Kiinnostaako työelämävaihto? 🧳 PiKe-kirjastojen työelämävaihtotarjotin on auki 🧳

PiKe-kirjastokeskustelut Kivijärvellä: ”Kirjastoammattilainen paljon vartijana ja matalan kynnyksen kohtaamisia”

Vuosien 2022 ja 2023 aikana toteutetaan kiertue kirjastoissa LSSAVI:n kirjastotoimen ylitarkastajan, projektisuunnittelijan ja koordinaattorin voimin. Kirjastojen kanssa keskustellaan esimerkiksi kirjaston roolista sivistyskunnassa vuodesta 2023 eteenpäin, kirjaston vahvuuksista ja identiteetistä, kehittämiskohteista ja työssä motivoivista sekä innostavista tekijöistä. Kivijärven kirjastossa vierailimme 11.3.2022.


Yleistä Kivijärven kirjastosta

Noin 1000 asukkaan Kivijärven kunnan kirjastossa on 1,4 työntekijää. Keskusteluumme liittyi kirjastonhoitaja-sivistysjohtaja Pirkko Oinonen – kirjastolaisen työnkuvaan kuuluu siis Kivijärvellä kirjastotyön ohella myös hallinnollisia tehtäviä. 1988 avattua kirjastotilaa on remontoitu ja sen yhteyteen on siirretty päiväkoti. Asiakkaiden käynnit kirjastossa ovat vähentyneet jonkin verran koronapandemian aikana.

Kirjaston rooli uudessa sivistyskunnassa on odottava

Kunnallisalan tuntemuksesta ja koulutuksesta on etua, kun työhön kuuluu samanaikaisesti sekä sivistysjohtajan että kirjastonhoitajan tehtäviä. Yhdistynyt tehtäväkuva saa ajattelemaan kirjaston toiminnan suunnittelussa myös kuntaa laajemmin. Ajan kanssa selvenevät paitsi kirjaston rooli osana hyvinvointialuetta, myös tilan käytön lopulliset mahdollisuudet pienentyneellä neliömäärällä.

Keski-Suomessa yhteinen sivistysstrategia alueen kuntien sivistysjohtajien kesken kattaa myös kirjastoa. Myös hyvinvointisuunnitelmista puhutaan. Hyvinvointialueasiat ja sivistyskunta eivät ole näkyneet vahvasti toistaiseksi, koska sote-tehtäviä on jo siirtynyt pois kunnalta. Niin kauan kuin kunta on itsenäinen, kirjastopalvelut säilyvät todennäköisemmin ennallaan. Kivijärvi, Karstula ja Kannonkoski tekevät yhteistyötä jo valmiiksi, ratkaisuja voi hyvin löytyä yhteistyöstä lähikuntien kanssa jatkossakin.

Kirjasto on mukana kunnan toiminnassa itsenäisenä, aktiivisena osiona samoin kuin vapaa-aika, kasvatus ja opetus. Käytettäessä keskustelussa ilmaisua sivistyskunta kirjastolla on samankaltainen rooli kuin kouluillakin, eli se linkittyy jatkuvaan oppimiseen. Kirjastoa arvostetaan ja kirjasto halutaan säilyttää, koska se koetaan kunnan ainoana kulttuurilaitoksena. Kirjaston sosiaalinen ulottuvuus näkyy asiakaskohtaamisissa.

Kivijärvellä kirjastotilaa yläilmoista käsin tarkkailee myös kirjaston oma hauki.

Kivijärven vahvuudet liittyvät kirjaston pienuuteen ja kehittämiskohteet nuorten säilyttämiseen asiakkaina

Kirjaston vahvuudet liittyvät perinteiseen palvelupohjaan. Ikääntyvälle väestölle tuotetaan lainausta, palautusta ja oheistoimintaa tapahtumien muodossa. Myös digineuvontaa laitteen käytössä odotetaan. Jotkut asiakkaat ”menetetään” e-aineistoille kohtaamisen kannalta, mutta siirtyessä käyttämään kirjastojen e-aineistoja tämäkin nähdään myönteisenä. Lapset ja nuoret käyvät kirjastossa koulun puolelta luokittain ja vierailujen yhteydessä kerrotaan kirjaston toiminnasta. Tekeillä oleva omatoimikirjasto varmasti tuo tullessaan lisää asiakkaita, koska moni asiakas valitsee palveluntarpeensa. Pirkko Oinosen tehtävänkuvan vuoksi tapahtumatuotanto kirjastossa on itsenäistä, yhteistyökumppaneina ovat esimerkiksi koulu, käsityöpiirit ja yhdistykset.

Kivijärvi menettää helposti opiskelemaan lähteviä nuoria, jotka siirtyvät usein käyttämään suurempia kirjastoja. Asia ei ole yksin kirjaston, esimerkiksi puuttuva joukkoliikenne vaikuttaa myös yhdeksättä luokkaa päättävien opiskeluvalintoihin. Kivijärven kesäasukkaat kolminkertaistavat kunnan väestön ja käyttävät myös kirjastoa, kiittäen erityisesti lyhyitä varausjonoja ja nopeaa uutuuskirjojen saantia – olisiko tässä uusi yhteistyön paikka esimerkiksi opinnäytteelle tai muulle selvitykselle? Tässä tulevat esiin myös kirjaston oman viestinnän mahdollisuudet.

Onnistumiset asiakaspalvelussa innostavat ja motivoivat osaamisen kehittämisessä

Onnistumisen tunteet ovat tärkeitä. Oman työpanoksen tuloksena nähty onnistunut kirjavalinta tai apu asiakkaalle esimerkiksi laitteiden käytössä on tärkeä osaamisen ylläpitämisen motivaattori. Monipuolinen työnkuva hyötyy sekä akepiken että aluehallintovirastojen koulutuksista ja viestinnästä. Myös pikeboksityöpajat ovat tavoittaneet viestinnällään ja kehittämiskirjaston innostus välittyy!

Seuraa somessa

Kivijärven kunnankirjasto Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *