Lukuvuosi 2022 - poimintoja aikuisten kirjallisuudesta 2.12. Seuraa: akepike.fi/live.

Teksti: Marjo Hietikko

Kansanvallan uljas linnake: Jyväskylän ja Tampereen kaupunginkirjastojen demokratiahanke on lähtenyt mukavasti käyntiin. Hankkeen palvelumuotoilukumppani Kolmas Persoona Oy osallistui kanssani sekä Jyväskylän että Tampereen henkilöstöinfoihin, joissa esiteltiin hanketta ja sen projektisuunnitelmaa.

Lähetimme henkilöstöinfojen jälkeen demokratialuotaimen lentoon. Luotainkyselyllä kartoitettiin henkilökunnan ajatuksia kirjastojen demokratiatyöstä – mitä se on, mitä se voisi olla ja mitä demokratiatyö tarkoittaa minulle. Demokratiakasvatus, luotettavan tiedon saatavuus ja yhdenvertaisen osallistumisen mahdollistaminen ja varmistaminen nousivat sekä Jyväskylässä että Tampereella TOP 3 -teemoiksi.

Demokratiatyön haasteiksi vastaajat tunnistivat resurssipulan, poliittisuuden ongelman ja kirjaston perinteisen puolueettomuuden. Uhkakuvana koettiin kirjastojen tasapuolisuuden häviäminen ja poliittisuuden lisääntyminen. Mainitut haasteet ovat tärkeitä näkökulmia, jotka vaativat ja saavat vastauksia hankkeen edetessä.    

Syyskuun lopussa pidetyssä starttityöpajassa ideoitiin kirjastojen demokratiatyön tulevaisuuskuvia ja pohdittiin demokratiakasvatuksen, luotettavan tiedon ja yhdenvertaisen osallisuuden teemakokonaisuuksia. Kohde- ja sidosryhmät olivat myös mietintämyssylistalla.

Visuaalinen esitys tekstillä kansalaispätevyyttä kirjastosta - totta kai!
Kansalaispätevyyttä kirjastosta – TOTTA KAI!

Trust the process! Luottoa prosessiin!

Starttityöpaja rajasi projektin tavoitteita ja demokratiatyön periaatteita. Aktiivinen kansalaisuus ja kansalaistaidot ovat projektin keskiössä. Hankkeen yhtenä tavoitteena on oman osaamisen kehittäminen. Fasilitointi- ja pedagogiset taidot mahdollistavat osallistavan ja yhteisöllisen tekemisen kirjastoissa. Vink vink Akepike!

Lokakuun lopussa järjestämme sidosryhmille rekrytointityöpajat ihan livenä. Kutsu lähtee yhteistyöverkostolle, joiden kanssa olemme jo tehneet aiesopimukset ja starttityöpajassa esiin tulleille uusille sidosryhmille. Rekrytointityöpajoissa voimme pohtia ja näyttää, mitä etua kirjastoista on kumppanina.

Olen erityisen ihastunut siihen idealismiin ja paloon, jota demokratia-aktiiveista hehkui työpajassa. Demokratiatyöllä on syvä ja vankka pohja kirjastoissa. Olen niin ylpeä meistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.