PiKe-uutiset 2/2019

Tässä uutiskirjeessä tarkastellaan viime vuoden koulutuspalautteita, tämän vuoden toimintasuunnitelmaa, PiKen tiimejä, Digi-PiKe -hanketta ja Digiajokorttia, aspajulkaisun jalkauttamista ja kehittäjätreffejä. Lisäksi muistutusta tulevista koulutuksista!

Vuoden 2018 arviointia

Viime vuosi 2018 oli ensimmäinen vuosi alueellisen kehittämistehtävän hoidon parissa. Järjestimme yhteensä 40 erilaista tilaisuutta tai koulutusta, joista 7 oli PiKe-webinaareja ja 1 PiKe-podcast. Kehittämiskirjastopäivät ja PiKen LANU-foorumit järjestettiin vuoroin Tampereella ja Jyväskylässä.

Tilaisuuksissa oli yhteensä 1376 osallistujaa, jotka antoivat panoksensa koulutuksiin eri tavoilla. Tilaisuuksissa oli osallistujia 417 henkilöä Tampereen kaupunginkirjastosta ja 194 Jyväskylän kaupunginkirjastosta. PIKI-kirjastojen alueelta osallistui 264 henkilöä ja 142 Keski-kirjastojen vaikutuspiiristä. Etäyhteyden välityksellä oli mukana 327 kirjastolaista. Striimaukset ja tallennukset ovat teema, jota pyritään kehittämään koko ajan.

akepike_2018_infografiikka

Keräämme palautetta koulutuksista ZEF-kyselyillä ja näiden palautteiden avulla kehitetään toimintaa aktiivisesti. Esimerkkejä sekä numeraalisilla arvioilla että vapaapalautteiden perusteella onnistuneista koulutuksista ovat PiKen lasten ja nuorten foorumi ja Kai Halttusen Sisältöjä avaamaan -koulutuspaketti syksyllä 2018. Asiakaspalveluhankkeen Inspiraatiopäivien osalta koettiin, että tilaisuudet olisivat voineet tarjota enemmän uutta informaatiota. Siinä meille parannettavaa!

koulutukset_palautteet

Teimme vuonna 2018 yhteensä 51 kirjastovierailua. Keski-kirjastoissa kiersimme keväällä ja PIKI-kirjastoissa syksyllä. Keskustelun pohja oli sama jokaisessa kirjastossa: 1) Mitkä ovat teidän vahvuudet? 2) Mitä kehitettävää kirjastossa on? 3) Mikä kirjastotyössä innostaa? Kiertueen havainnot ovat olleet pohjana tämän vuoden tarjonnan suunnittelulle.

piki_yhteenveto

keski_yhteenveto

Vuoden 2019 toimintasuunnitelma

Tämän vuoden toiminnassa on 6 keskeistä teemaa, joita toteutetaan tiettyjen koulutussisältöjen kautta. Teemat ovat: 1) Osaamisen kehittäminen 2) Digi-PiKe 2019 -projekti 3) Aspa-kirjan jalkautus 4) Yhteistoiminta ja projektit 5) Vierailut ja benchmarking ja 6) Viestintä. Oheisesta kuvasta on nähtävissä tarkemmin esimerkiksi suunniteltujen koulutusten aihepiirejä.

toimintasuunnitelma_2019

PiKen tiimit

Tavoitteena on, että tämän vuoden aikana kehittämiskirjastoalueellamme on toiminnassa kolme tiimiä, jotka kehittävät oman substanssin toimintaa. LANU-tiimin ja DIGI-tiimin kokoonpanot ovat selvillä, ESA-tiimiin voi ilmoittautua Jarkolle vielä tämän viikon loppuun mennessä.

esa_rekry.001

LANU-tiimi:
Niina Salmenkangas, palvelupäällikkö (Tampere)
Mervi Hietanen, pedagoginen informaatikko (Tampere)
Anna Missilä, kirjastonhoitaja (Sastamala)
Laura Hekkala-Vatula, osastonjohtaja (Jyväskylä)
Hanna-Leena Majuri-Jantunen, erikoiskirjastonhoitaja (Jyväskylä)
Johanna Elo, kirjastonhoitaja (Jämsä)
Kaisa Hallikas, kirjastovirkailija (Äänekoski)

DIGI-tiimi:
Jarkko Rikkilä, koordinaattori (Tampere)
Perttu Rasi, palvelupäällikkö (Tampere)
Ismo Raitanen, verkkopäällikkö (Tampere)
Juha Hälinen, verkkopalvelusuunnittelija (Jyväskylä)
Mari Vuorinen, informaatikko (Jyväskylä)
Pasi Kangas, kirjastopedagogi (Nokia)
Salla Hyökki, projektisuunnittelija (Tampere)
Sanna Keralampi, kirjastonhoitaja (Jyväskylä)
Pasi Mäkelä, kirjastoautonkuljettaja-virkailija (Keuruu)

Digi-PiKe -hanke ja Digiajokortti

Tämän vuoden projekti kehittämiskirjastoalueella liittyy henkilöstön digiosaamiseen. Projektissa on kolme osaa. Ensinnäkin tavoittelemme ymmärrystä työelämän muutoksesta. Tämän teeman ratkaisuja haettiin esimerkiksi Ison Omenan oppimisvierailulta, Oodista sekä Digitaalisuus, tulevaisuus ja kirjastotyö -koulutuspäivissä.

projektin_visualisointi.001

Toinen osa liittyy konkreettiseen digiosaamiseen. Toteutimme digikyselyn, jonka perusteella suunniteltiin Digiajokortti laitteiden, työkalujen ja palveluiden oppimiseen. Tämän rinnalla kulkee tärkeänä kokonaisuutena digiohjaamisen ja digiopastamisen taidot. Tähän vastaa Digiä opastamaan -koulutuskokonaisuus, jossa järjestetään yhteensä 8 saman sisältöistä tilaisuutta toukokuussa ja syyskuussa.

digi_ajokortti_pohjat.001

Digi-PiKe -hankkeesta ja Digiajokortin suorittamisesta kerätään tietoa hankesivulle, joka päivittyy!

Aspajulkaisun jalkauttaminen

Viime vuoden asiakaspalvelun kehittämishankkeessa tehtiin lopputuotteena Asiakaspalvelu PiKe-kirjastoissa -julkaisu. Julkaisu kokoaa yhteen pohdintaa kirjaston asiakaspalvelun kehittämiskohteista, henkilökunnan kyselyn tulokset, asiakastutkimuksen päätelmät sekä kolme askelta ratkaisuehdotuksiksi.

Julkaisua voi hyödyntää kirjaston asiakaspalvelun kehittämisessä erittäin monella tavalla. Esimerkiksi Jyväskylän kaupunginkirjastossa keskitytään tänä vuonna Uudet työkalut ja digitaalisuus -teemaan, johon myös meidän tuottamat koulutussisällöt antavat virikkeitä.

Kävimme myös Metson lainauspalveluiden kehittämispäivässä keskustelemassa julkaisun jalkauttamisesta heidän kannaltaan. Kiitos mahdollisuudesta Anu & lainauspalveluiden porukka!

Tässä tiivistettynä henkilöstö- ja asiakastutkimuksista nousseet keskeiset toimenpide-ehdotukset kirjaston asiakaspalvelun parantamiseksi.

aspa_toimenpiteet

Valmennusohjelman kolme askelta ovat ratkaisuja asiakaspalvelun parantamiseen. Ohessa nämä ratkaisut on tiivistetty erityisesti esimiesnäkökulmaan.

aspa_askeleet

Esimiesten etäkahvien esitys aiheesta löytyy täältä. Suunnittelemme myös erityistä kokonaisuutta esimiehille asiakaspalvelun johtamiseen liittyen.

Kehittäjätreffeiltä virtaa, ideoita ja tukea arkeen

Viime syksynä PiKe-kehittäjille suunnattiin aspakehittämisen valmennusohjelma ja tänä vuonna digiajokortin suorittaminen antaa avaimet PiKe-kehittäjäksi. Tulemme järjestämään jatkossa kehittäjätreffejä verkostoitumiseen ja vertaiskehittämisen tueksi.

kehittajatreffit.001

Tavoite on järjestää yhteisiä tilaisuuksia, joissa keskustellaan yhdestä aihepiiristä kirjaston kehittämiseen liittyen kerrallaan.

Seuraavat kehittäjätreffit järjestetään 25.4. Päivä kalenteriin!

Tulevia koulutuksia

Kaikki tulevat koulutustilaisuudet, webinaarit ja työpajat löytyvät kevään koulutuskalenterista.

Tässä muutama nosto:

Kotimaiset e-lehtipalvelut tutuksi (ilmoittautuminen päättyy 25.3.)

PiKen LANU-foorumi (ilmoittautuminen päättyy 21.3.)

Johtamisen ja kirjastotyön uudet trendit (ilmoittautuminen päättyy 11.4.)

Rohkea, liikkuva ja suunnitelmallinen somentekijä (ilmoittautuminen päättyy 19.4.)

Toukokuussa – Digiä opastamaan (ilmoittautumiset päättyvät viikkoa ennen koulutuksia)

Ti 14.5. PiKen kokoelmapäivä (ilmoittautuminen tulossa)

Palvelumuotoilun merkitys asiakaskokemuksessa (ilmoittautuminen päättyy 9.5.)

Auroraa pintaa syvemmältä (ilmoittautuminen päättyy 16.5.)

Vinkki lopuksi

Jyväskylän pääkirjaston uusi Komppi -musiikkitila on avautunut! Kannattaa käydä tsekkaamassa!

 

Artikkelikuva: Lepe Parviainen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.