🧳 PiKe-kirjastojen työelämävaihtotarjotin avattu! 🧳

Kerro lyhyesti taustastasi ja missä kirjastoissa olet harjoittelussa? 

Olen Anni, kolmatta vuottaan Tampereen yliopistolla aloitteleva informaatiotutkimuksen pääaineopiskelija. Alun perin olen kouluttautunut myynnin ja visuaalisen markkinoinnin tradenomiksi, mutta muutaman työvuoden jälkeen kiinnostus kirjastoja kohtaan vei voiton kaupan alasta.  

Kotikirjastoni harjoittelun ajan on ollut Sampola, mutta olemme muiden harjoittelijoiden kanssa viettäneet aikaa myös pääkirjasto Metsossa erilaisten perehdytysten parissa. Lisäksi olen käynyt tutustumassa eteläisen alueen muihin kirjastoihin. 

Minkälaisia ennakko-odotuksia sinulla oli harjoittelulle? 

Aivan kylmiltään en harjoitteluun suinkaan lähtenyt, sillä minullahan oli jo aiempaa työkokemusta. Olen nimittäin tehnyt TET-harjoitteluni vuonna 2010 Järvenpään kaupunginkirjastossa! (heh) 

Noh, vitsit sikseen. Lähdin harjoitteluun avoimin mielin: Tavoitteenani oli selvittää ihan käytännössä, olisiko kirjastoala minua varten. Uskoin pääseväni tekemään ainakin asiakaspalvelutyötä sekä logistiikkaa, mutta heti ensimmäisellä viikolla yllätyin siitä, millaisia työtehtäviä henkilökunnan ovien takaa paljastuu.  

Mikä yllätti kirjastotyössä? 

Kirjastotyössä yllätti ehdottomasti sen monipuolisuus. Salissa tapahtuvan työn lisäksi kirjastosta löytyy mitä mielenkiintoisempia työtehtäviä, joiden olemassaolosta en tiennyt etukäteen mitään. Pääsin harjoittelumme aikana tutustumaan mm. hankintaan, kuvailuun sekä Sampolan makerspace Tekomon toimintaan, ja olinpa mukana myös S2-opiskelijoille järjestetyssä tiedonhaun opastuksessa.  

Minua ilahdutti myös, että meidän harjoittelijoiden perehdytykseen oli todella satsattu. Tuli tunne, että meistä pidetään hyvää huolta täällä Tampereella. ❤️

Miten olet voinut hyödyntää omia vahvuuksia? 

Olen päässyt hyödyntämään erityisesti aikaisempaa kokemustani asiakaspalvelu ja -myyntityöstä. Kaiken uuden sisäistämisessä helpotti, että työ ihmisten parissa oli tuttua.  

Uskon myös olevani järjestelmällinen ja jopa tarkka, ja nämä ominaisuudet ovatkin osoittautuneet hyödylliseksi erityisesti kirjaston perustehtävissä, kuten hyllyttäessä ja varauksia noutaessa. 

Jos voisit muuttaa jotakin prosessia työssä, mitä se voisi olla? 

Kirjaston eri järjestelmät voisivat keskustella paremmin keskenään. Erityisesti tulostukseen ja kirjastomaksuihin liittyvän tiedon tuominen järjestelmästä toiseen jättää paljon henkilökunnan varaan ja siksi toisinaan sattuu huolimattomuusvirheitä. Yhteiset rajapinnat hyödyttäisivät sekä asiakkaita että henkilökuntaa: Olisikin kätevää, jos asiakas voisi itse lisätä tulostussaldoa netissä! 

Miten hyödynnät somea harjoittelun aikana? 

Olen tehnyt harjoitteluni aikana sisältöä Sampolan kirjaston somekanaviin. Lainasinkin meille Sampolaan AkePiken someboksin ja boksin välineiden avulla kuvasin sekä kuvia että videoita. 

Miten kirjasto voisi palvella somessa/etänä paremmin? 

Tällä hetkellä kirjastolla on käytössä useita eri somekanavia, joissa on kussakin useita tilejä. Kokonaisuutta voisi selkeyttää keskittämällä sisällöntuoton valikoiduille tileille ja tähän ilmeisesti ollaankin Tampereella pyrkimässä. Tämä on todella hieno juttu! 

Toinen haaste mielestäni on kirjaston palveluiden ja tietojen jakautuminen Piki-verkkokirjaston ja Tampereen kaupungin verkkosivujen välille. Erillisille sivustoille on tietenkin syynsä, mutta asiakkaan näkökulmasta olisi selkeämpää, jos kaikki kirjastoon liittyvät tiedot ja palvelut löytyisivät samoilta verkkosivuilta.  

Olen kuitenkin sitä mieltä, että kirjasto palvelee jo nykyisellään hyvin asiakkaitaan myös etänä. Erityisen vaikuttunut olin kotipalvelusta, joka ei ollut minulle entuudestaan tuttu konsepti.

Harjoittelijoiden kokemukset kesältä 2023 jatkuvat vielä kolmen blogautuksen verran. Ohesta pääset kuuntelemaan harjoittelijoiden jakson Tampereen kaupunginkirjaston Sielujen apteekki -podcastissa.

Teksti ja kuva: Anni Lehtimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *