Tulossa pe 31.3. Ratkaisukahvit #30: Kirjastojen tie tähtiin - Library Ranking Europe
PiKe-uutisia harmaan marraskuun lopun keskeltä. Tämänkertainen uutiskirje kokoaa yhteen poimintoja loppuvuoden 2021 tilaisuuksista sekä tietoa tulevasta julkaisusta, kevään koulutuskalenterista, pikeläisille toivottavasti jo vähintäänkin nimiensä osalta tutuista ajokorttikonsepteista ja palautteen antamisen tärkeydestä. Jälleen, tykkää, keskustele ja jaa kollegoiden kanssa!

Ääniä tulevaisuudesta – Musiikki, kirjasto ja mahdollisuudet

Vuoden 2021 painetun julkaisun julkaisuhetki lähestyy! Tällä kertaa keskitytään musiikkiin ja kirjastoihin sekä ennen kaikkea tulevaisuuden tuomiin mahdollisuuksiin musiikkikirjastotyössä. Seuraa ilmoittelua ja virittäydy siis odottamaan julkaisun h-hetkeä!

Nostoja loppusyksyn tilaisuuksista

Kirjastot ja kulttuurinen moninaisuus pe 3.12.

Kuuluuko kirjasto kaikille nyt ja tulevaisuudessa? Miten voisimme luoda entistä monimuotoisempaa kirjastopalvelua? Mitä hyötyjä monimuotoisuudesta ja eri kulttuuritaustojen huomioimisesta on kirjastojen työyhteisöille? Minkälaisia onnistumisia ja parannuskohteita kirjastojen monikulttuurinen työ pitää sisällään? LSSAVI, AKE Tampere ja AKE Vaasa järjestävät tilaisuuden jälkeen tunnin pituiset Zoom-jatkot klo 14.00–15.00, jossa osallistujilla on mahdollisuus vapaamuotoiseen keskusteluun koulutuksen aihepiireistä.

Pe 3.12. klo 10.00 – 14.00
Kirjastokaista.fi/live ja Zoom
LSSAVI, AKE Vaasa & AKE Tampere

Lisätiedot ja ilmoittautuminen 1.12. mennessä

Lukuvuosi 2021 pe 10.12. – Poimintoja aikuisten kirjallisuudesta

Pääkirjasto Metson tietopalveluosaston kirjastonhoitajat esittelevät vuoden lopussa nostoja kuluvan vuoden aikuisten kirjallisuudesta. Puheenvuoroihin on valittu sisältöjä ja aineistoja laajasti tieto- ja kaunokirjallisuudesta, erilaisia genrejä ja esimerkiksi sarjakuvia unohtamatta. Kirjallisuuden ajankohtaisten ilmiöiden nostaminen on päivän keskiössä ja esitellyt sisällöt auttavat toimimaan kirjaston asiakaspalvelussa. Päivä on suunnattu kaikille asiakaspalvelutyötä tekeville kirjastolaisille ja se järjestetään nyt neljättä kertaa.

Lukuvuosi 2021 – Poimintoja aikuisten kirjallisuudesta
Pe 10.12. Klo 09.00 – 14.30
Lisätiedot ja ilmoittautuminen 3.12. mennessä

Musiikin valinnat 2021 pe 17.12.

PiKe-alueen kirjastojen musiikkiosaajat luovat silmäyksen vuoden 2021 keskeisimpiin musiikkisisältöihin. Vetäjät käyvät tänä vuonna ilmestyneitä musiikin aineistoja laajasti eri genreistä sekä musiikin tyylilajeista – äänitteitä, nuotteja ja musiikkikirjoja, eklektisempää vaihtoehtomateriaalia unohtamatta.

Musiikin valinnat 2021
Pe 17.12. klo 08.30 – 15.00
Lisätiedot ja ilmoittautuminen 11.12. mennessä

Kevään koulutuskalenteri

Kevään 2022 koulutuskalenteri, sikäli kun voimme ensi vuotta lähitoteutusten osalta kovin vahvasti ennustaa, on julkaistu. Pääset selaamaan sitä ohesta. Muutokset ovat mahdollisia, mutta tutustu silti esimerkiksi ilmoittautumisajankohtia ennakoiden vähintäänkin save the date -mielessä!

Tutuista konsepteista ensi vuonna mukana ovat esimerkiksi PiKen kehittämiskirjastopäivä, Ratkaisukahvit, PiKeBOKSI-työpajat sekä Digi-, ESA- ja lanu-foorumit. Uutena kokonaisuutena mukaan tulee kirjastolaisten hyvinvointia eri näkökulmista käsittelevä Ammatillinen kukoistus 360 – kirjastolaisen hyvinvointiohjelma ja muita tilaisuuksia sitä mukaa kun niiden yksityiskohdat varmistuvat.

PiKe-kirjastokeskustelut

Koronapandemian mittaiseksi tauoksi venyneen hiljaisuuden jälkeen ensi vuodeksi suunnitellaan jälleen kirjastokiertuetta Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastoissa. Vuoden 2022 aikana kierretään keskustelemassa 22 kirjastossa ja 2023 aikana 23 kirjastossa. Mukana myös LSSAVIn Mika Mustikkamäki!

Tallenteet: Tekoälystä, robotiikasta ja hauista sekä Nuoret, osallisuus ja kirjasto

Aiemmin syksyllä esitellyn akepike.fi/live -sivun tähänastiset kaksi oppimistilaisuutta löytyvät tallenteina nyt Kirjastokaistalta. Kertauksena, eli Akepiken (AKE Tampere – Pirkamaa ja Keski-Suomi) suoralähetykset tarjoavat siis kirjastoalan oppimistilaisuuksia livenä suoraan osoitteessa akepike.fi/live! Seuraava livenä seurattava lähetys on Pe 10.12.2021 klo 9.00 – 14.30 Lukuvuosi 2021. Nuoret, osallisuus ja kirjasto -tallenteet löytyvät täältä ja PiKe-päivän tallenteet täältä.

Digiajokortin loppukoonti

Vaikka kirjastolaisten digiosaamiseen keskittynyt Digiajokortti saatiinkin pakettiin jo keväällä 2021, palataan sen pariin vielä hetkeksi tunnelmoimaan. Tulossa on siis myös yleistä koontia digiajokortin synnystä, suorituksista ja merkityksestä alueen digiosaamiselle ja ASPA-ajokortin kehittämiselle. Seuraa siis verkkosivuja!

Aspa-ajokortin suoritukset ja palkinnot

Asiakaspalvelun ajokortin eli PiKen aspa-ajokortin suorittaneita on alkanut ilmoittautua akepikelle. Sydämelliset onnittelut jo tähän mennessä oman ASPA-ajokorttinsa kasaan ahkeroineille, saatte palkintonne aivan pian! Ensi vuonna tullaan järjestämään A-osion tilaisuudet uudelleen suoralähetyksinä. Valinnaiset B – E -osiot ovat suoritettavissa täysin Liboppi-oppimisalustalla.

Digiajokortista ja PiKen digiosaajista tuttuun tapaan suorittaneita tullaan myös pyytämään tuomaan uusimman ajokorttinsa suoritusfiiliksiä esiin AKE Tampere – Pirkanmaa ja Keski-Suomi -Facebook-sivuilla. Suorittamisesta pääset ilmoittamaan akepikelle täyttämällä suorituslomakkeen – lisäksi pääset tulostamaan lomakkeen kautta itsellesi oman ASPA-ajokorttidiplomin. Erilaisiin aspa-ajokorttikoulutuksiin, toteutustapoihin ja muihin kysymyksiin liittyviä vastauksia sekä tulostettava ASPA-ajokortti on koottu tänne, lisäksi askarruttavissa kysymyksissä voi olla yhteydessä Juliin eri kanavissa.

Palautteen antaminen tilaisuuksista

Syksyn aikana järjestetyistä tilaisuuksista on vielä mahdollista antaa palautetta koulutuspalautelomakkeen kautta. Kerro siis, mikä onnistui, minkä olisit tehnyt toisella tavalla ja muuta mieleen tulevaa niistä tilaisuuksista, joihin olet osallistunut. Palautteita seurataan ja käytetään toistuvien tilaisuuksien seuraavien toteutusten parantamiseksi ja uusien tilaisuuksien suunnittelussa.

Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastot kartalla

PiKe-kirjastot löytyvät nyt myös interaktiiviselta kartalta! Kartan avulla voit esimerkiksi tutkailla kollegoidenkin kirjastojen meininkiä, etsiä uutta somesyötettä ja pysyä kartalla (heh) siitä, ovatko kirjastosi johtajien yhteystiedot ajan tasalla myös akepiken listoilla. Muuttuneet tiedot pyydämme ohjaamaan Lepe Parviaiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *