PiKe-uutiset 5/2019

Kuvassa useita käsiä laitettuna yhteen.

Tämän uutiskirjeen aiheita ovat:

  • Ilmoittaudu syksyn tilaisuuksiin
  • Esimiesvalmennus starttaa
  • Digiosaaminen
  • LANU-työn huoltokirja
  • AVIn uutiskirjeen tilaaminen
  • Uusia juttuja blogissa
  • Hankeideat 2019
  • Tykkää meistä Facebookissa

Ilmoittaudu syksyn tilaisuuksiin

Syksyn oppimistarjotinta päivitetään jatkuvasti syksyn koulutuskalenteriin. Kannattaa siis seurata tilannetta aktiivisesti ja tallentaa sivu selaimen kirjanmerkkeihin. Juuri julkaistuja kohtaamispäiviämme on listattu ohessa. Tervetuloa mukaan!

DIGI-, ESA- ja LANU-foorumien sekä omatoimikirjastoihin liittyvän päivän ohjelmaa työstetään parhaillaan.

Avaimet tulevaisuuden musiikkikirjastoille

Pe 27.9. klo 9 – 15 Tampere, Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali
Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.

PiKe-kehittämiskirjastopäivä

Pe 4.10. klo 9 – 15 Jyväskylä, Jyväskylän pääkirjasto, Wolmarinsali
Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.

Lukuvuosi 2019

Pe 29.11. klo 9 – 15 Tampere, Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali
Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.

Viihtyisä ja viestivä kirjastotila

Ke 11.12. klo 9 – 16 Tampere, Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali
To 12.12. klo 9 – 16 Jyväskylä, Jyväskylän pääkirjasto, Unonsali
Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.

Musiikin valinnat 2019 & Kirjastorock 3

Pe 13.12. klo 9 – 15 Tampere, Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali
Sisältö ja ilmoittautuminen täällä.

Esimiesvalmennus starttaa

PiKe-tasoinen esimiesvalmennus pyörähtää käyntiin tällä viikolla kickoff-session merkeissä. Syksyn mittaan on tulossa kaksi valmennuspäivää. Koulutuksen tehtävänä on asiakaspalvelututkimuksen parannuskohteiden jalkauttaminen oman yksikön arkeen johtamismuotoilun keinoin.

Digiosaaminen

Digiajokortti

Tänä vuonna digiasioissa on tapahtunut paljon. Olemme luoneet oman digiajokortin PiKe-alueelle ja muillakin AKE-alueilla digikoulutukset pyörivät aktiivisesti. Kaiken tämän keskellä on hyvä pitää mielessä, että digiopastaminen kiteytyy asiakaspalveluun. Käytännön työ liittyy asiakkaiden opastamiseen laitteiden ja ohjelmien käyttämisessä.

Tänä vuonna PiKe-alueella lähdimme rohkeasti kohti digivuotta 2019 ja loimme kevään aikana PiKe-alueelle oman digiajokortin. Ajokortin sisällöt löytyvät yhdestä paikasta eli täältä. Ajokortin suorittamiseen liittyvät ohjeet ja kaikki muut tarpeellinen tieto löytyvät tältä sivulta. Ajokortin koulutuksia tullaan jatkamaan ensi vuonna 2020 ja sitä kehitetään. Ajokortista on tarkoitus tehdä pysyvä opintokokonaisuus.

Valtakunnalliset linjanvedot

Digiosaamisen kehittämista kirjastoissa tehdään valtakunnallisesti. YKN:n suosituksessa kerrotaan siitä, miten digi koskettaa kirjastoja ja sen henkilökunnan osaamista ja digituen suositukset on ladattavissa täältä.

Yleisten kirjastojen digihanke

AKE-kirjastojen saaman erityisravustuksen avulla tullaan parantamaan pienten kirjastojen (alle 5000 asukasta) digiosaamista ja AUTA-hankkeen toimintamallien vahvistamista. AKE-tiimimme kasvaa siis yhdellä hengellä, kun digikoordinaattori aloittaa meidänkin alueella mahdollisimman pian.

AUTA-hankkeen myötä pyritään löytämään kunnista kirjastoille yhteistyökumppaneita digituen antamiseen. Paikalliset ja alueelliset toimijat pyritään kartoittamaan ja vahvistamaan yhteistyötä heidän kanssaan.

Väestörekisterikeskuksen (tuleva Digi- ja väestötietovirasto) Digitukijoiden verkostotapaaminen järjestetään Tampereelle torstaina 5.9. Ohjelma löytyy täällä. Tapahtumaa on mahdollista seurata suoralähetyksenä Kirjastokaistalla täällä.

LANU-työn huoltokirja

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueiden yhteisen lasten- ja nuortenkirjastotyön huolto-oppaan kirjoittaminen on aloitettu. Projektissa työskentelevän Mervi Hietasen työpöytä on moniväristen post it -lappujen peitossa, kun oppaan runko ja erilaiset sisällöt hakevat paikkojaan. Pöytä muistuttanee tulevaa opasta!

Tavoitteena on, että oppaasta tulee kohteensa näköinen: iloinen, värikäs, konkreettinen ja innostunut. Keväällä tehdyn kyselyn vastauksista löytyi mielenkiintoista tietoa työn eri puolista. Vastaajat kertoivat ideoita ja vinkkejä erikokoisten kirjastojen arkeen, mietteitä työn kuormittavuudesta ja työn voimaannuttavista puolista. Projekti kestää marraskuun puoliväliin saakka.

AVIn uutiskirjeen tilaaminen

Hyvä tapa seurata Aluehallintoviraston ajankohtaisia asioita ja koulutuksia on tilata AVIn uutiskirje. Voit tehdä sen täällä.

Uusia juttuja blogissa

Blogiin on päivitetty muutama uusi matkaraportaasi konferensseihin osallistumisesta.

Verkostoja, työpajailua ja superkirjastonhoitajia – ideoita Belgradin satelliitista

Digihaasteet yhdistävät kirjastoja – ajatuksia osaamisen kehittämiseen Zagrebista

Hankeideat 2019

Olemme valmistelleet sivun hankeideoiden jättämiseen kotisivulle. Minkälainen on hankeideanne? Mihin olette ajatelleet hakea hankerahoitusta tänä vuonna? Mikä nerokas idea muhii pöytälaatikossanne? Haetteko kumppanuutta osana isompaa kokonaisuutta tai kaipaatteko yhteistyötahoa oman hankeidean vahvistamiseksi?

Hankeideat-sivun sekä ohjeet idean jättämiseksi löydät täältä.

Tykkää meistä Facebookissa

Löydät alueellisen kehittämistehtävän nyt myös Facebookista sivuna. PiKen kirjastoklubi -ryhmä tulee säilymään tähän sivuun linkitettynä keskustelufoorumina. Klikkaa kuvaa ja tykkää!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.