🧳 PiKe-kirjastojen työelävaihtotarjotin avattu! 🧳

Vierailimme Kirkkonummen kirjastotalo Fyyrissä PiKe-porukan kanssa torstaina 14.4. Vierailu oli korona-ajan jälkeen ensimmäinen fyysinen kirjastovisiitti pitkään aikaan. Tässä blogitekstissä kootusti kuvia, ajatuksia ja huomioita vierailulta. Blogin lopussa mukana myös projektisuunnittelija Julin muistiinpanorunoutta!


Kirjastovierailulle osallistui koordinaattori Jarkon ja projektisuunnittelija Julin lisäksi 15 kirjastolaista Pirkanmaalta ja Keski-Suomesta. Bussi lähti aikaisin aamulla Jyväskylästä ja teki pikapysähdykset Jämsässä, Tampereella ja Hämeenlinnassa ennen saapumista Kirkkonummelle. Toteutimme vierailun jälkeen perinteisen palautekyselyn lisäksi tiiviin Forms-kyselyn. Tämä blogiteksti perustuu osallistujien havaintoihin ja saatuihin palautteisiin.

https://www.instagram.com/p/CcUx9eoNKx9/

Kirjastotilan avaruus, estetiikka ja visuaalisuus

Erityisesti Fyyrin avara ja ajaton lainaussali tekivät vaikutuksen. Vanha kirjastorakennus on laajennettu taitavasti. Kirjastossa on paljon mukavia lukupaikkoja. Yleisesti ottaen vaikutuksen teki arkkitehtuuri – värit, tammipinnat ja levolliset sisustusratkaisut ovat yksinkertaisesti, kauniita.

Oppimisvierailulle osallistuneita PiKe-kirjastolaisia Fyyrin kirjastosalissa.
Oppimisvierailulle osallistuneita PiKe-kirjastolaisia Fyyrin kirjastosalissa.
Arkkitehtuurin yksityiskohdat isoissa ikkunoissa näyttivät parastaan myös sateisena vierailupäivänämme.
Arkkitehtuurin yksityiskohdat isoissa ikkunoissa näyttivät parastaan myös sateisena vierailupäivänämme.
Käytetyissä materiaaleissa on tyylikkäästi ja taiten yhdistelty pehmeitä ja kovia materiaaleja, kuten tammipuuta, betonia ja messinkiä.
Käytetyissä materiaaleissa on tyylikkäästi ja taiten yhdistelty pehmeitä ja kovia materiaaleja, kuten tammipuuta, betonia ja messinkiä.

Fyyriin on hämmästyttävän hyvin mahdutettu kaikki uuden ajan kirjaston palvelut. Kirjastosta löytyy makerspace-tilat, tapahtumasali Bösendorfer-flyygeleineen sekä monipuoliset tilat harrastamiseen ja vaikkapa soittamiseen sekä äänittämiseen. Tuntuu, että tllojen ja palveluiden monipuolisuudella on saatu tavoitettua myös käyttäjät. Tilassa kävi todella kova kuhina koko vierailumme ajan.


Kirjastotila ja nuoret

Fyyrissä nuorten toiminnallinen tila on keskeisellä paikalla kokoelman ympäröimänä. Osallistujia jäi mietityttämään kirjaston ja nuorisotilakonseptin yhdistäminen. Millä tavalla henkilökunta kokee tämän ja miten henkilöstön osaamisen rajoja venytellään?

Kehittämiskirjaston koulutuksissa ollaan viimeisten vuosien aikana tartuttu useasti nuorten kohtaamiseen. Aspa-ajokortin pakollinen osio sisältää nuorten kohtaamiskoulutusta ja syksyn lanu-foorumin aiheena oli nuorten osallisuus. Yleisesti ottaen tilanne on tavallaan ristiriitainen: haluamme nuoret kirjastoon ja kohtaamiseen panostetaan, mutta tietyissä tilanteissa kohderyhmän levottomuus ja äänekkyys tuottaa haasteita.

Nuoria Fyyri-kirjaston lasten ja nuorten osastolla.
Nuoria Fyyrin lasten ja nuorten osastolla.
Kaksi pöytäfutista Fyyrin nuortenosastolla. Taustalla nuorten kaunokirjallisuuden kokoelmaa.
Kaksi pöytäfutista Fyyrin nuortenosastolla. Taustalla nuorten kaunokirjallisuuden kokoelmaa.
Hauska lainausautomaatti lasten ja nuorten osastolla.
Hauska lainausautomaatti lasten ja nuorten osastolla.

Näkemyksiä, kokemuksia ja innostuksen eväitä kotikirjastoihin

Vierailulle osallistujat kokivat, että Fyyristä sai hyviä vinkkejä esimerkiksi aineiston esillepanoon ja kirjastotilan somistukseen. Kirjastossa oli harvinaisen hienosti järjestetty erilaisia tapoja aineiston esittelyyn. Lisäksi erilaisilla infonäytöillä kerrottiin monipuolisesti kirjaston tapahtumista ja palveluista. Osallistujat kokivat, että vierailu sai pohtimaan uudella tavalla meneillään olevia tai tulossa olevia kirjastohankkeita. Tämä olikin koko oppimisvierailun idea ja tavoite – voidaan pitää tätäkin reissua onnistumisena!

https://www.instagram.com/p/CcVQbJGtb3q/

Uusi aalto Fyyrille (Julin muistiinpanorunoutta)

Jkmm, ovia
MUSaleikkikoulun tilat
TEEMANA saaristo, Porkkala, näkyy taiteessa (Petri vainion lamppu myös koriste), fyyr majakka, nimikilpailun voittaja
Tammi kaikessa
Musta, valkoinen, tehostevärit
Betoni, messinki, puu
Lamput, kahvat ja nimikyltit suunnittelu
Tiedotus näytöillä, myös aukioloajat
Meriteema lastenosastolla, asukaspuisto kyljessä varhaiskasvatuksen pitämä
Linda Bondestam, äänen vaimennus
Ulkolipp, tuki katosta, jiiraus
Valaisimia kahvilassa
Portaikko vrt Apila, samat värit muuallakin
Lasten 9elitila, greenscreen, lelukoira
Keittiö Asiakkaiden käytössä , mössö
Nuokassa 15-21 nuorisotyöntekijät
100 nuorta päivässä, vetää poikkeuksellisesti

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *