Tulossa pe 10.2. Informaatiolukutaidon etäkahvit

PiKe-uutiset 6/2020: Syksyn tilaisuudet, digihanke, projektit, digiajokortti ja Seinäjoen erte

Uutiskirje sisältää koottuna seuraavat asiat:

  • Syksyn tulevia koulutuksia
  • Yleisten kirjastojen digihanke
  • Projektikatsaukset
  • Digiajokortti – loppukiri!
  • Seinäjoen lukemisen erityistehtävä

Syksyn koulutuksia

Johtuen vallitsevasta epävarmasta tilanteesta loppusyksyn koulutukset toteutuvat pääosin etämuodossa. Tallenteita pyritään tarjoamaan myös henkilöstön käyttöön vähintään tilapäisesti, 14 vuorokauden katseluajalla.

Hankeinfo 3

Hankehakuaika: 26. lokakuuta.-30. marraskuuta 2020

Pe 9.10. 09.00 – 11.00, Teams
Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.

Saavutettavuus, tekstitykset ja selkokielisyys

Kuvassa on animoitu kuva työpisteestä.

Pe 23.10. klo 9 -14
Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.

Digiajokortti E: Rockway

Kuvassa on Rockwayn logo ja mies soittamassa kitaraa.

Ma 26.10. klo 13 – 15, Teams
Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.

Digiajokortti C: Virtuaaliympäristöt

Ti 20.10. klo 9-15, Zoom
Ti 27.10. klo 9-15, Zoom

Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.

PiKen Digifoorumi – Uusia digipalveluita ja futuristi Ilkka Halava

Kuvassa digitaalista kuvitusta. Abstrakti ihmishahmo digitaalisuuden valtateillä.

Pe 30.10. klo 09.40 – 14.15, Teams
Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.

Tässä 3 minuutin videoklipissä Ilkka Halava avaa puheenvuoron teemoja, esimerkiksi ajatuksia kirjastojen vahvuuksista sekä tulevaisuuden haasteista demokratiakäsityksissä.

Lukuvuosi 2020

Kuvassa kahdeksan kirjastonhoitajaa, jotka esittelevät kirjallisuutta Lukuvuosi-tilaisuudessa.

Pe 27.11. klo 08.30 – 15.00, Teams
Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.

Musiikin valinnat 2020

Kuvassa on vanha C-kasetti.

Pe 11.12. klo 09.15 – 15.00, Teams
Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.

Yleisten kirjastojen digihanke

Yleisten kirjastojen digihanke on päättynyt alueellamme. Digihankkeen materiaalipaketit toimitetaan kirjastoihin viikolla 41. Mukana on kaksi julistetta, esite ja opas henkilökunnalle sekä työkalu työpajamaiseen käyttöön. Kaikkien alueen kirjastolaisten kannattaa tutustua materiaaleihin!

Vastaa pienten kirjastojen koulutuskyselyyn

Pienten kirjastojen henkilökunnalle on lähetetty sähköpostitse kysely digiaiheisten koulutusten tarpeista sisältöjen ja aikataulujen osalta. Vastaathan kyselyyn perjantaihin 9.10. mennessä, jos työskentelet pienen kunnan kirjastossa. Vastaaminen vie aikaa vain muutaman minuutin. Kysely löytyy tästä linkistä.

Projektikatsaukset

PiKeBOKSIEN sisällöt varmistuneet

Digiosaamisen kehittämisessä tarvitaan laitteita, joita lainataan PiKe-alueen kirjastoihin digiajokorttikoulutussisältöjen jalkauttamiseksi. Laitteiden avulla voit 1) Tutustua erilaisiin laitteistoihin 2) Tuottaa omaa sisältöä 3) Opetella tarvittavien ohjelmistojen käyttöä 4) Järjestää yleisötapahtumia kirjastossa. Kutsumme laitekokonaisuuksia PiKeBOKSEIKSI. Niiden sisällöt ovat nyt varmentuneet ja laitetilaukset ovat alkaneet.

Boksien teemat ovat:

  • PiKeBOKSI 1: VR/AR
  • PiKeBOKSI 2: Pelaa
  • PiKeBOKSI 3: Äänitä
  • PiKeBOKSI 4: Someta
  • PiKeBOKSI 5: Kuvaa

Suunnitteilla on, että syksyn 2020 aikana boksit kootaan ja ne lähtevät lainattaviksi PiKe-alueen kirjastoihin. Yhteensä koko PiKe-alueella bokseja tulee kiertämään 15 kappaletta.

Työasusteet ja mobiililaitteet käyttöön PiKe-pilottikirjastoissa projektin tilanne

Elo-syyskuun vaihteessa kierrettiin suunnitelman mukaisesti hankkeessa mukana olevissa yksiköissä (Tampereen pääkirjaston lainauspalvelut, musiikki ja lehdet, lapset ja nuoret / Koilliskeskus / Valkeakoski / Jyväskylän pääkirjaston tietopalvelut / Muurame). Työpajoissa valittiin testattavia työasusteita, kehitettiin jalkautuvaa asiakaspalvelua ja mietittiin yhdessä havainnointijakson toteutusta. Tällä hetkellä odotetaan toimituksia, jotta testaus- ja havainnointijakso voidaan käynnistää.

Kuvassa erilaisia testattavia työasusteita, työpajassa käytetyn kalvon pohjalta.
Kuvassa erilaisia testattavia työasustetyyppejä, kuva elo-syyskuun työpajoista.

Projektin tavoitteena on edistää jalkautuvaa asiakaspalvelua, mobiililaitteiden hyödyntämistä kirjastoissa sekä luoda valmis ja hyödynnettävä malli sopivien työasusteiden käyttöön ottoon.

Digiajokortit – loppukiri!

Digiajokortin suorittamisen on aloittanut n. 400 henkilöä Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastoista. Suorittaneita on tällä hetkellä n. 180. Viimeiset digiajokorttikoulutukset järjestetään syksyllä 2020. Digiajokortin sivuilta löydät saatavilla olevan opetusmateriaalin ja tallenteet. Osio D on mahdollista suorittaa täysin tallenteiden avulla, joten vielä on hyvä mahdollisuus tehdä kortti valmiiksi.

Digiajokortin suorituksia otetaan vastaan 31.4.2021 klo 16 asti. Muistathan täyttää suorituslomakkeen digiajokortin sivuilla.

Seinäjoen lukemisen erityistehtävä

Seinäjoen kaupunginkirjastolle on määritelty lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalveluiden valtakunnallinen erityistehtävä. Tuttavammin siis Seinäjoen erte. Marraskuussa erte järjestää webinaarin yhteistyössä Kirjastokaistan kanssa. Webinaari on kaikille avoin ja siihen voi osallistuja ilman ennakkoilmoittautumista.

Seinäjoen erte on perustamassa myös Kysy kirjastonhoitajalta -palveluun lanu-ryhmää. Ryhmää on suunniteltu yhteistyössä VAKEn ja Nina Granlundin (Kirjastot.fi) kanssa. Ryhmään kerätään nyt vastaajia – sekä vanhoja että mieluusti myös aivan uusia. Ryhmään pääsee mukaan lähettämällä sähköpostia erte.kirjasto(at)seinajoki.fi.

Kotisivut löytyvät Kirjastot.fi-palvelusta Lasten ja nuorten lukemisen ja lukutaidon edistäminen kirjastossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *