Tulossa pe 10.2. Informaatiolukutaidon etäkahvit

Marraskuussa kirjastojen demokratiahankkeessa otettiin uusi askel, kun kumppanuustyöpajojen tuotokset asetettiin nähtäville 8.11. Jyväskylän ja Tampereen pääkirjastoissa. Metsossa oli koolla Tampereen kaupunginkirjaston henkilöstöä ja palvelumuotoilukumppani Kolmas Persoona Oy:n Anna Sutherland ja Outi Nokkonen. Jyväskylässä tapasivat kaupunginkirjaston henkilökunta, Elise Rehula Kolmas Persoona Oy:sta ja projektisuunnittelija Marjo Hietikko. Internetin ihmeellinen maailma mahdollisti yhteydenpidon kahden kaupungin välillä.   

Syksyn 2022 startti- ja kumppanuustyöpajoissa kehitetyt demokratiakokeilujen ideat teipattiin seinille. Ideapohjia oli esillä yhdeksän kappaletta: ”Demokratian välitilat” -kumppanihaku (tilat avoimeen hakuun) ja tilaisuuden järjestäjän -perehdytyspaketti, keskustelu- ja argumentaatiotaitojen työpajakokonaisuudet, politiikka ilmiönä -keskustelutilaisuudet, vaikuttamisen popularisointi -työpaja/tietokokonaisuus, politiikan törmäytys, valeuutiskisa/paras valeuutisen kirjoittaja -kilpailu, lautakunnat kirjastoissa, demokratian päivä: miten saan mielipiteeni kuuluviin ja oikeusmurhapeli/pako diktatuurista. Äänestyksen jälkeen ideoista valikoitui viisi jatkoon. Kirjastojen demokratiatyön pankkiin jäi talletuksia tuleville vuosille.  

Valittuja kokeiluideoita muokattiin ryhmissä. Ensimmäisellä muotoilukierroksella luotiin unelmakohderyhmästä henkilökuva, jossa kuvailtiin kansalaisen elämäntilannetta, osallistumisen esteitä ja mahdollistajia ja demokratiahyötyjä. Työvälineenä käytettiin myös legopalikoita. Legoilla rakennettiin kolme vaihtoehtoa kokeilusta, millainen se olisi ideaalitasolla, pienimmillään ja käytännössä. Ryhmät esittelivät verkon välityksellä legorakennelmat ja henkilökuvat.

Legoja

Muotoilua jatkettiin tiivistämällä kokeiluideaa. Välineenä oli takakansimainos. Mainokseen kirjoitettiin kokeilun nimi, toteuttaja ja ajatus. Lopuksi hahmoteltiin tulevaisuutta suunnitelmapohjan avulla. Työryhmissä pohdittiin toteutuksen alustavia askelmia kuten markkinointia, haasteita, mahdollisia toimenpiteitä ja kumppaneita. Demokratia nyt – välineitä vaikuttamiseen ja Valon väärentäjät – Kuka rakentaa Jyväskylän uskottavimman valeuutisen? -ideat saivat jatkon Jyväskylässä. Demokratian apokalypsi – Kuka pelastaa kansanvallan? ja Suuret vaalijuhlat – Esivaalit koko kansalle, mennään asia edellä -aihiot kehittyivät Tampereen ideointityöpajassa. Jos ja kun olette olleet tarkkoina, huomaatte varmaan, että idealaskurissa on vain neljä kokeilua. Viides kokeilu, joka on nimeltään Demokratian tilat siirrettiin eri raiteelle. Toivottavasti kuulemme siitä keväällä.

Ideointityöpajaan osallistuneille annettiin välitehtäväksi kysellä yhteistyökumppaneita ja työkavereita mukaan marraskuun lopun suunnittelutyöpajaan.

Demokratiakokeilut 2.0

Tiistaina 22.11. pärähtivät Teamsissa käyntiin kokeilujen suunnittelutyöpajat. Osallistujat jaettiin työryhmiin, innostuksen ja mielenkiinnon toimiessa jakoperusteena. Toteutussuunnittelu kytkeytyi päälle ja suunnitelmapohjat täyttyivät yhteistyökumppaneista, markkinointikanavista, kohderyhmistä, sisällöistä, timanttisista toteutustavoista, vastuukirjastoista, tekijöistä, aikatauluista, kokeilun kuvailusta, to do -listoista, haasteista, seurannasta ja kokeilun opeista.  

Suunnittelutyöpajan jälkeen työryhmät ovat jatkaneet tahoillaan suunnittelua ja toteutusta. Tammi-helmikuussa 2023 on tiedossa demokratiaa sekä Jyväskylän että Tampereen kaupunginkirjastoissa. Tervetuloa mukaan!

Teksti: Marjo Hietikko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *