🧳 PiKe-kirjastojen työelämävaihtotarjotin avattu! 🧳

Kansanvallan uljas linnake vieraili toukokuussa Next Library -kirjastofestivaalilla esittelemässä hanketta kansainväliselle yleisölle. Esityksessä oli mukana kaikki hankkeen aikana toteutetut kokeilut kuten Jyväskylässä koeteltu Valon väärentäjät. Aiheena valeuutiset herätti keskustelua Building Democracy: The Sequel -tapaamisen aikana. Muun muassa Latviassa oli kehitetty peli tai pelikortit, jotka opastavat tunnistamaan valeuutisia. Valeuutisiin keskittyvällä opastuksella tai vinkkauksella on selvästi nostetta ja kysyntää.  

Matka valon väärentäjiksi

Viime vuoden lokakuussa pidimme kumppanuustyöpajat sekä Tampereella että Jyväskylässä, jossa erityisesti innostuttiin edellä mainitusta teemasta. Valeuutisten ideapohja oli esillä demokratiakokeilujen ideointityöpajoissa marraskuun alussa ja se valikoitui yhdeksi Jyväskylän kaupunginkirjaston kokeiluksi. Lähtökohtana oli valeuutiskisa, joka alustettiin syksyn 2022 startti- ja kumppanuustyöpajoissa.

Kuka rakentaa Jyväskylän uskottavimman valeuutisen? -kisan ajatuksena oli esitellä valeuutisten toimintaa ja paljastaa se oman tekemisen kautta. Kokeilun perustavana tavoitteena oli kriittisten ja monipuolisten lukutaitojen edistäminen. Kohderyhmä mietitytti – millä tavalla juttu avataan yläkouluikäisille? Alustavana suunnitelmana oli, että valeuutiskisa rakennetaan toiminnallisuuden näkökulmasta.

Marraskuun loppupuolella olleessa suunnittelutyöpajassa olivat mukana myös Jyväskylän yliopiston Opettajakoulutuslaitokselta yliopistonopettajat Mikko Hiljanen ja Riitta Tallavaara. Suunnittelussa pohdittiin myös eettisiä kysymyksiä kuten miten ehkäistä, etteivät valeuutiset jää elämään tai karkaa maailmalle.

Kokeilu Kuokkalassa

Perjantaina 20. tammikuuta Kuokkalan kirjasto tulvi soveltuvasti talven valoa. Kirjastotilassa oli esillä aineistoa ja julisteet valeuutisista. Opettajankoulutuslaitoksen opiskelijoiden työskentelyssä oli imua ja iloa, tai sellaisena se tallentui projektisuunnittelijan silmiin, korviin ja muistinystyröihin.

Valon väärentäjät -kokeilu toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen ja OKL:n opiskelijoiden kanssa. Ohjaajina Kuokkalassa olivat Mikko Hiljanen ja Riitta Tallavaara. Kokeilun suunnitteluvaiheessa päädyttiin nollapistetoteutukseen. Tehtävää ei näin ollen pohjustettu etukäteen opiskelijoille. Opiskelijat aloittivat (Get) Bad News -sivustolta, joka opastaa valeuutisten rakenteeseen. Valeuutiset tehtiin ryhmissä ja kokeilun jälkeen opiskelijat täyttivät palautekyselyn.

Kyselyssä oli väittämiä esimerkiksi ”Tehtävä harjoitti kriittistä ajattelua” ja ”Koin tehtävän motivoivaksi” ja kysymyksiä kuten ”Mitä aineistoja hyödynsitte valeuutisten tekemisessä?”, ”Tehtävä on suunniteltu 7-luokkalaisille. Miten valeuutisaihetta tulisi mielestäsi pohjustaa ennen tehtävän tekemistä (esim. luokassa ennen kirjastovierailua)?” ja ”Mitä kirjasto toimintaympäristönä voi tarjota tehtävän tekemisessä? Mitä sen tulisi tarjota?”. Kyselyllä selvitettiin tehtävän toimivuutta ja kehitystarpeita.

Miten jatkossa?

Valeuutiskisan toiminnallisuus innostaa. Pelaaminen, leikki ja kisailu ovat selvästikin sytyttäviä oppimismuotoja.

Kehitystyötä on edessä. Tehtävänannon selkeys ja valeuutiskäsitteen avaaminen ovat korjauslistalla. Miten esimerkiksi tehtävä linkitetään kirjastotilaan ja aineistoihin – ilman päälle liimatun tuntua. Miten kilpa viedään omatoimikirjastoihin? Monilukutaitoa tukevat konseptit ovat todennäköisesti osa kirjastojen tulevaa tarjontaa Jyväskylässä. Ja miksei kisaa voisi järjestää tapahtumissa, esimerkiksi Yläkaupungin Yössä? Demokratia- ja mediakasvatusta vauvasta vaariin!

Teksti: Marjo Hietikko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *