Kiinnostaako työelämävaihto? 🧳 PiKe-kirjastojen työelämävaihtotarjotin on auki 🧳

PiKe-kirjastokeskustelut Pihtiputaan kirjastossa: ”Huikeita tyyppejä onnensa kukkuloilla”

Vuosien 2022 ja 2023 aikana toteutetaan kiertue kirjastoissa LSSAVI:n kirjastotoimen ylitarkastajan, projektisuunnittelijan ja koordinaattorin voimin. Kirjastojen kanssa keskustellaan esimerkiksi kirjaston roolista sivistyskunnassa vuodesta 2023 eteenpäin, kirjaston vahvuuksista ja identiteetistä, kehittämiskohteista ja työssä motivoivista sekä innostavista tekijöistä. Pihtiputaan kirjastossa vierailimme 10.3.2022.


Yleistä Pihtiputaan kirjastosta

Viitasaaren kaupungin ja Pihtiputaan kunnan muodostaman Wiitaunionin organisaation rakenne muodostuu kummankin kunnan hallinnon ja palvelutuotannon yhteistoiminnasta. Kunnan asukasluku on noin 4000 ja työntekijöitä kirjastossa ovat Marjaana Turpeinen ja Irma Kokkonen. Kirjastonjohtaja Jari Eskelinen vastaa Pihtiputaan lisäksi Viitasaaren kirjaston johtamisesta. Pihtiputaan keskusteluissa olivat mukana myös kirjastokummi Heli Hjelmeroos-Haapasalo sekä sivistystoimen toimialajohtaja Kati Laine-Rissanen.

Kirjasto sijaitsee vanhan postin tiloissa, johon on muutettu alun perin vuonna 1990. Tätä aikaisemmin kirjasto sijainnut koulun yhteydessä. Kirjastotila on dynaaminen, jota onkin kehuttu asiakkaiden taholta. Viime aikoina myös nuoret ovat löytämässä tietään takaisin kirjastoon. Lainauslukujen laskevasta kehityksestä huolimatta lainausvolyymeissä ollaan kuitenkin päästy vuoden 2019 tasolle. Aineistojen käyttötottumukset ovat asiakaskunnassa moninaiset: elokuviakin varataan paljon. Keski-kirjastojen ilmaiset varaukset kimppatasolla saavatkin kiitosta myös Pihtiputaan kirjastolaisilta.

Kirjastonjohtaja Jari Eskelinen esittelee kirjastoa.

Laajemmilla verkostoilla on jatkossa merkitystä

Kirjastopalvelut ovat Wiitaunionille merkittäviä ja palveluiden maine on hyvä. Kirjaston kehittämisen maaperä on hedelmällinen johtuen positiivisesta ilmeestä. Wiitaunionin kirjastopalveluiden vahvuus on hyvä tiimityö, joka selkeästi säteilee ulospäin. Hyvinvointialueisiin siirtymisestä on alettu keskustelemaan kunnissa jo jonkin verran. Kulttuuriin liittyvät hyvinvointivaikutukset liitetään yleisesti ottaen kirjastoon jo nyt. Kirjaston ja kulttuurin indikaattoreiden huomioiminen TEAviisarissa tai HYTE-indikaattoreissa olisi tärkeää. On ajateltavissa, että yhteistyön merkitys tulee tulevaisuudessa korostumaan. Perinteisten kuntarakenteiden sijaan laajemmilla verkostoilla on merkitystä.

Pienuus on meidän vahvuutemme

Pihtiputaan kirjaston pienuus on sen selvä vahvuus. Asiakkaat tuntevat työntekijät ja kirjaston henkilöstö tuntee kuntalaiset. Asiakkaat ottavat yhteyttä kaupan kassalla ja vapaa-aikana matalalla kynnyksellä. Yhteishenki, reippaus ja kiinnostus oman työn kehittämiseen ovat Jari Eskelisen mielestä muutoksen avaimia. Aamukahveja ja palaverikäytäntöjä on säännöllisesti ja Viitasaaren kanssa yhteistyössä. Resurssipuheen taakse menemisen sijasta positiivisella asenteella saa ihmeitä aikaan. Kirjastossa nähdään, että vuosien mittaan toiminta on kehittynyt valtavasti, viimeisimpänä omatoimikirjastojen vaikutukset palvelukulttuuriin. AKE-koulutustarjonta on moninaista, on helppo osallistua. Into oppia uutta ja pysyä ajan imussa näkyvät kehittymismyönteisyydessä. Tapahtumien järjestäminen korona-ajan jälkeen on kaivattu toiminnan muoto, tilaisuuksien suosio on suorastaan ”käsittämätön”.

Asiakkaat ottavat yhteyttä kaupan kassalla ja vapaa-aikana matalalla kynnyksellä. Yhteishenki, reippaus ja kiinnostus oman työn kehittämiseen ovat Jari Eskelisen mielestä muutoksen avaimia.

Pihtiputaan kirjastolaisilla pysyy pehmohauki lämpimässä sylissä!

Poikkeukselliset tyypit, jotka kannustavat toisiaan

Pihtiputaalla innostaa yhdessä tekeminen, toisten kannustaminen ja työyhteisö. Tällä on iso merkitys. Pihtiputaalla on poikkeuksellisia persoonia, kirjastokummi Helin sanoin ”huikeita, huikeita tyyppejä”. Jokapäiväinen asiakkaiden arvostus tehtyä työtä kohtaan välittyy. Pihtiputaan kirjastolaisten mukaan päivittäin on nähtävissä, että kirjastolla on monelle asiakkaalle suorastaan terapiavaikutus. Työn moninaisuudesta kerrotaan paljon somessa, joka innostaa seuraajia. Työn monipuolisuus on muutenkin rikkaus.

Seuraa somessa

Pihtiputaan kirjasto Facebookissa

Pihtiputaan kirjasto Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *