🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

Kerro lyhyesti taustastasi ja missä kirjastoissa olet harjoittelussa? 

Valmistuin lähihoitajaksi vuonna 2009, jonka jälkeen tein päiväkodissa lastenhoitajana töitä monta vuotta. Kaipasin uusia haasteita, joten aloitin opiskelemaan Jyväskylän avoimessa yliopistossa kirjallisuustiedettä. Pohdin samalla mitä muuta työtä voisin tehdä. Olen jo lapsesta asti halunnut olla töissä kirjastossa, joten päätin hakea yliopistoon opiskelemaan kirjallisuustiedettä. Päädyin toisen vuoden opiskelijana sitten työharjoitteluun Lielahden kirjastoon

Minkälaisia ennakko-odotuksia sinulla oli harjoittelulle?

Minulla ei ollut paljoa ennakko-odotuksia. Kuvittelin etukäteen työympäristön olevan suhteellisen rauhallinen ja että tekisin paljon asiakaspalvelua ja kirjojen hyllyttämistä. Jostain syystä kuvittelin myös, että muovittaisin kirjoja takahuoneessa. 

Mikä yllätti kirjastotyössä?

Minut yllätti se, miten kaikki tekee työtä itsenäisesti, vaikka myös vuorovaikutusta on paljon. Myös se yllätti mitä kaikkia työtehtäviä kirjastossa on. Positiivinen yllätys oli kirjastojen hyvä työilmapiiri ja se, miten paljon on apua ja neuvoja työhön saanut.

Miten olet voinut hyödyntää omia vahvuuksia?

Edellisessä työssäni olin jatkuvasti vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Sen takia minulla on jo melko hyvät asiakaspalvelutaidot. Voin myös hyödyntää osaamistani lasten kanssa joka päivä. Pidän vahvuuksinani myös herkkyyttäni, sillä saan mielestäni helposti kontaktia kaikenlaisiin asiakkaisiin.  Luovuuttani sain käyttää näyttelyn rakentamisessa, se olikin todella kivaa. 

Jos voisit muuttaa jotakin prosessia työssä, mitä se voisi olla?

Yhtenäistäisin kirjastojen käytäntöjä ja ohjeita, vaikka se varmasti hankalaa onkin, sillä työympäristö on erilainen erilaisissa kirjastoissa.   

Miten hyödynnät somea harjoittelun aikana?

Olen katsonut eri kirjastojen ja kirjavinkkaajien sometilejä saadakseni vinkkejä omaan työhöni. 

Miten kirjasto voisi palvella somessa/etänä paremmin?

Jakamalla hyödyllistä ja asiakkaita palvelevaa tietoa, esimerkiksi mitä uutuuskirjoja kirjastoihin on tullut tällä viikolla. Kannattaa myös vinkata kirjasta, johon on pitkä varausjono, e-kirja mahdollisuus, jos sellainen löytyy.

Harjoittelijoiden kokemukset kesältä 2023 jatkuvat vielä kahden blogautuksen verran. Ohesta pääset kuuntelemaan harjoittelijoiden jakson Tampereen kaupunginkirjaston Sielujen apteekki -podcastissa.

Teksti: Jenni Pyykkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *