuja tapahtumia luvassa, hoidan niihin liittyvää mainontaa ja viestintää.


Olen Jenni VuorelaKuokkalan lähikirjaston vastaava kirjastonhoitaja. Valmistuin Jyväskylän yliopistosta vuonna 2010 maisterin paperit kädessä ilman ”oikeaa” ammattia. Informaatiotutkimuksen aineopintojen, kahden vanhempainvapaan ja muutamien pitempien lähi- ja pääkirjaston sijaispätkien jälkeen sain haaveideni vakipestin uudessa Kuokkalan lähikirjastossa, joka avattiin asiakkaille elokuussa 2018. Itse tosin olin avaushetkellä jälleen vanhempainvapaalla. Palasin töihin parin vuoden kotonaolon jälkeen. Kuokkalassa olen työskennellyt kolmisen vuotta.

Kuokkalan lähikirjasto on neliöiltään pieni, toiminnaltaan vilkas kirjasto Kuokkalan yhtenäiskoulurakennuksen keskellä nuorisotilan naapurissa. Meillä käy paljon koululaisia sekä ryhmäkäynneillä että koulun jälkeen. Omatoimiaikamme ovat laajasti koko Kuokkalan alueen asukkaiden käytössä. Meininki on melko vauhdikasta, koulun loma-ajat tasoittavat vilskettä, ainakin meidän työntekijöiden näkökulmasta 

Meitä on Kuokkalassa 3 vakityöntekijää, kevääseen asti myös harjoittelija. Esihenkilömme työskentelee pääosin sisarkirjastossamme Keltinmäessä, ja sieltä saamme vahvistusta työvuoroihimme säännöllisesti ja etenkin poissaolojen sattuessa. Työssä viihtymisessä ja jaksamisessa ehkä olennaisin asia on se, että meillä on niin hyvä porukka – kannustamme toisiamme ja joustamme tarpeen mukaan puolin ja toisin.

Peruskirjastohommien (kokoelmatyö, hyllytys, vinkkaus, asiakaspalvelu jne.) lisäksi vastaan kirjaston päivittäisten toimintojen sujumisesta, tila-asioista ja yhteistyöstä alueen muiden toimijoiden kanssa. Hoidan myös viestintää ja somea sekä järjestän tapahtumia yhdessä kollegojeni kanssa.

Miksi ilmoittauduitte mukaan kirjastovierailukokeiluun?

Nanna: Ajattelin, että vieraileminen muissa kirjastoissa piristäisi arkea. Koulutukset ovat nykyään niin paljon etänä, että usein ei tule lähdettyä ”kotoa” minnekään. Ajattelin myös, että on ihan terveellistä käydä välillä tuulettumassa ja varsinkin työn varjostus oli ajatuksena kiinnostava. Reissu oli kyllä positiivinen kokemus pitkähköstä matkanteosta ja aikaisesta herätyksestä huolimatta.

Jenni: Esihenkilömme Marika Peura ilmoitti meidät. Hän tiesi, että olemme yleensä innokkaita kokeilemaan uusia juttuja ja lähtemään mukaan kirjastoarkea piristävään toimintaan.

Kertokaa vierailupäivästänne vapaamuotoisesti.

Jenni: Vierailupäivä hujahti ohi nopeasti! Meillä oli oikein mukavaa ja rentoa keskustelua. Olen aina ollut sitä mieltä, että kirjastolaiset ovat mukavaa porukkaa, Nannaan tutustuminen vahvisti käsitystäni entisestään.

Nanna: Edellisten päivien lumimyräkkä oli vierailuun lähtiessä hiipunut ja tietkin aurattuja. Julkisilla liikennevälineillä matka taittui ja itse sai vain nauttia tasaisesta kyydistä. Olin perillä Kuokkalan koulukeskuksella hyvissä ajoin ja ihan tuurilla löysin heti oikealle ovelle. Kirjaston sisäänkäynti löytyy siis vasta koulurakennuksen käytävältä. Henkilökunta jakoi ajatuksen, että moinen järjestely ei ole ihanteellinen omatoimikäytön (joka päivä klo 8-21) kannalta. Siinä toimisi parhaiten kirjaston oma sisäänkäynti suoraan ulkoa. Rakennus valmistui viisi vuotta sitten, eikä tätä asiaa oltu huomioitu rakennusvaiheessa. 

Vastassa oli vastaava kirjastonhoitaja Jenni Vuorela. Kuokkalan kirjasto on yllättävän kompakti paketti, kaikki tarvittava mahtui hyvin mukaan ja tunnelma oli miellyttävä. Pidin mustista hyllyistä ja siniharmaa-turkoosista väriyhdistelmästä. Kouluavustaja oli aamulla hyllyttämässä. Hänen 10 viikkotunnin työpanostaan kiiteltiin korvaamattomaksi avuksi. Svenska veckanin kunniaksi oli laitettu näyttelyyn ruotsinkielistä lasten- ja nuortenaineistoa, myös 60 vuotta täyttävä Vaahteramäen Eemeli oli saanut oman näyttelyn. Joulukirjojakin oli jo nostettu esille. Aikuisten uutuuksille oli tilava hyllykkö, jossa teokset mahtuivat olemaan hyvin näytillä. Käytössä näkyi olevan myös 7 vuorokauden viikkolaina. Omatoimisia asiakkaita kävi automaateilla jatkuvasti. Jenni kertoi, että Kuokkalassa lainoja on noin 17 000 kuukaudessa! Torstaisin asiakaspalvelu aukeni klo 11. Asiakastietokoneet olivat aiemmin enemmän piilossa, mutta ne oli epäasiallisen käytön vuoksi siirretty henkilökunnan silmän alle. Tulostin-monitoimikoneessa oli kytkettynä erillinen kolikkoautomaatti omatoimiajan tulostusta ajatellen. (Ikaalisissa on toistaiseksi vasta lehtisali omatoimikäytössä ja siellä on kyllä kaksi asiakastietokonetta, mutta ei tulostusmahdollisuutta.) Kivana yksityiskohtana kiinnitti huomiotani elämäkertahylly: mukana kaikki elämäkerrat luokasta riippumatta, muusikot ja urheilijat sulassa sovussa. Lasten kuvakirjojen laareissa oli kirjankansilla kuvitettuja opastekylttejä. Ja aivan ihania olivat värikkäät lattiatyynyt, joita oli hankittu lasten ryhmien käyntejä varten. Ryhmät varaavat käyntiaikansa etukäteen sähköiseen kalenteriin, jotta ei tule päällekkäisyyksiä ja tilanahtautta.

Tapasin aamukahveilla muut Kuokkalan kirjaston työntekijät kirjastonhoitaja Emma Suoniemen, kirjastovirkailija SannaMaaria Nissisen ja harjoittelija Annina SarjaKaunismäen. Kertoilin kahvitellessa noin 7000 asukkaan Ikaalisten kirjaston viidestä työntekijästä ja omasta työnkuvastani. Sain Sanna-Maarian vetämästä lukupiiristä kiinnostavan kirjavinkin; Bernhard Schlinkin Lukija meni lukulistalleni saman tien. Tuli puheeksi myös kirjaesittelyt ja PIKI-kirjastojen toisen asteen lukudiplomi. Keski-kirjastoilla ei vielä ole vastaavaa ja siitä oltiin kiinnostuneita. Sen sijaan PIKI-kirjastoilla ei ole aikuisten lukudiplomia, jollaisen bongasin esitelaarista.

Sitten oli aika lähteä seuraamaan Jennin vinkkausta nelosluokkalaisille. Vinkkaus kuului Jyväskylän kulttuuriopetussuunnitelmaan. Taivalsimme koulurakennuksen käytäviä pitkin alakoulun puolelle perinteisten pienten luokkien ohi. Vinkkaukseen osallistui kaksi luokkaa kerralla. Paikalla oli noin 20 lasta, S2-oppilaille oli samalla järjestetty jotakin muuta ohjelmaa. Aluksi Jenni näytti lapsille Keski-kirjastojen verkkokirjaston puolelta muutamia tärkeitä toimintoja kuten kirjautumisen ja varauksen tekemisen sekä lukuvinkkien löytämistä lukudiplomin listoilta. Keski-kirjastojen tarjoamaa lukuneuvontapalvelua voivat lapsetkin hyödyntää. Mobiilikirjastokortti näytti olevan monella nelosluokkalaisella jo käytössä. Lapset seurasivat vinkkausta kiinnostuneina ja vinkatut kirjat tekivät hyvin kauppansa myöhemmin kirjastossa. Tapana on ollut vinkata kaikille Kuokkalan koulukeskuksen noin 1000 oppilaalle. Jyväskylän kouluissa ollaan yhtenäistämässä vinkkaustoimintaa seuraavaksi koko kaupungin tasolla. Tätä varten on alkamassa Kirjastotarjotin-hanke.

Jyväskylän sisäinen kirjakuljetus saapui rullakolla pitkin käytävää, jossa lojui sikin sokin koululaisten kenkiä. Minua ei laitettu kuormaa purkamaan, vaikka sitäkin olisin voinut kyllä tehdä. Kiertelin kirjastotilassa katselemassa ympärilleni ja suorin hyllyjä ohimennen. Hubletit olivat lainattavissa, mutta kuulokkeet oli jouduttu ottamaan pois omatoimikäytöstä. Kirjaston kanssa saman käytävän varrella sijaitsee nuorisotila Kuokkari, johon en vierailupäivänä päässyt. Lapsille on tarjolla satutunteja pari kertaa kuussa. Päiväkotiryhmät voivat tilata kirjakasseja nettilomakkeella. Jenni vilautti minulle Keski-kirjastojen käytössä olevaa kokoelmanhallintajärjestelmää (Collection HQ), joka vaikutti erittäin mielenkiintoiselta. Teamsissa toimii kirjastojen kellutuskanava ja koko Keskin vaihtotori. 14 lähikirjastosta tällä hetkellä säästötoimien myötä lakkautusuhan alla on neljä. Tutkailimme myös toistemme somea. Kuokkalassa oli korona-aikana tehty vinkkausvideoita, kuten myös nyt on tehty koulun mok-viikolle. Nykyisin lukudiplomin suorittajille lähetetään onnitteluvideo.

Lounasta tilasimme (ikaalilaiselle eksoottisesti) wolttaamalla! Oli jännittävää seurata, miten ruokakuski löytää perille. Kuokkalan kirjastolaiset kertoivat monen vuoden tauon jälkeen, seuraavana päivänä pidettävästä tyhy-päivästä kaikille Jyväskylän kaupungin noin sadalle kirjastotyöntekijälle. Silloin kirjasto olisi tarjolla asiakkaille ainoastaan omatoimiaikana. Juttelimme myös omiin työpaikkoihinsa päätymisen vaiheista ja reiteistä. Jenni kertoi, että Jyväskylän kaupunginkirjastolla on Erasmus+ vaihto-ohjelmia, joiden kautta kirjastolaiset ovat päässeet tutustumaan kirjastoihin eri Euroopan maissa. Jenni itse on lähdössä Erasmuksen siivellä keväällä Ranskaan!

Millaisia odotuksia teillä oli vierailulle? Mikä yllätti?

Nanna: Odotuksissa oli tutustua uuteen kirjastotilaan ja päästä tarkkailemaan kollegojen toimintaa luontaisessa toimintaympäristössään. Nämä odotukset täyttyivät. Yllättävää oli, millaisiin kunnioitettaviin vinkkausmääriin pienessä lähikirjastossa voidaan kyetä. Erasmus+ -toiminta tuli myös yllätyksenä. Myöhemmin huomasin, että on sitä joskus pikiläisillekin esitelty.

Jenni: Yllätti se, miten nopeasti aika meni ihan vaan jutellessa. Oli mielenkiintoista (ei kovin yllättävää), miten samanlaisten asioiden kanssa painimme arjessamme: sijainti koulun (tai ehkä minkä muun toimijan tahansa) kanssa samassa rakennuksessa aiheuttaa sen, että kirjasto tuntuu unohtuvan esim. kiinteistöön liittyvissä asioissa. Jäin pohtimaan, että onko tämä nähtävissä yleisesti muidenkin useamman toimijan kiinteistöissä, vai onko juuri kirjasto helposti sivuutettava instituutti. Pidämmekö liian vähän ääntä itsestämme tilankäytöllisesti? Vaadimmeko tarpeeksi huomioimistamme? Tuntuu, että kirjaston on aktiivisesti muistutettava olemassaolostaan talossa, yhteistyökumppaneillemme sekä asioista päättäville (kunnan) tahoille.

Mitä vierailulta oppimaanne aiotte viedä eteenpäin kirjastoissanne?

Nanna: Meillä Ikaalisissa toimitaan ryhmien varauksien ja kirjalaatikoiden tilauksissa vielä sähköpostilla, puhelinsoitoilla ja paperikalenterilla. Nettilomakkeen ja -kalenterin käyttöönotto näissä toiminnoissa voisi olla kätevä edistysaskel. Kuokkalan sosiaalitilassa oli asennettu leuanvetotanko, sellainen pitäisi ehdottomasti meillekin saada. Asiakkaille lainattavien lukulasien esillepanoidean aion pölliä. Ja ne lasten istuintyynyt olivat kyllä ihania… Olisikos aika siistiä, jos PIKIn tasolla otettaisiin mallia Erasmus+ vaihto-ohjelmasta tai jostakin muusta vastaavasta toiminnasta? Ja myöskin jonkinlainen PIKIn aikuisten lukudiplomi olisi kiva.

Jenni: Nannan työssään käyttämään PIKI-kirjastojen toisen asteen lukudiplomin kirjalistaan aiomme perehtyä ja hyödyntää vinkkejä esimerkiksi läheisen Kristillisen opiston opiskelijoiden ryhmäkäynneillä. Ikaalisten kirjaston ja koulun sekä kirjaston ja varhaiskasvatuksen yhteistyösuunnitelmiin aiomme tutustua tarkemmin. Lisäksi Ikaalisten somemeininki vaikutti mukavan kotoisalta – täytyy tutustua heidän postausideoihinsa lisää!

AkePikelle, Ikaalisten kaupunginkirjastolle ja Kuokkalan lähikirjastolle kiitokset vierailun järjestämisestä ja mahdollistamisesta!

Teksti ja kuvat: Nanna Hakala (Ikaalisten kaupunginkirjasto) ja Jenni Vuorela (Kuokkalan lähikirjasto, Jyväskylän kaupunginkirjasto)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *