Tulossa pe 10.2. Informaatiolukutaidon etäkahvit

PiKe-uutiset 4/2022

PiKe-uutisten keväinen painos 4/22 sisältää tietoa uunituoreista tallenteista, uusiin ajankohtiin siirtyvistä tilaisuuksista, kuulumisia kirjastoista ja koulutustärppejä. Ja kuten artikkelikuvasta näkyy, myös akepike.fi-sivustouudistus etenee. Tutustu, jaa ja kerro kollegalle!

Niin paljon tilaisuuksia, niin paljon tallenteita!

Tiesitkö, että akepike tavoittelee nykyisin mahdollisuuksien mukaan pysyviä tallenteita, jotka olisivat jaettavissa akepike.fi-sivulla tai PiKen kirjastoklubin Youtube-kanavalla? Linkit tuoreimpiin tallenteisiin löydät ohesta. Ne avautuvat uudessa välilehdessä.

Ammatillinen kukoistus 360 – kirjastolaisen hyvinvointiohjelman työpaja Empatia, tunteet ja itseohjautuvuus 20.4.2022

Kirjan tulevaisuus – Kuka tietää? PiKen digifoorumi 22.4.2022

Matkakertomuksia

Kaikista PiKe-kirjastokeskusteluista tuotetaan blogiteksti. Parhaillaan blogautuksia tuotetaan huhtikuun keskusteluista Hankasalmella, Konnevedellä, Äänekoskella ja Laukaassa. Tähän mennessä julkaistut tekstit maaliskuulta löytyvät koontina ohesta:

Myös pääsiäistä edeltävästä Fyyrin oppimisvierailusta löytyy pian blogiteksti.

Liboppi-kuulumisia

Kirjastot ja demokratia -kurssi julkaistu Liboppi-verkko-oppimisympäristössä kaikille yleisten kirjastojen työntekijöille! Kurssi löytyy Libopista Kirjastojen yhteiset -kurssikategoriasta. Pääset tilaamaan kurssiavaimen itsellesi ohesta. Pääset tarkastelemaan muuta kurssitarjontaa ja perustietuja Libopista myös kootusti akepiken omalla Liboppi-oppimisalustasivulla.

Opintokokonaisuuden tavoitteena on syventää kirjastoissa työskentelevien käsitystä siitä, miten yleiset kirjastot pystyvät toteuttamaan kirjastolain §2 kohtaa ’edistää aktiivista kansalaisuutta, sananvapautta ja demokratiaa’. Kurssin sisältö koostuu neljästä moduulista, jotka käsittelevät aihetta eri näkökulmista. Moduulit koostuvat luentovideoista ja jokaiseen videoon liittyy kertaava tehtävä. Tehtävät on laadittu monipuolisiksi ja niiden tarkoitus on syventää luentojen aiheita kirjaston päivittäiseen toimintaan.

Siirtyviä tilaisuuksia

Viikolle 18 koulutuskalenteriin sijoitetut tilaisuudet siirretään myöhempiin ajankohtiin. Niistä tiedotetaan ilmoittautuneille. Ajantasaiset tiedot tulet löytämään myös koulutuskalenterista.

Loppukevään tilaisuuksia, vielä ehdit mukaan

Infovaikuttamisen työpajat: Näin tunnistat misinformaation verkossa ma 9.5.2022

Työpajan vetää Johanna Vehkoo, faktantarkistukseen ja misinformaatioon erikoistunut toimittaja. Työpaja tarjoaa osallistujille eväitä ja käytännön työkaluja misinformaation tunnistamiseen ja faktojen verifioimiseen verkossa. Ilmoittautumiseen pääset tästä linkistä. Ilmoittaudu mukaan 2.5. mennessä. Tilaisuuden mahdollisesta muuttuvasta ajankohdasta tiedotetaan mahdollisimman pian, tässä tapauksessa ilmoittautumiset tullaan siirtämään automaattisesti uudelle päivälle.

Kirjasto on maapallo: hyvinvointia ja yhteistä kulttuuria – PiKe-kehittämiskirjastopäivä pe 20.5.2022

Maapallo Punkalaitumen kirjastossa ja toisessa kuvassa kouluttaja, kirjailija ja tutkija Pia Houni.

Kehittämiskirjastopäivässä keskitytään kirjaston hyvinvointitehtäviin. Aamupäivään voi osallistua paikan päällä Metson Lehmus-salissa ja etänä Zoomissa. Iltapäivän työpaja toteutetaan vain lähimuodossa Lehmus-salissa. Lomakkeella voit valita tuletko paikan päälle Metson Lehmukseen vai seuraatko aamupäivän puheenvuoroja etänä. Ilmoittaudu tilaisuuteen tällä lomakkeella 14.5. mennessä.

Hiljaista tietoa ja sanomaa kirjastosta: Maarit Helén ti 24.5.

Maarit Helén kuvattuna Metso-kirjastossa aikuisten osaston kirjahyllyjen välissä.

Akepiken Hiljaista tietoa ja sanomaa kirjastosta -tilaisuuksissa keskustellaan kirjastotyön ja osaamisen muuttumisesta Pirkanmaan ja Keski-Suomen erilaisten kirjastovaikuttajien työurien kautta. Ensimmäinen vieraamme on Tampereen kaupunginkirjaston pitkäaikainen kokoelmapäällikkö Maarit Helén. Lisätiedot ja ilmoittautuminen ohesta 20.5. mennessä.

Kirjastolaisen hyvinvointiohjelman työpaja: Loistaminen ja riittävän hyvä tekeminen ke 25.5.2022

Työpajan tiedot hauki-kuvioidulla taustalla: Ammatillinen kukoistus 360 - kirjastolaisen hyvinvointiohjelman työpaja Loistaminen ja riittävän hyvä tekeminen 25.5. klo 10-14, vetäjänä Aurora Airaskorpi

Miten tunnistaa oma ja työyhteisön yhteinen riittävän hyvä ja miksi sillä on väliä? Työpajan vetää työelämävalmentaja ja tietokirjailija Aurora Airaskorpi. Työpajatyöskentely toteutuu etänä. Ilmoittaudu 10.5. mennessä suoraan tästä.

Aspa-ajokortti, tavoitteena pysyvä opetuspaketti PiKen asiakaspalveluun

Joko kirjastossasi on aloitettu aspa-ajokortin suorittaminen, tai jopa asetettu tavoitteita sen suorittamiselle digiajokortin tapaan? Aspa-ajokortin omilta sivuilta löydät kootusti kaiken korttisi suorittamiseksi: A-osion toteutusten aikataulut, Aspatekoja. NYT -tehtävävihon tilauslomakkeen, valinnaisten B-E -osioiden liboppitoteutusten sisältökuvaukset sekä suorituslomakkeen palkinnon saamiseksi. Tulossa on myös opintopiirejä ajokortin suorittamisen tueksi, infotilaisuuksia ja mahdollisuus pyytää akepikelta tietoisku ajokortista osastokokouksiin. PiKen aspa-osaajien galleria taas täydentyy Facebookissa! Vielä tärppinä, kevään jälkimmäisessä A1-toteutuksessa 19.5.2022 on vielä tilaa – ilmoittautuminen ja lisätiedot ohesta.

Kysy lisää

Jarkko Rikkilä
Koordinaattori, akepike
jarkko.rikkila(at)tampere.fi

Juliaana Grahn
Projektisuunnittelija, akepike
juliaana.grahn(at)tampere.fi

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *