Kiinnostaako työelämävaihto? 🧳 PiKe-kirjastojen työelämävaihtotarjotin on auki 🧳

Demokratiakokeilu nimeltään Suuri vaalijuhla järjestettiin lauantaina 28.1. klo 11-15 Multisillan päiväkodilla.

Ajatuksena oli luoda tapahtuma, joka on tunnelmaltaan välitön. Tapahtuma, jossa on dialogia ja kohtaamisia. Tapahtuma, jossa osallistuja saa tietoa demokraattisen vaikuttamisen kanavista ja mahdollisuuksista.

Hankehakemuksessa esitetyt tavoitteet vaikuttivat myös tapahtumasuunnitteluun. Päämääränä oli poistua kirjastotilasta, asuinalueelle, jossa kuntalaiset kokevat vähäistä vaikuttamisen tarvetta, luoda tila kuntalaisten ja päättäjien vuoropuhelulle, tehdä päättäjistä helpommin lähestyttäviä ja suunnitella tapahtuma järjestöjen, aktiivisten kuntalaisten ja kaupungin osallisuustiimin kanssa.

Miten ja miksi vaikutan? -aiheiset haastattelut olivat ohjelman perusta. Mukana olivat Sanni Halla-aho, SAK, tutkija Kaisa Kurkela, Tampereen yliopiston Demokratiatutkimusverkosto, Johanna Loukaskorpi (SDP), Tampereen kaupungin apulaispormestari, hyvinvointialuevaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas, Noora Tapio (Vas), kaupunginvaltuutettu, Marjo Nieminen Multisillan lähiöyhdistyksestä, Julia Sangervo (Vihr), eduskuntavaaliehdokas ja hyvinvointialuevaltuutettu, Venla Taubert ja Oliver Priimägi Tampereen nuorisovaltuustosta, Liban Sheikh (Vas), kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas ja Arto Grönroos (PS), kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas.

Pehmoleluvaalit, Haloo aikuinen -kuvataidetyöpaja ja Räppiä ja riimejä demokratian puolesta! -räppipaja kohdennettiin nuoremmille vaikuttajille. Kirjastoauto Kosmoksessa oli pinssipaja. SAK:n ja Vasemmistoliiton teltat vierailivat ulkona ja haastattelut kuuluivat piha-alueelle. Kävijöille oli teltoilla tarjolla makkaraa ja lettuja. Sisällä anniskeltiin kahvia. Haastattelujen välissä soitettiin muun muassa haastateltavien toivemusiikkia ja Pieni poliittinen lukubingo julkistettiin. Tampereen kaupungin osallisuustiimi kyseli asukkailta ajatuksia osallisuudesta ja tietoa täynnä olevan demokratiakassin sai koota ja ottaa tuliaisina tapahtumasta.

Tampereen kaupungin osallisuustiimi
Tampereen kaupungin osallisuustiimi, kuva: Taina Sahlander

Mitä opimme kokeilusta?

Kun tapahtuma toteutettiin kirjastotilan ulkopuolella, niin vastaan tulivat lupa-asiat. Suosittelen tutkimaan ilmoitusta yleisötilaisuuden järjestämisestä, joka lähetetään poliisille. Ilmoituksessa on hyvin listattu tapahtumaan vaadittuja lupia ja vakuutuksia. Tampereen kaupungilla on myös hyvin tehdyt verkkosivut tapahtumajärjestäjille ja saimme arvokasta apua tapahtumakoordinaattoriltamme Venla Moisalalta. Kiitos Venla!

Varatkaa runsaasti aikaa. Haastattelujen koordinointi, markkinointi ja lupien järjestäminen vaativat aikaa – aikaa, jota meillä ei ollut koska Tampereen kaupungin vaalikaranteeni rajasi aikataulua. Haasteellisten kohderyhmien tavoittaminen olisi vaatinut enemmän panostusta. Nuorille ja maahan muuttaneille suunnattu täsmämarkkinointi on edellytys viestinnän onnistumiseen. Mitkä kanavat tavoittavat heidät parhaiten, siinä tutkittavaa tulevaisuuden hankkeissa.

Yhteistyökumppanit ovat valtaisa voimavara. Heiltä saa apua viestintään, markkinointiin, kontakteja, innoitusta ja puhtia jatkaa, kun innoitus ja puhti ovat katkolla, ideoita ja paikallistuntemusta.  

Paikallistuntemus on eduksi tapahtuman järjestelyissä. Ilman lähikirjaston asiantuntemusta alueesta ja alueen toimijoista suunnittelu olisi ollut tehotonta. Ja selkeä roolitus ja vastuunjako helpottaa tapahtumapäivän kiihkeässä kaaoksessa.

Parasta ikinä

Haloo aikuinen! -kuvataidetyöpaja
Haloo aikuinen! -kuvataidetyöpaja, kuva: Taina Sahlander

Viikko vaalijuhlan jälkeen oli reflektiotapaaminen. Mukana olivat työryhmä ja kumppanit. Keskustelimme onnistumisista, haasteista, tulevaisuudesta ja sovelluksista.

Onnistuimme tunnelmassa, ohjelmassa, tapahtumajärjestelyissä (?!) ja haastatteluja kehuttiin erityisesti. Seuraavalla kerralla panostamme markkinointiin ja roolitukseen. Jos intomittaria tulkitsee, seuraava kerta on tulossa ja jopa suurempana – olisiko tapahtuma sitten nimeltään demokratiafestari?

Reflektiossa mietimme myös miten suuren vaalijuhlan voisi toteuttaa pienesti ja miten ideaa voisi soveltaa kirjastoissa, joissa ei ole ison kaupungin resursseja. Epäilemättä haastattelut olivat yksi menestystekijä tapahtumassa, ja niistä kirjastoilla on vuosien kokemus. Me teemme sitä asiakaspalvelussa, me teemme sitä kirjailijahaastatteluissa tai musiikkitapahtumissa, me luomme yhteyttä, tasaamme kynnyksiä ja innostamme oppimaan. Ihmiseltä ihmiselle – se on meidän vahvuutemme.

Ja parasta ikinä on se, että kirjastojen demokratiatyö säteilee ympäristöön. Suuressa vaalijuhlassa tehdyt Haloo aikuinen -kuvataidetyöpajan teokset ovat esillä lastenkulttuurikeskus Rullassa ja niitä luodaan lisää perheiden kanssa. Ensi syksynä demokratiakasvatus tulee sisältymään myös Taidekaaren 6. luokkalaisten museokokonaisuuteen, jossa aiheena on tulevaisuus. Demokratiakasvatus goes kulttuurikasvatus!

Teksti: Marjo Hietikko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *