Tulossa pe 31.3. Ratkaisukahvit #30: Kirjastojen tie tähtiin - Library Ranking Europe

AkePiKen digihanke on tuottanut kaksi videota, jotka kertovat digiopastamisesta sekä yhteistyön ja digituen verkostojen merkityksestä kunnissa ja kirjastoissa. Videot ovat osa digihankkeen materiaalipakettia.

Digiopastaminen kirjastossa –video käsittelee digi- ja medialukutaitojen opastamisen perusteita sekä opastustilanteiden hyviä käytäntöjä ja järjestämistä. Kirjastojen tulee toiminnassaan toteuttaa kirjastolakia, johon on kirjoitettu sisään uusiin kansalaistaitoihin sekä monilukutaitoon opastaminen. Video pyrkii avaamaan ja sanoittamaan tätä tehtävää, ja samalla tarjoamaan vinkkejä sen toteuttamiseen. Videolla otetaan kantaa myös osaamisen ja asiantuntijuuden paineisiin. Yhdenkään kirjastolaisen ei tarvitse olla valmis asiantuntija, opastamiseen riittää digitaitojen perusteiden sekä asiakaspalvelutaidon lisäksi avoin asenne. Jokainen opastustilanne on myös kirjastolaiselle oppimisen mahdollisuus.

Digituen verkostot –videolla avataan verkostojen käsitettä digituen näkökulmasta. Kumppanit ja verkostot ovat merkittävässä asemassa, kun kuntalainen tarvitsee digitaitoja yhä useampaan arjen toimintoon ja monipuolista lukutaitoa monenlaisten median ilmentymien ymmärtämiseen. Kukaan ei voi ottaa yksin vastuuta koko paketista, ja ymmärrys digituesta yhteisenä tehtävänä on kaikkien etu. Videolla käsitellään verkostoitumisen tapoja esimerkkien kautta.

Videoita voi hyödyntää esimerkiksi silloin, kun on tarve kertoa kirjastojen monimuotoisista tehtävistä ja digituen merkityksestä osana toimintaamme vaikkapa kirjaston resursoinnista päättäville tahoille. Videoiden avulla voi myös vaikkapa perehdyttää henkilöstöä aiheeseen, tai käyttää niitä keskustelun avaajina oman yksikön työpaikkapalaverissa.

Videot on tuotettu yhteistyössä PiKe-kirjastolaisista, vapaaehtoisista ja kirjastojen digituen kumppanuuksista muodostetun työryhmän kanssa. Tuotannon on toteuttanut Eslon Productions.

Erittäin suuret ja lämpimät kiitokset jokaiselle tuotantoon osallistuneelle!

KIITOS <3

Jyväskylän kaupunginkirjasto, Laukaan kirjasto, Lielahden kirjasto, Ruoveden kirjasto, Tampereen kirjastojen tietotorit, Vesilahden kirjasto

Gradia Jyväskylä Datataiturit, ElmoNet, Ruovesi-lehti, Ruoveden vanhusneuvosto

Laura Aatola, Elina Airola, Elsa Autero, Sirkka-Liisa Heinonen, Urho Heinonen, Janne Hertell, Marjo Hietikko, Helena Korppoo, Anu Koivula, Anu Kuivasmäki, Leena Moksu, Emmi Nuorgam, Jari Peltonen, Anja Pitkä, Jyrki Puttonen, Jorma Varis, Mari Vuorinen, Lee Williams, Outi Ylinen

Helena Eslon, Eslon Productions

2 vastausta artikkeliin “Tuoreet videot kertovat kirjastojen digituesta”

  1. Todella hyvä asiallinen digi kooste. Hyviä vinkkejä eri ikäisille. Itsellekin tuli uusia ideoita mitä minä kirjadtost saisin uutta . Kiiros kaikille ??muuten sähköpostini muuttui [email protected] lopetettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *