Kiinnostaako työelämävaihto? 🧳 PiKe-kirjastojen työelämävaihtotarjotin on auki 🧳

Kerro lyhyesti taustastasi ja missä kirjastoissa olet harjoittelussa?

Tuukka Hämäläinen, kolmas vuosi alkamassa informaatiotutkimuksen opiskelua Tampereen yliopistossa. Olen ollut kesän Lielahden kirjastossa, mutta tein viikon mittaisen visiitin Lännen alueen Tesoman kirjastoon. Lisäksi Pääkirjasto Metsossa on ollut käytyä monissa koulutuksissa eri osastoilla ja kirjastoauton matkaankin pääsi. Muiden harjoittelijoiden aluekirjastoissa (Hervanta, Koilliskeskus, Sampola) tuli kanssa tehtyä yhden päivän ekskursio.

Minkälaisia ennakko-odotuksia sinulla oli harjoittelulle?

Kirjastotyöstä ei ollut mitään kokemuksia ennestään, joten ei oikeastaan minkäänlaisia. Kenties, että pääsee näkemään toimintaa eri osastoilla tai jotain vastaavaa. Asiakaspalvelua osasin kyllä odottaa, sehän se näkyvin piirre on. Ehkä odotinkin luultavasti enimmäkseen sitä.

Mikä yllätti kirjastotyössä?

Miten paljon kaikkea siellä konepellin alla tapahtuu! Tekemistä on aluekirjastoissakin monipuolisesti aina kokoelmatyöstä lähtien, puhumattakaan Pääkirjasto Metson eri sopukoiden tarjoamista palveluista. Enkä olisi etukäteen uskonut, että lyödään kameraa kouraan ja käsketään kuvaamaan konserttia. Ylipäätänsä kirjaston tarjoamien palveluiden paljous tuli myös yllätyksenä. On kaikkea kokoustiloista musiikki- ja pelihuoneisiin! 3D-tulostus ja soitinlainat! Pinssikone!!

Sekin pääsi yllättämään miten nopeasti otettiin mukaan työyhteisöön, ja odotettiin oikeasti osaavan asioita esimerkiksi asiakaspalvelussa. Toki aina sai kysyä apua (ja taisinkin kysyä rasittavuuteen asti). Oli myös mielenkiintoista jakaa kokemuksia toisten harjoittelijoiden kanssa ja nähdä miten eri aluekirjastoissa on vähän omanlaiset tapansa hoitaa asioita.

Miten olet voinut hyödyntää omia vahvuuksia?

Yleisestä kiinnostuksesta populaarikulttuurin eri muotoihin olen huomannut olleen hyötyä. Omia mielenkiinnon kohteita on voinut käyttää esimerkiksi kauhunäyttelyn teossa sekä brasilialaisen musiikin suosittelulistassa verkkokirjastoon. Musiikista kun on tullut omassa blogissa kirjoiteltua jokunen vuosi. Lisäksi kuvankäsittelytaidoista on ollut apua näyttelyjulisteiden kanssa puljatessa. Muutenkin kaikenlainen uteliaisuus ylipäätänsä on ollut hyväksi.

Omia mielenkiinnon kohteita on voinut käyttää esimerkiksi kauhunäyttelyn teossa.

Jos voisit muuttaa jotakin prosessia työssä, mitä se voisi olla?

Varausilmoituksessa voisi lukea aineistomuoto selvästi, jokunen kerta on tullut etsittyä kissojen, koirien ja muiden kirjastolaisten kanssa varaushyllystä kirjaa, vaikka kyseessä onkin ollut äänikirja, cd tai dvd. Lisäksi seutuvarausmaksujen poistamista voisi kovasti harkita, ihan tasa-arvon kannalta.

Miten hyödynnät somea harjoittelun aikana?

Tein lähinnä pari somepäivitystä Lielahden kirjaston sometileille ja laitoin pari kirjaston sometiliä seurantaan, siinäpä se. En ole järin ahkera somettaja, joten siinäkin oli ihan tarpeeksi.

Miten kirjasto voisi palvella somessa/etänä paremmin?

Tuntuu, että palveluista ja tapahtumista voisi tiedottaa paremmin. Kun ei näin alan opiskelijanakaan ollut millään tavalla tiedossa mitä kaikkia palveluita kirjastolla on tarjottavana. Tavoitettavuus lienee toisaalta ikuisuusongelma.

Harjoittelijoiden kokemukset kesältä 2022 päättyvät tähän blogautukseen. Ohesta pääset kuuntelemaan harjoittelijoiden jakson Tampereen kaupunginkirjaston Sielujen apteekki -podcastissa

Teksti ja kuvat: Tuukka Hämäläinen
Koonti: Juliaana Grahn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *