Kiinnostaako työelämävaihto? 🧳 PiKe-kirjastojen työelämävaihtotarjotin on auki 🧳

”Tekemällä asioita yhdessä luomme perustaa tulevaisuuden kansalaisyhteiskunnalle – yhteiskunnalle, joka perustuu aktiiviseen kansalaisuuteen, yhteiseen hyvään ja ihmisistä välittämiseen.”

Timo Santala, We Love Helsinki

Olen Marjo Hietikko, filosofian maisteri Tampereelta ja Kansanvallan uljas linnake: Jyväskylän ja Tampereen kaupunginkirjastojen demokratiahankkeen projektisuunnittelija.

Ja allekirjoitan Timo Santalan sanoman.

Valmistuin 1990-luvun lopulla Tampereen yliopistosta. Pääaineeni oli yleinen historia. Graduni käsitteli Ruotsin vankeinhoidon uudistusta vuosien 1840-1841 valtiopäivillä. Michel Foucaultin kirjalla Tarkkailla ja rangaista oli jotain tekemistä aiheen kanssa. 2010-luvulla tein informaatiotutkimuksen aineopinnot Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa. Yllättäen kirjastojen historia, tiedonvälittäjärooli, kokoelmapolitiikka ja informaatiolukutaito kiehtoivat aikuisopiskelijaa.

Viime vuosina olen toiminut Tampereen kaupunginkirjaston tietoyhteiskuntapalveluissa mediasihteerinä ja viimeksi Lielahden kirjastossa kirjastonhoitajana. Työ mediakasvattajana ja tietotorien digivinkkaukset ovat mahdollistaneet kiinnostavien aiheiden kuten algoritmien, propagandan ja lähdekritiikin esittelyn. Kirjavinkkaukset ja tiedonhaun opetus olivat se juttu kirjastonhoitajan tehtävässä. Ja mitä sanoa asiakaspalvelusta, joka on hyvänä päivänä rakastettuni ja huonona päivänä inhokkini. Sanat eivät riitä kertomaan…

”Hyväosaisille politiikka on lähinnä esteettinen kysymys: tapa ajatella, tapa nähdä maailma ja rakentaa omaa identiteettiä. Meille politiikassa oli kyse elämästä ja kuolemasta.” -Édouard Louis: Kuka tappoi isäni

Demokratia on herkkä, jatkuvasti tasapainoa etsivä aate ja hallintomuoto. Annastiina Heikkilän kirja Miksi Ranska raivoaa herätti minut. Vasemmisto-oikeisto-ulottuvuus on vaihtumassa jakoon globalisaation pärjääjät ja putoajat. Äänestäminen eriytyy. Pärjääjät äänestävät ja putoajat jäävät kotiin. Voimme siirtyä kansanvallasta harvainvaltaa, jos murrosta ei hallita ja paikata.

Kirjastoilla on erinomainen asema korjata demokratiavajetta. Olemme kunnallinen toimija, verkostoitunut, tasa-arvoinen, ikärajaton, maksuton ja matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Kirjastojen asema on ymmärretty kansanvallan temppelissä, eduskunnassa, joka budjetoi vuonna 2021 kirjastojen demokratiatyöhön miljoona euroa. AVI:n erityisavustuksen sai 38 kuntaa tai kunnallista yleistä kirjastoa, ja Jyväskylän ja Tampereen kaupunginkirjastojen demokratiahanke on yksi avustuksen saajista.

Lukutaidon edistämisessä kirjastoilla on pitkät perinteet. Monilukutaito on tunnistettu lääke demokratian ongelmiin. Miten me saamme yhä kasvavan lukemattomien luokan ottamaan lääkkeensä, siinä on mittava tehtävä ja tutkimuskohde meille kaikille koska lukemattomuus ei ole vain lukemattomien ongelma vaan koko yhteiskunnan. Lukemattomuus näkyy vihapuheena, polarisaationa, ääriliikkeinä, valeuutisina ja sananvapauden rajoitteina. Lukemattomuus heikentää kansalaispätevyyttä, kykyä vaikuttaa yhteiskuntaan ja ymmärtää sen toimintaa.

Tiedonvälittäjinäkin kirjastot tukevat kansalaispätevyyttä ja kriittistä kansalaisuutta. Monipuolinen kokoelma luo ymmärrystä yhteiskunnasta ja tieto tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa.

Nykytilanne muistuttaa jälleen demokratiatyön tärkeydestä ja jatkuvuuden tarpeesta. Demokratiatyö on rauhantyötä. Luotan siihen, että tämä projekti kasvattaa ituja, jotka luovat yhteyksiä, ymmärrystä ja luottamusta.

Teksti: Marjo Hietikko
Toimitus: Jarkko Rikkilä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *