🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

Kerro lyhyesti taustastasi ja missä kirjastoissa olet harjoittelussa?  

Olen Kristiina, kirjallisuustieteen maisteriopiskelija. Olen tehnyt kesäharjoitteluni Koilliskeskuksen kirjastolla itäisellä Tampereella. Koulutustaustani on hyvin humanistinen. Aikaisempi työhistoriani on varsin käytännönläheinen; olen tehnyt erilaisia asiakaspalvelutöitä ruokakaupasta teehuoneeseen ja kellosepänliikkeeseen.  

Minkälaisia ennakko-odotuksia sinulla oli harjoittelulle? 

Odotin oppivani ennen kaikkea kirjastotyöskentelystä arjen tasolla, ja olen yllättynyt, kuinka monipuolisen perehdytyksen olemmekaan saaneet sekä Metsolla että aluekirjastoilla. Päivittäisen työskentelyn sisäistämisessä ja kirjaston eri toimintojen hahmottamisessa on merkittävästi auttanut se, että olemme saaneet kuulla eri tehtävänkuvista ja palveluista suoraan niiden asiantuntijoilta. 

Kirjasto on aina ollut minulle tärkeä asuinpaikkakunnasta riippumatta ja suhtauduin jo valmiiksi aika sentimentaalisesti siihen, että viimein pääsen työskentelemään arvostamassani instituutiossa. Päivittäisestä työstä huolimatta tunteikkuus ei ole vähentynyt, päinvastoin olen ollut todella vaikuttunut kohtaamisista ja onnistumisen hetkistä sekä asiakkaiden että työkavereiden kanssa. 😀  

Mikä yllätti kirjastotyössä? 

Ehkä se, kuinka yhteisöllinen oma harjoittelukirjastoni on ollut! Tähän vaikuttaa varmasti moni asia, esimerkiksi Koilliskeskuksen kirjaston tilasuunnittelu ja kesäaika, jolloin omia projekteja on ollut kaikilla vähemmän ja asioita on pohdittu ja tehty siten paljon yhdessä.

Huolipuhe lukemisen vähenemisestä on paikallaan, mutta olen kesän aikana myös yllättynyt positiivisesti siitä, kuinka paljon kirjastolla on säännöllisiä asiakkaita, jotka ovat perillä uusimmista julkaisuista tai haluavat kuulla kirjastolaisilta myös lisää lukusuosituksia.  

Miten olet voinut hyödyntää omia vahvuuksia? 

Vahvasta asiakaspalvelutaustastani on ollut kyllä kovasti hyötyä, sillä kirjastolla ollaan paljon tekemisissä asiakkaiden kanssa erilaisissa tilanteissa. Olen joutunut välillä muistuttamaan itseäni, että monet asiakkaiden kysymykset tai pulmat saattavat tarvita hieman syvällisempää perehtymistä, eikä tilanteista ole painetta suoriutua äärimmäisen nopeasti edetäkseen jo seuraaviin hommiin, kuten olen monissa entisissä työpaikoissani kokenut. Yleinen kiinnostukseni perehtyä itselleni uusiin asioihin on siis saanut vastinetta, sillä täällä niitä mahdollisuuksia tulee päivittäin. 

Palautuslaatikko täynnä kirjoja, joista osa pudonnut lattialle.
Kollarin arkea palautuslaatikolta käsin kuvattuna.

Sanomattakin myös selvää, että kirjallisuus- ja kulttuuriosaamisesta on ollut täällä paljon hyötyä sekä kirjavinkkaustilanteissa että bongaillessa uutuuksia tai muuten kiinnostavia teoksia näyttelyihin tai esille pantaviksi.

Jos voisit muuttaa jotakin prosessia työssä, mitä se voisi olla? 

Aloimme työkavereiden kanssa miettiä, että aikuisten kirjavinkkausta voisi tehdä vielä järjestelmällisemmin siten, että kirjastoilla (joko Tampereella tai koko Pikissä) olisi oma kirjastonhoitaja, jonka vastuualueena olisi kirjavinkkaukset valmisteluineen ja hän voisi kiertää sisältöjensä kanssa eri kohteissa säännöllisesti. Näin varmistuttaisiin siitä, että myös aikuisille olisi saatavilla säännöllistä lukuinnostamista ja vinkkauksiin olisi oikeasti aikaa ja mahdollisuuksia paneutua eivätkä ne jäisi muiden työtehtävien vuoksi taka-alalle. Tätä lukutoukan unelmatehtävää voisi kierrättää työkierron periaatteella vaikkapa vuoden välein! Esimerkiksi PiKen alueella voisi miettiä tällaista kokeilua. 😉

Miten hyödynnät somea harjoittelun aikana? 

Kirjastomme somettajat tekivät hupaisia videoita kirjastolaisten lukemista kirjoista, ja pääsin itsekin esiintymään yhdellä videolla. Koen somen nykypäivänä tärkeänä viestintäkanavana eri teemoihin liittyen, ja seuraan myös kirjastotyöhön liittyviä uutisia ja julkaisuja eri somekanavien, etenkin Instagramin kautta. Olen kiinnostunut kirjallisuusalan ilmiöistä ja seuraan monia kirjagram-tilejä pysyäkseni vähän kärryillä siitä, mistä skenessä puhutaan.

Miten kirjasto voisi palvella somessa/etänä paremmin? 

En osaa kyllä sanoa, mielestäni kirjaston palvelut toimivat hienosti myös etänä! En edes tiennyt aiemmin Mitä lukisin? -palvelusta, joka antaa yksilöllisiä lukuvinkkejä kaikille niitä haluaville. Mikäli jotain täytyy keksiä, niin toivoisin ehkä vielä lisää aineistoesittelyjä siten kuin ne tekijänoikeuksien puitteissa ovat mahdollisia.  

Teksti ja kuva: Kristiina Petäistö

Harjoittelijoiden kokemukset kesältä 2023 jatkuvat vielä yhden blogautuksen verran. Ohesta pääset kuuntelemaan harjoittelijoiden jakson Tampereen kaupunginkirjaston Sielujen apteekki -podcastissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *