🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

Verkostomaisen toiminnan ja vertaisoppimisen tueksi PiKe-alueen henkilöstö on käynyt vuonna 2023 tutustumassa työhön toisissa alueen kirjastoissa. Tässä blogissa käsitellään alueen ammattilaisten vierailuja osana tätä PiKe-kirjastovierailutarjotinta. Lue ohesta Satun ja Johannan kokemuksia vierailusta PiKe-osaajana Luhangasta Jämsään 27.11.2023.

Esittäytyminen ja mitä tyypilliseen kirjastotyöhösi kuuluu?

Olen Satu Suoranta, työskentelen manner-Suomen toiseksi pienimmässä kunnassa, jossa on kaksi kirjaston toimipistettä. Kun vertailen Luhangan toimipisteitä ja Jämsän pääkirjastoa, niin täytynee sanoa, että uusi on uutta. Luhangassa pääkirjasto siirtyi uudempiin tiloihin kylätalolle reilut 2,5 vuotta sitten. Tammijärven kirjasto on vuonna 1991 rakennetussa kiinteistössä. Olen varsin tyytyväinen tiloihin.

Työtehtäviini kuuluu enemmän kaikenlaisia kirjastotyötehtäviä. Minulla on luonnollisesti vähemmän ryhmien ja vierailijoiden vastaanottoa, tiedonhaun opetusta ja kirjastokierroksia kuin suuremmissa kirjastoissa. Teen aineiston valintaa, satutunteja ja tapahtumia. Olen viimeisen kolmen vuoden aikana ollut yksi henkilö järjestämässä vaaleja, presidentinvaaleja seuraavaksi, koska olen keskusvaalilautakunnan sihteeri. Lisäksi olen sivistystoimen sihteeri eli kirjoitan sivistys- ja hyvinvointilautakunnan esityslistat ja pöytäkirjat yms. Olen myös työsuojeluvaltuutettu. Pienessä kunnassa täytyy yhden henkilön tehdä useammanlaisia työtehtäviä, kun on vähän työntekijöitä kunnan tehtävissä. 

Miksi ilmoittauduit mukaan kirjastovierailukokeiluun?

Halusin tutustua Jämsän uuteen pääkirjastoon ja matka sinne on helppo! Jämsästä voisi ottaa mallia kuten tein aloittaessani työt Luhangassa. Silloin otin mallia Alajärven kaupunginkirjastosta.

Jämsä lähti mukaan kokeiluun, koska on aina hyvä verkostoitua ja nähdä kirjaston arkea ja palvelumuotoja eri vinkkelistä. Vierailu oli myös Johannan mukaan oikein onnistunut, oli kiva tutustua Satuun ja pienen kunnan ja kirjaston arkeen ja elämään. 

Kerro vierailupäivästäsi vapaamuotoisesti.

Aamu valkeni kirkkaana, reilun 20 asteen pakkasaamuna Luhangan Tammijärvellä. Matka autolla taittui ripeästi ja ajokeli oli hyvä. Vuorossa oli tutustuminen Jämsän uuteen pääkirjastoon Raittiin. Vaikka Jämsä olikin tuttu paikka, kun olin opiskellut Turussa kirjastoalan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa muutama vuosi sitten ja kulkenut Jämsän kautta, pääkirjaston sijainti oli ensin hieman hakusessa. Löytyihän uusi hieno rakennus pienen etsinnän jälkeen. Ja ehdin ajoissa paikalle. Raitissa minut otti vastaan pirteä informaatikko Johanna Elo, joka esitteli minut muille Raitin työntekijöille. Nautittuamme kahvit ja purtavat suuntasimme kirjastokierrokselle. Uudessa kirjastorakennuksessa oli kaikenlaista uutta ja hienoa tutustuttavaa. 

Kirjastossa oli nähtävänä mm. hiljainen huone työskentelyä ja opiskelua varten. Siellä kokoontuu digipiiri silloin tällöin. Tila oli laitteiltaan ja tiloiltaan monipuolinen ja tilava, useampi ihminen sopii työskentelemään ja opiskelemaan. Raitissa on myös vuokrattavana oleva monitoimitila erilaisten ryhmien kokouksia varten. Tilassa järjestetään erilaisia muitakin tilaisuuksia. Tila on kaikin tavoin hyödyllinen ja puolustaa paikkaansa keskikokoisessa kirjastossa osana Raitin tarjoamaa asiakaslähtöistä palvelua. Tutustuimme myös uuteen neuvottelukuutioon, joka on varattavissa pariksi tunniksi kerrallaan kokouksia varten. Uutta minulle ja elämys sinänsä. Kun kyseinen tila tulee tutummaksi jämsäläisille, niin sitä varmasti varataan enemmän.

Lisäksi Johanna esitteli Hubletia ja asiakkaiden kirjastossa käytettäviä tabletteja. Käyttöä kuulemma voisi olla enemmän, sillä Hublet ei ole vielä löytänyt paikkaansa asiakkaiden keskuudessa. Raitissa oleva kahvikone oli minulle uutta. Tosin kahvikoneen tulevaisuus ei ole varma asia! Harmi jos näin käy.

Kierroksen jälkeen kävimme syömässä läheisessä kahvilassa. Ruoka oli hyvää ja sen jälkeen palasimme takaisin. Kiireinen kirjastonjohtajakin tuli tällöin tavattua. Tämän jälkeen keskustelimme Johannan työhuoneessa kirjastoistamme ja töistämme.

Millaisia odotuksia sinulla oli vierailulle? Mikä yllätti?

Jämsän pääkirjastossa on monta toimijaa yhdessä. Samassa talossa on lisäksi kaupungin nuorisotila, neuvonta, liikuntatoimen tiloja, kulttuuritiloja ja matkailuinfo. Tiloja on hyödynnetty hienosti, samalla reissulla voi hoitaa monta asiaa yhdessä. Hieno juttu!

Aivan uutta kirjastossa ja miksei kirjastomaailmassa oli perhehuone, jota voivat käyttää huoltajat lapsineen. Kyseisissä tiloissa voi lämmittää maitopullon ja ruokaa vauvalle. Lisäksi perhehuoneessa on hoitotaso, wc ja nojatuoleja. Kaikin tavoin viihtyisä tila. Uskon, että jatkossa huoneen käyttö tulee lisääntymään jatkossa. Perhehuone on todellista luksusta viihtyisässä kirjastossa.

Mitä vierailulta oppimaasi aiot viedä eteenpäin kirjastoissanne?

Kirjastovierailu Jämsässä oli antoisa ja kivan tutustumiskierroksen jälkeen oli mukava lähteä kotimatkalle. Tuli nähtyä kaikenlaista uutta ja idearikasta asiakaslähtöistä palvelua, josta voin haaveilla pienissä kirjastotoimipisteissä. 

Teksti ja Johanna Elon (Jämsän kaupunginkirjasto) haastattelu: Satu Suoranta (Luhangan kunnankirjasto)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *