🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

Vuosien 2022 ja 2023 aikana toteutetaan kiertue kirjastoissa LSSAVI:n kirjastotoimen ylitarkastajan sekä AKEPiKen projektisuunnittelijoiden ja koordinaattorin voimin. Kirjastojen kanssa keskustellaan esimerkiksi kirjaston roolista kulttuurihyvinvointityössä, kirjaston vahvuuksista ja identiteetistä, kehittämiskohteista sekä työssä innostavista tekijöistä. Vierailimme Nokian kaupunginkirjastossa 27.10.2023.

Nokian pääkirjasto sijaitsee uudessa, vuonna 2020 avatussa kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa. Kirjaston lisäksi Virrasta löytyy kolmesta kerroksesta näyttelytiloja, kahvila, työ- ja kokoontumistiloja sekä Nokian kaupungin hyvinvoinnin ja vapaa-ajan hallinnon ja asiakaspalvelun tilat. Virrassa järjestetään monipuolista kulttuuritarjontaa näyttelyistä tapahtumiin kaiken ikäisille.

Nokialla keskustelijoita vastassa olivat kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Marjo Soininen, kirjastopedagogi Kaisa Salomaa, erikoiskirjastonhoitaja Sara Lahtinen, kirjastonhoitaja Anne Rissanen, sivistysjohtaja Mika Seppänen, hyvinvointi- ja vapaa-aikajohtaja Asta Paasi, sekä museo- ja kokoelma-amanuenssi Hanna Westman. Nokialaiset saivat vuosikymmenten odotuksen ja moninaisten vaiheiden jälkeen uuden pääkirjaston, kun Virta avattiin kesällä 2020. Pääkirjaston ohella kuntalaisia palvelevat Linnavuoren kirjasto ja kirjastoauto. 

Virran ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee muunneltava, noin 110 m2 vaihtuvien näyttelyiden taidetila Raami. Romu-taidetilassa taas Harlekiini ja häränkallo -näyttely esittelee Martti ja Sirkka-Liisa Helinin taidekokoelmaa. Lisäksi Virrasta löytyy kaupungin teollisuushistoriaa kuvaava Kertomus Nokiasta -näyttely sekä tilaa pop up -näyttelyille. Tavoitteena on tehdä tunnetuksi taiteen ajankohtaisia ilmiöitä sekä tarjota monipuolista, laadukasta ja pääsymaksutonta näyttelyohjelmistoa yleisölle.

Saarekkeista läpileikkaavaan hyvinvointiajatteluun

Nokialla koetaan tärkeäksi, että ihminen voi tulla kirjastoon omana itsenään taustastaan huolimatta, tulla kohdatuksi ja saada apua oman hyvinvointinsa edistämiseen. Ruohonjuuritasolla tämä tarkoittaa esimerkiksi asiakkaan auttamista ja teknistä tukemista, jotta hän pystyy hoitamaan asioitaan verkossa. Anne Rissasen mukaan asiakaspalvelulla halutaan tukea ihmisten aktiivisuutta ja opastusten tavoitteena on aina auttaa ihmisiä tekemään asioita itse sen sijaan, että niitä tehtäisiin heidän puolestaan. Sara Lahtinen iloitsee siitä, että asiakkaat otetaan mukaan myös esimerkiksi näyttely- ja tapahtumatoiminnan tuottamiseen. Tällä pyritään myös antamaan kaikille kokemus siitä, että he omistavat kirjaston palvelun. 

Vispilät kuvattuna alhaalta katsoen.
Taiteilija Hannu Pulkkisen tilateos Tippapeli (2002) Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa.

Nokialla nähdään kunnan hyvinvointitehtävä kaikkien toimijoiden yhteisenä asiana. Asta Paasi nostaa tärkeinä satsauksina kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiseen muun muassa viime vuosina laaditut Nokian kaupungin hyvinvointiohjelman, kulttuuriohjelman sekä sivistys- ja hyvinvointikunnan tiekartan. Yhteinen suunta ja tahtotila nähdään tärkeinä, minkä lisäksi tiedostetaan, miten olennaista on jalkauttaa toiminta ohjelmista käytännön tasolle. Kirjasto nostetaan yhdeksi tärkeimmistä toimijoista kulttuurihyvinvoinnin kentällä. 

Haasteitakin toki on. Päättäjät arvostavat kirjaston palveluita korkealle, mutta resurssit eivät aina todellisuudessa kohtaa sitä, mitä kaikkea kirjastolta odotetaan hyvinvoinnin edistäjänä. Keskustelijat pitivät tärkeänä, että sivistyspuolen ohella kaikki muutkin kunnan toimijat kulkevat yhteiseen suuntaan ja tiedostetaan, että kaikki kunnan tekemä työ on ennen kaikkea hyvinvointityötä. Mika Seppäsen mukaan ymmärrystä yhteisestä suunnasta ja työstä luodaan ohjelmien ohella myös mm. vuoropuhelulla ja eri tulosalueiden yhteisten johtajailtapäivien myötä

Keskustelua käytiin myös siitä, kohtaako kaupungin kulttuuritarjonta todellisuudessa kaikki kuntalaiset. Marjo Soinisen mukaan tietyt käyttäjäryhmät ovat aktiivisia hyödyntämään palveluita, mutta miten tuotetaan hyvinvointia myös niille, jotka jäävät helposti syrjään? Toisaalta nähdään, että kirjasto tuottaa hyvinvointia passiivisella tavalla jo pelkästään olemalla olemassa ja kaikille avoin. Hanna Westmanin mukaan pelkästään astumalla kirjastotilaan asiakas altistuu “salakavalasti” kulttuurille ja taiteelle, jota on Virrassa esillä monessa muodossa. Myös hakeutuvia palveluja pidetään erittäin tärkeinä, jotta kirjastopalvelut saadaan kaikkien ulottuville. 

Vahvuuksina yhteistyö ja muutosmyönteisyys

Keskustelussa nousi kirjaston merkitys niin aktiivisena tekijänä ja tärkeänä yhteistyökumppanina kuin alustana ja mahdollistajana osallisuutta ja hyvinvointia edistävälle toiminnalle. Kirjaston ja kulttuuripalveluiden yhdessä pyörittämä Nokian kulttuuripolku sekä kirjaston toimiva kouluyhteistyö ovat vakiintuneita toimintamalleja, joilla tavoitetaan kaupungin lapsia ja nuoria. Kaisa Salomaa iloitsee yhteistyön muotojen ja kumppanuuksien moninaisuudesta, jotka mahdollistavat sen, että ihmiset tavoitetaan laajasti.

Nokian kirjaston taidegalleriassa henkilö katsoo taulua
Taidetila Raami Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa.

Kirjaston ja kulttuuripalveluiden yhteistyö toimii vahvasti ja erittäin matalalla kynnyksellä, kun henkilökuntaa ja kokoelmia sijaitsee kirjaimellisesti saman katon alla. Keskustelijat olivat yksimielisiä siitä, että ollaan hyvällä tiellä siihen suuntaan, että voidaan unohtaa tittelit ja keskittyä yhteiseen tekemiseen. Myös PIKI-alueen kirjastojen välistä yhteistyötä pidetään tärkeänä ja sen tiivistäminen nähdään mahdollisuutena esimerkiksi kokoelmatyön ja alueen kirjastojen erilaisten vahvuuksien kehittämiseen.

Nokian kaupunginkirjastossa suhtaudutaan myönteisesti muutoksiin ja ollaan valmiita kehittämään uutta. Paljon potentiaalia nähdään sekä kirjastotilan uudenlaisissa käyttötavoissa, että uusissa toimintamalleissa. Työvälineiden pitää olla kunnossa ja onnistuneet tekniikkahankinnat ovat tärkeitä, jotta pystytään tarjoamaan mahdollisimman laadukasta palvelua. Mika Seppäsen mukaan hallintoportaan tärkein tehtävä on olla taustavoima, joka mahdollistaa, että kirjastossa pystytään tekemään työtä parhaalla mahdollisella tavalla. 

Hyvä työyhteisö, työn merkityksellisyys  ja kehittymisen mahdollisuudet motivoivat

Työn monipuolisuus, hyvä ja kannustava työilmapiiri ja mahdollisuus vaikuttaa omiin tehtäviin sekä tehdä työtä omalla persoonalla motivoivat ja innostavat henkilökuntaa. Kaikkia kannustetaan kehittämään osaamistaan, osallistumaan koulutuksiin ja hankkimaan lisätietoa asioista omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. 

Työssä koetaan merkitykselliseksi, että pystytään mahdollistamaan asiakkaille pääsy asioiden äärelle ja lisätään ihmisten mahdollisuuksia yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Tätä edesauttavat kirjaston keskeinen sijainti ja hyvä saavutettavuus. Myös kaupungin hyvinvointityön kehityssuunta motivoi ja tulevaisuuteen suhtaudutaan innolla sekä mielenkiinnolla. 

Henkilökunnan tehtävänkuvia ei pelätä järjestellä uudelleen, jotta pystytään vastaamaan nouseviin, uusiin tarpeisiin. Uusissa rekrytoinneissa pyritään aina ottamaan kokonaisuutena huomioon, mitä osaamista talosta vielä puuttuu. Hyvin on Nokialla onnistuttu tällä saralla, sillä kuten Hanna Westman toteaa, “Kirjastossa on ihan pirun hyvää porukkaa töissä!”

Teksti: Kaisa Palomäki
Kuvat: Juliaana Grahn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *