Kiinnostaako työelämävaihto? 🧳 PiKe-kirjastojen työelämävaihtotarjotin on auki 🧳

Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastojen demokratiahanke Kansanvallan uljas linnake: Kirjaston demokratiatyön perusparannus käynnistyy. Hanke sai Aluehallintovirastosta valtionavustusta 55 000 € vuosille 2022-23.

Hankkeeseen tullaan palkkaamaan koordinaattori, joka aloittaa alkusyksystä 2022. Hanketyö alkaa kuitenkin jo alkuvuodesta 2022 palvelumuotoilun hankinnalla ja toiminnan alustavalla suunnittelulla yhteistyökumppaneiden kanssa.

Hankkeessa tehdään yhteistyötä kaupunginvaltuustojen, nuorisovaltuustojen, Lasten Parlamenttien, vanhusneuvostojen, kaupunkien kulttuuri- ja osallisuuspalveluiden, Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian laitoksen, Jyväskylän kaupungin kansainvälisten yhteyksien, Kansalaistoiminnankeskus Mataran, Kulttuurienvälisen kohtaamispaikka MUKANAn ja Ylen kanssa. Keskeinen kumppani hankkeessa on myös myöhemmin valittava palvelumuotoilutoimisto.

Jyväskylän ja Tampereen kaupunginkirjastot luovat hankkeessa yhdessä yleismallin kirjastoille toimia demokratian edistäjänä koko kaupungin laajuisesti ja jalkautuen asuinalueille. Kirjastot tunnistavat tarpeen yleiselle toimintamallille, koska niillä ei ole aiempia käytäntöjä tai perinteitä demokratian aktiiviseksi edistämiseksi. Kirjastoilla ei myöskään ole riittävästi tietoa siitä, millaista toimintaa kuntalaiset tai päättäjät voisivat kaivata kirjastolta, mutta toiminnan kehittämiseen ei haluta lähteä oletusten pohjalta. Siksi toimintamallin suunnittelu tapahtuu yhteiskehittämisen menetelmillä kuntalaisten kanssa. Osana prosessia selvitetään, millaiset toimintamuodot ja käytännöt palvelisivat tarkoitusta parhaiten.

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa jokaisen kuntalaisen yhteiskunnallista ja poliittista osallistumista riippumatta taustastaan ja kyvykkyyksistään ja antaa ääni etenkin yhteiskunnallisesta päätöksenteosta syrjässä oleville, sekä tehdä päättäjistä helpommin lähestyttäviä. Tätä tarkoitusta palvelee tavoite luoda kirjastoille yleinen, kuntalaisten tarpeista syntyvä toimintamalli toimia demokratian edistäjinä. Tavoitteena on selvittää, millä tavoilla kirjasto voisi olla yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja osallistumisen mahdollistajana, niin että se on eri osapuolille hyväksyttävää, sopivaa ja tarkoituksia palvelevaa. Millä tavoilla kirjasto voisi palvella ja auttaa niitä, jotka haluavat edistää demokratiaa? Hankkeen kokeilujen avulla saadaan myös syötettä uusien kirjastotilojen ja remonttien suunnitteluun: miten rakentaa kirjastoista ja niiden ympärille rakentuvista muista kaupungin palveluista sellaisia, jotka mahdollistaisivat tilojen yhteisöllisen ja avoimen käytön kansalaistoimintaan?

Hankkeesta tullaan viestimään täällä Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueellisen kehittämiskirjaston akepike.fi-blogissa, sähköposteilla ja yhteissuunnittelutilaisuuksissa. Somessa hanke tulee näkymään kirjastojen kanavilla.

Olemme innoissamme saadessamme aloittaa Jyväskylän ja Tampereen välisen yhteistyöhankkeen. Toivotamme yhteistyökumppanit lämmöllä mukaan edistämään demokratiaa sekä kuntalaisten ja päättäjien välistä vuoropuhelua!

Lepe Parviainen, suunnittelija, Tampereen kaupunginkirjasto +358 50 482 1958 [email protected]
Laura Hekkala-Vatula, osastonjohtaja, Jyväskylän kaupunginkirjasto +358 14 266 4103 [email protected]
Niina Salmenkangas, kirjastopalvelujohtaja, Tampereen kaupunginkirjasto +358 40 800 4404 [email protected]
Hanna Martikainen, palvelupäällikkö, Jyväskylän kaupunginkirjasto +358 50 370 9518 [email protected]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *