Kiinnostaako työelämävaihto? 🧳 PiKe-kirjastojen työelämävaihtotarjotin on auki 🧳

Vuosien 2022 ja 2023 aikana toteutetaan kiertue kirjastoissa LSSAVI:n kirjastotoimen ylitarkastajan sekä AKEPiKen projektisuunnittelijoiden ja koordinaattorin voimin. Kirjastojen kanssa keskustellaan esimerkiksi kirjaston roolista sivistyskunnassa, kirjaston vahvuuksista ja identiteetistä, kehittämiskohteista sekä työssä innostavista tekijöistä. Vierailimme Virtain kirjastossa 14.10.2022.

Teksti: Juliaana Grahn, Johanna Lampila & Heidi Leo

Kanssamme Virtain kirjastossa keskustelivat väliaikainen kirjastotoimenjohtaja Heidi Leo sekä lasten ja nuorten kirjastonhoitaja Johanna Lampila. Lisäksi kirjastossa työskentelee kolme kirjastovirkailijaa sekä Ruoveden ja Virtain kirjastojen yhteinen kirjastoautonkuljettaja-virkailija. 6 500 asukkaan kunnan kirjastossa otettiin myös omatoimiasiointi käyttöön juuri keskustelujen aikaan – mahtavaa!

Kirjasto tukee kuntalaisten hyvinvointia monin tavoin

Virtain kirjastossa on laajat palveluajat. Kirjaston saavutettavuus parantui entisestään Aleksis Kiven päivänä 10.10.2022, jolloin Virroilla otettiin käyttöön omatoimikirjasto. Virroilla on ollut omatoiminen lehtisali jo kuutisen vuotta, nyt lehtien lisäksi tarjolla ovat muutkin kirjaston palvelut ja kokoelmat aamuseitsemästä iltayhdeksään joka päivä.

Kirjastossa kokoontuu monipuolisesti erilaisia yhdistyksiä, jotka ovat todella tyytyväisiä uusiin, maksuttomiin ja helposti saavutettaviin tiloihin. Omatoimikirjaston käyttöönoton myötä kokoontua voi nyt myös kirjaston palveluaikojen ulkopuolella. Kirjastossa kokoontuu esimerkiksi Eläkeliiton kerho joka maanantai. Torstaiaamupäivisin kirjastossa päivystää perhetyön Pulma ja pulina -nurkka, josta saa matalan kynnyksen periaatteella apua ja ohjausta perheiden pieniin ja isompiin pulmiin. Kirjastossa toimii myös aktiivinen lukupiiri, jonka kymmenvuotissyntymäpäivää vietettiin 8.9.2022. Juhlan kunniaksi Lukupiiriläisille tarjottiin täytekakkukahvit, ja Anneli Kanto vieraili kirjastossa kertomassa kirjoistaan.

Virroilla on erinomaiset liikuntapaikat. Keskustan tuntumassa on muun muassa laskettelurinne, hyvät hiihtoladut ja lenkkipolut, frisbeegolfrata, pump track- ja skeittipuisto sekä tennis- ja padelkentät. Kirjastossa on jonkin verran lainattavia liikuntavälineitä, uusimpana viisi maastopyörää, jotka ovat lainattavissa kirjastosta kesäisin. Toiveissa on, että liikuntavälinetarjontaa saataisiin monipuolistettua entisestään, jolloin kuntalaiset ja kesäasukkaat pääsisivät helposti kokeilemaan paikkakunnan tarjoamia liikuntamahdollisuuksia.

Virtain kirjaston perhoskokoelman yksi laatikosto avattuna. Kuvassa paljon perhosia.
Kirjastosta löytyy myös perhoskokoelma! 🦋

Kirjaston kouluyhteistyön monet muodot

Virroille on vasta rakennettu uusi yhtenäiskoulu, joka on nyt käytössä toista vuotta. Se sijaitsee aivan kirjaston vieressä, joten koululuokat pääsevät helposti vierailemaan kirjastossa. Koulun rakentamisaikaan kirjaston tiloihin tehtiin kaksi luokkahuonetta väistötiloiksi alakoululaisille. Uuden koulun käyttöönoton myötä nämä tilat ovat jääneet kirjaston käyttöön, ja kuntalaiset ovat nopeasti ottaneet ne omikseen.

Kirjaston ja peruskoulun välillä on solmittu yhteistyösopimus: kirjasto järjestää koululaisille tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetusta ja kirjavinkkausta. Ohjattuja käyntejä järjestetään toki muillekin ryhmille aina kysynnän ja tarpeen mukaan. Koululuokat ja varhaiskasvatuksen ryhmät voivat myös halutessaan tilata kirjastolta valmiita kirjakasseja haluamistaan aiheista. Kirjastoauto taas käy viikoittain kaikissa kunnan neljässä kyläkoulussa. Alakoululaisten käyttöön on hankittu kirjasarjoja, joiden ansiosta koko luokka voi lukea saman kirjan. Näitä lainataan kouluihin paljon.

Vaikka kirjastojen toiminta on monipuolistunut, kivijalan muodostavat edelleen aineiston lainaus ja hyvät kokoelmat. Asiakkaat antavat Virroilla runsaasti hyvää palautetta monipuolisista kokoelmista, ja erityisesti kesäasukkaat yllättyvät hyvin usein myönteisesti löytäessään hyllystä kirjan, johon kotikaupungissa on kuukausien varausjonot. Erityisesti lastenkirjakokoelma on saanut paljon kiitosta siitä, että kirjat ovat tuoreita ja hyväkuntoisia.

Virtain kirjaston kaarenmuotoinen sisäkatto.
Virtain kirjaston kupolin alla.

Haastetta toimintaan tuo uuden kirjastolain osoittama velvoite yhteiskunnallisen, kulttuurisen ja demokraattisen vuoropuhelun edistämisestä. Kirjasto voi tarjota tähän matalan kynnyksen tilat, mutta tarvitaan muutakin. On tärkeää pysytellä ajan hermolla ja pyrkiä etsimään sellaisia toimintatapoja, joilla ihmisiä motivoitaisiin aktiiviseen kansalaisuuteen ja vaikuttamisen mahdollisuuksiin ja joilla niin kuntalaisia kuin päättäjiäkin saatettaisiin yhteiseen vuoropuheluun. Myös muut toimijat niin kunnan varsinaisella sivistyskentällä kuin sen ulkopuolellakin ovat merkittävässä osassa erilaisia tapahtumia kirjastoon järjestettäessä. Olennaista on saada esiin kuntalaisten ääni niissä asioissa, jotka heidän omassa arjessaan ovat merkityksellisiä hyvinvoinnin peruspilareita.

Asiakaspalvelusta hyvää palautetta

Johanna ja Heidi kokevat, että kirjasto on erityisen onnistunut asiakaspalvelussa. Asiakkaan palvelu hoidetaan alusta loppuun yhdellä luukulla. Myönteistä palautetta asiakaspalvelusta saadaan jatkuvasti. Asiakkaan henkilökohtaisessa palvelussa, esimerkiksi tietyn kirjan tunnistamisessa ja hankinnassa saatetaan mennä todella pitkälle, mikä välillä jopa ylittää asiakkaan odotukset. Kun työnkuvassa pääsee tekemään monipuolisesti eri asioita, voi syvällisemmin perehtyä asiakkaan kysymykseen ja päättää itse, kuinka toimia.

Piki-yhteistyön merkitys pienessä kirjastossa on suuri: yksin toimimalla asiakkaille ei olisi mitenkään mahdollista järjestää vastaavia kirjastopalveluja. Asiakkaiden kannalta on esimerkiksi todella tärkeää, että koko Pikin kokoelma on heidän varattavissaan ja käytettävissään, sillä pieneen kirjastoon ei mitenkään voi hankkia kaikkea, eikä kaikkea vanhempaa aineistoa voi säilyttää omassa kirjastossa.

Viime aikoina järjestetyistä koulutuksista Virroilla kiitellään erityisesti Pikeboksityöpajaa. Oli hienoa päästä itse tutustumaan ja kokeilemaan erilaisia laitteita, välineitä ja ohjelmia. Työpajasta sai uusia ideoita, ja se madalsi kynnystä boksien käyttöön omissa tapahtumissa. Kun koulutus järjestettiin omassa kirjastossa, työntekijöiden oli helppo osallistua siihen.

Työssä innostavat erityisesti positiivinen palaute asiakkailta ja erilaiset onnistumiset. Kestävä kehitys ja se, että pääsee tarjoamaan ihmisille jotakin heidän todella kaipaamaansa, on hyvä motiivi työskennellä kirjastossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *