Tulossa pe 10.2. Informaatiolukutaidon etäkahvit

Mitä kuuluu? PiKe-uutiset kokoavat lomakaudelta palaaville kirjastolaisille muistilistaa siitä, mihin keväällä on jääty ja mitä syksyllä on tiedossa. Tutustu siis tiimien kuulumisiin, erilaisiin opinnäytteisiin ja syksyn tuleviin tilaisuuksiin!

Tiimien kuulumisia

Esatiimi (esteettömyys ja saavutettavuus)

ESA- eli PiKen esatiimin tehtävälistalla on tänä vuonna kirjastojen sosiaalisen saavutettavuuden määritteleminen kirjastoille luotavan turvallisemman tilan periaatteiden kautta. Prosessi aloitettiin keväällä henkilöstön näkemyksiä kartoittamalla ja yhteisellä työpajalla. Parhaillaan tiimissä valmistellaan sähköistä asiakaskyselyä, jota toivomme kimppojen ja kirjastojen jakavan verkkokirjastoissa ja sosiaalisen median kanavissa. PiKe-kirjastojen turvallisemman tilan periaatteet julkaistaan marraskuussa järjestettävässä esa-foorumissa.

Digitiimi (digitaaliset palvelut ja digiosaaminen)

Digitiimin syksyn ohjelmassa on PiKe-alueen yhteisten e-aineistokampanjoiden suunnittelua sekä digifoorumin ohjelman ideointia. Tiimi on käynnistänyt yhteistyötä PIKI- ja Keski-kirjastojen yhteisten e-aineistojen pohjalta palveluntarjoajien kanssa. Tavoitteena on järjestää PiKe-tasoisia e-aineistoviikkoja syksyllä seuraavasti: Rockway-teemaviikko PiKe-alueella: 4. – 10.10., Naxos-teemaviikko PiKe-alueella: 1. – 7.11, Ellibs-teemaviikko PiKe-alueella: 6. – 12.12. Teemaviikkoja suunnitellaan elo-syyskuussa digitiimin kokouksissa. Digitiimi tekee yhteistyötä myös maakunnallisten digihankkeiden kanssa.

Lanutiimi (lasten ja nuorten kirjastotyö)

Lasten ja nuorten lanutiimi toimii PiKe-alueella jo neljättä vuotta. Tiimi kokoontuu säännöllisesti kokouksiin ja sillä on myös oma Facebook-ryhmä. Lanutiimissä on keskusteltu Pirkanmaan ja Keski-Suomen lanu-työtä tekevien yhteisen Teams-alustan luomisesta. Tätä on tavoitteena testata syksyllä. Lisäksi tiimi suunnittelee lanu-osaamisen kehittämistä alueella ja tässä keskeisiä ovat kaksi kertaa vuodessa järjestettävät lanu-foorumit. Syksyllä toteutettavan lanu-foorumin aihesisällöt liittyvät nuorten kohtaamiseen ja nuorten osallistumaan kutsumiseen.

Opinnäytteillä kokonaiskuvaa kirjastoalasta ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Kirjastoalaa vie eteenpäin paitsi jokainen kirjastossa työskentelevä osaaja, mutta myös esimerkiksi alan oppilaitokset ja kirjastoalalle kouluttautuvat opiskelijat. Vuoden 2021 aikana on julkaistu esimerkiksi seuraavia opinnäytteitä:

Mikä on sinun lempisuuntasi kirjastoalan kehityksessä?

Pikeboksi-työpajat jatkuvat syksyllä

Ensimmäiset kaksi pikeboksityöpajaa pidettiin menestyksekkäästi kesäkuun alussa. Seuraavat pajat suuntaavat kirjastoihin ympäri Pirkanmaata ja Keski-Suomea elo-syyskuun aikana. Tarkastele myös Pikeboksien verkkosivua, jos sinua kiinnostaa varata jokin bokseista kirjastoosi itsenäisesti käytettäväksi. Kokemuksia boksien käytöstä voi jakaa someen aihetunnisteilla #Akepike ja #Pikeboksit. Jos olet jo käyttänyt bokseja kevät-kesä 2021 -aikana, oheisista linkeistä pääset antamaan bokseista palautetta!

Aspa-ajokortin kuulumiset

Aspa-ajokorttikoulutukset etenevät jälleen syksyllä. Syksyn A-osion toteutukset ovat täynnä, valinnaisissa toteutuksissa on vielä tilaa. C-osion suoralähetyspäivän ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä ja keväällä avattuun B-osion Liboppiin voi pyytää kurssiavaimen vaikka heti. D- ja E-osioiden ohjelmasta ja ilmoittautumisesta tiedotetaan myöhemmin erikseen. Kaikista valinnaisista B–E-osioista tuotetaan myös esitystallenteet ja tehtävät sisältävä Liboppikurssi.

Aspa-ajokortin oheismateriaaliin kuuluvan tehtävävihon julkaisuajankohta lähestyy myös. Sen myötä aletaan ottamaan vastaan ensimmäisiä Aspa-ajokorttisuorituksia, joten seuraa ilmoittelua kanavissa!

Syksyn muut tilaisuudet

Syksyn muita oppimistilaisuuksia avataan kun ohjelmat valmistuvat. Seuraa ilmoittelua tai tarkista tilanne syksyn tapahtumakalenterista!

Inspiraatiota maailmalta ja demokratian edistämistä yhdessä – AKE-kirjastojen ja AVI:n hankeinfot 12.8., 26.8. & 13.9.

Huippunimien livepuheenvuorot maailmalta antavat inspiraatiota ja esittelevät kirjastojen demokratian edistämiseen liittyvää toimintaa sekä demokratian vahvistamista kirjastojen strategisena tavoitteena. Jokaisessa hankeinfossa käydään läpi osallistujien hankeideoita, kehitetään niitä ja etsitään mahdollisia kumppanuuksia.

Tule mukaan hankeinfoihin ilman ennakkoilmoittautumista.

Kuvailutreffit ke 18.8.

Kuvailutreffeillä keskustellaan aineistojen kuvailuun liittyvistä koulutuspainotuksista tulevaisuudessa sekä tiivistetään PiKe-alueen kuvailijoiden yhteistyötä ja välitetään hyviä käytäntöjä. Päivä koostuu ajankohtaisesta kuvailutietoiskusta, yhteisestä keskustelusta sekä seuraavien treffien aihepiirin äänestyksestä.

Ilmoittaudu kuvailutreffeille.

Ratkaisukahvit #14 pe 20.8.

Syksyn ensimmäiseen Ratkaisukahvit-tilaisuuteen voit liittyä ilman ennakkoilmoittautumista tästä Teams-linkistä. Tilaisuuden teemana on töihin paluu.

Lukuvuosi 2021 pe 10.12.

Pääkirjasto Metson tietopalveluosaston kirjastonhoitajat esittelevät vuoden lopussa nostoja kuluvan vuoden aikuisten kirjallisuudesta. Päivä on suunnattu kaikille asiakaspalvelutyötä tekeville kirjastolaisille ja se järjestetään nyt neljättä kertaa. Tilaisuudesta lähetetään suoralähetys verkossa yhteistyössä Solid Streamin kanssa ja esityksistä tuotetaan laadukkaat saavutettavat tallenteet.

Ilmoittaudu Lukuvuosi 2021 -tilaisuuteen.

Pienen tai keskisuuren kunnan kirjastolainen, muista vastata kyselyyn!

Suuri AKEPiKe-kysely 2021 on auki 1.6. – 8.8.2021 välisenä aikana, joten vielä ehtii olla mukana parantamassa AKE-toimintaa. Kyselystä voit lukea lisää tästä artikkelista ja suoraan kyselyyn pääset tästä linkistä. Kyselyllä selvitetään AKE-kehittämiskirjastotoiminnan vaikutuksia alueella ja muodostetaan suunta esimerkiksi lähitulevaisuuden oppimissisältöjen tavoitteista AKE-toiminnan strategiatyön taustalle.

Kysy lisää

Jarkko Rikkilä
Koordinaattori, akepike
jarkko.rikkila(at)tampere.fi

Juliaana Grahn
Projektisuunnittelija, akepike
juliaana.grahn(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *