PiKe-uutiset 4/2018

Salla ja Jarkko on tour, matka jatkuu!

Keski-kirjastojen turnee lähestyy loppuaan. Olemme kiertäneet keväällä seuraavat kirjastot: 29.1. Kinnula, 29.1. Viitasaari, 30.1. Kivijärvi, 30.1. Karstula, 19.2. Kyyjärvi, 19.2. Kannonkoski, 20.2. Äänekoski, 21.2. Saarijärvi, 21.2. Uurainen, 19.3. Konnevesi, 19.3. Laukaa, 19.3. Hankasalmi, 20.3. Keski-kirjastojen ohry, 20.3. Multia, 20.3. Keuruu, 16.4. Petäjävesi, 16.4. Toivakka, 16.4. Joutsa, 17.4. Jämsä, 17.4. Kuhmoinen. Kiitos kaikille jälleen kerran erittäin hyödyllisistä keskusteluista!

Seuraavaksi vuorossa ovat: 28.5. Luhanka ja Muurame. Kesäkuussa suuntaamme Jyväskylään ja syksyllä kierretään PIKI-aluetta. Jotta vierailuista saatava hyöty on konkreettinen, teemme jokaisesta kirjastosta yhteenvedon kehittämistyön tueksi. Tässä esimerkkinä yhteenveto Kivijärven kunnankirjastosta.

kivijärven factsheet

Kehittämiskirjaston tehtävät, teemat ja tavoitteet

Olemme määritelleet kehittämiskirjastolle factsheetin, joka kertoo kehittämiskirjastotoiminnan tehtävät, teemat ja tavoitteet. Osaamisen kehittämisessä ja koulutusten suunnittelussa meillä on tänä vuonna viisi painopistettä. Vinkkaus ja sisältöjen avaaminen, digituki ja sometaidot, tehokas kokoelmatyö, tapahtumat, yhteistyö ja kumppanuudet sekä eri asiakkaiden kohtaaminen. Näiden osaamisen painopistealueiden koulutuksessa hyödynnetään eri metodeja: työpajoja, webinaareja, koulutuksia ja kohtaamisia.

tehtavakuva_kehittämiskirjasto

Pikeaspan päivitys 2018 – Asenne, yhteisö ja työkalut kuntoon

Asiakaspalvelun ja palvelukulttuurin kehittäminen PiKe-kirjastoissa on tämän vuoden painopiste. Projektissa on kolme vaihetta: Henkilökuntakysely, asiakaskysely ja koulutukset.

Henkilökunnan kyselyyn saatiin huimat 245 vastausta. Tarkempi analyysi ja päätelmät tehdään syksyn koulutussuunnittelun tueksi. Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille, ensituntuman mukaan asioita on selvästi pohdittu ja reflektoitu syvällisestikin!

Asiakaskysely toteutetaan Kantar TNS:n kanssa. Kyselyn kvalitatiivisessa osuudessa järjestetään kaksi asiakasymmärystyöpajaa (Tampere ja Jyväskylä). Kvantitatiivisessa osuudessa toteutetaan asiakaskysely internet-paneelilla 500 henkilölle. Tavoitteena on selvittää asiakkaiden näkemyksiä kirjaston asiakaspalvelusta.

pikeaspan päivitys 2018.png

Koulutusvaiheeseen olemme määritelleet kolme painopistettä, jotka liittyvät asiakaspalveluosaamiseen: Asenne, yhteisö ja työkalut. Suomennettuna: Omilla valinnoilla ja asenteella on merkitystä asiakaspalvelussa, organisaation viestintätavat, kulttuuri ja sosiaalisuus vaikuttavat asiakaskokemukseen sekä viimeisenä uusien työvälineiden käyttöönottoa asiakaspalvelussa pyritään lisäämään. Jokaisen osa-alueen suunnitteluun tarvitaan teidän osaamista ja Salla onkin ottanut jo yhteyttä asian tiimoilta.

PiKe-kehittämiskirjastopäivä 12.4.

Koulutuspäivän esitykset ovat katsottavissa ja luettavissa kevään koulutuskalenterissa, kohdassa Menneet koulutukset.

Kuvagalleria löytyy kirjastoklubista.

PiKen Lanu -tiimi ja -foorumi

Lasten ja nuorten substanssiryhmän eli PiKen LaNu -tiimin kokoonpano on hahmottunut seuraavaksi. Kiitokset Niina Salmenkankaalle ensimmäisen kokouksen vetämisestä PiKe-päivän yhteydessä 12.4.! Ryhmään tarvittaisiin vielä jäsen PIKI-alueelta, kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Niinaan.

Niina Salmenkangas, palvelupäällikkö, pj. (Tampere)
Mervi Hietanen, pedagoginen informaatikko (Tampere)
Leena Kruuti, osastonjohtaja (Jyväskylä)
Hanna-Leena Majuri-Jantunen, erikoiskirjastonhoitaja (Jyväskylä)
Johanna Elo, kirjastonhoitaja (Jämsä)
Kaisa Hallikas, kirjastovirkailija (Äänekoski)

Ensimmäinen PiKen LaNu -foorumi järjestetään Metsossa 18.5. Ohjelman ja ilmoittautumisen löydät täältä.

Katso tästä PiKe-webinaari #5: Kirjastokaistan hyödyntäminen kirjastotyössä

Vankilakirjastotyö

Kirjastonhoitaja Katja Ahoniemi Tampereen kaupunginkirjastosta jatkaa jo aloitettua työtä Kylmäkosken vankilakirjastossa. Katjan tehtävänä on uudistaa kokoelmaa, kehittää tiloja sekä toteuttaa osallistavia tapahtumia. Kylmäkosken vankila on painopisteemme alkuvaiheessa.

terveisin,

Jarkko Rikkilä, koordinaattori
Salla Hyökki, projektisuunnittelija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.