PiKe-kirjastot tutuksi: Mikä on teidän kirjaston juttu?

Yhteistyö, yhteisöllisyys, kulttuuritarjonnan luominen, muutos, vinkkaus, mediakasvatus… Esimerkiksi nämä teemat nousivat esille kun kysyimme kirjastovierailuilla tammi-helmikuussa kirjastoilta, mikä on heidän oma juttunsa tai minkä asian he haluaisivat esitellä muille. Tässä koottuna näkemyksiä Keski-kirjastoista. Kirjastokiertue jatkuu koko vuoden, teemme joka kuukausi 4 – 6 kirjastovierailua.

Kinnulan kirjasto: “Meidän juttu on yhteistyö”

20180129_121116

Esimerkiksi Kamu-Kahvila -konseptissa tavoitteellaan osallistamista. Kirjasto on kaikille avoin yhteisöllinen kohtaamispaikka. Kaikki lähti siitä, kun yhteisö mietti, missä voidaan alkaa kokoontumaan. Kirjasto vastasi tähän tarjoamalla tilan. Muita konsepteja esimerkiksi Suomen historian vuosikymmenet, joiden vetäjänä eläköitynyt opettajapariskunta. Konsepti houkuttelee todella myös uusia asiakkaita kirjastoon. Myös muiden yhdistysten kanssa säännöllistä yhteistyötä, joka on jatkunut pitkään. Asiakas on todella keskiössä Kinnulassa ja kirjaston rooli kuntayhteisössä tärkeä.

Viitasaaren kirjasto: “Meidän juttu nyt on omatoimikirjasto”

20180129_150034.jpg

Viitasaaren kirjasto pinnat on remontoitu tuoreeltaan ja kirjastotila kalustettu uudelleen. Omatoimikirjastohanke toteutettu sekä Pihtiputaalla että Viitasaarella. Käyttö lisääntynyt huimasti. Lainausmäärät ovat hurjassa kasvussa, myös av-aineistolajien kuten musiikin osalta. Remontin yhteydessä vanhasta musiikkiosastosta tehtiin erittäin toimiva ja monikäyttöinen lasten osasto. Kaikki aineisto on tägitetty RFID-tunnistein. Palveluaika on asiakasystävällisesti joka päivä klo 9 – 21 ja lauantai-sunnuntai toimitaan ilman henkilökuntaa. Viitasaarella aiotaan pitää välivuosi hankkeista, koska meno ollut vilkasta kehittämisen suhteen viime vuosina.

Tsekkaa: Wiitaunionin aluekirjasto Facebookissa

Kivijärven kirjasto: “Kirjasto on kunnan ainoa kulttuurilaitos”

20180130_095723.jpg

Kivijärven kirjastolla on tärkeä kulttuurinen ja kulttuurisisällöllinen tehtävä. Kirjastonjohtajalla on työnkuvassa kirjastosubstanssin lisäksi kunnan muiden kulttuuriasioiden suunnitteluvastuuta. Kirjastolle tärkeä kumppaneita on esimerkiksi kotiseutuyhdistys. Ikäluokat kunnassa ovat pieniä, noin 10 lasta ikäluokassa. Lapset käyttävät erittäin paljon kirjastoa. Koulu, eskari ja päiväkoti sijaitsevat aivan kirjaston vieressä. Kirjasto on lisäksi eräänlainen kunnan infopiste. Tämä näyttäytyy ja saa uusia piirteitä varsinkin kesäisin, kun paljon turisteja ja kesäasukkaita vieralee kunnassa. Kirjastosta löytyy myös “takkahuone”, jossa voi nauttia lehtien lukemisesta!

Tsekkaa: Kivijärven kirjasto Facebookissa

Karstulan kirjasto: “Meidän juttu on muutoksessa”

20180130_144606.jpg

Karstulassa kirjaston henkilökunta kokenut isoja vaihdoksia, kirjastonjohtaja ja pedagoginen informaatikko ovat aloittamassa uutta. Strategia on hakee siis vielä muotoaan. Iso juttu liittyy kirjastotilan monimuotoisuuden lisäämiseen ja omatoimikirjaston käytäntöjen suunnitteluun. Karstulassa puhuttiin paljon esimiestyön ja verkostoitumisen tärkeydestä: kokoontumisia, aktiivista benchmarkkausta, kuuntelua, näkemysten yhteensovittamista olisi hyvä olla paljon. Lasten ja nuorten kirjastotyö on keskeinen painopiste Karstulassa.

Tsekkaa: Karstulan kirjasto Facebookissa

Kyyjärven kirjasto:  “Yhteisöllisyys on meidän kirjaston juttu”

20180219_130814.jpg

Kyyjärvellä kirjasto hoitaa yhteisöllisyyttä korostavaa tehtävää ja nopea reagointi yhteiskunnallisiin asioihin koetaan tärkeäksi. Esimerkiksi turvapaikanhakjoille räätälöitiin ripeästi kotouttavaa toimintaa, kun vastaanottokeskus suhteellisen yllättäen perustetiin kuntaan. Kunnassa on eritysryhmiä, joiden huomioiminen näkyy painotuksina kokoelmassa ja muissa sisällöissä. Monikäyttöisissä ja monipuolisissa kirjaston tiloissa järjestetään tapahtumia, jotka keräävät ihmisiä ja kuntalaisia kirjastoon paljon. Facebook-sivun lisäksi on käyttöön otettu Instagram palvelujen markkinoinnissa.

Tsekkaa: Kyyjärven kirjasto Facebookissa

Kannonkosken kirjasto: “Tervetuloa meidän elokuvateatteriimme!”

20180219_141424.jpg

Kannonkoskella kirjasto on kunnan asiakkaiden suosiossa ja yhteistyötä tehdään tiiviisti eri sidosryhmien kanssa. Erityisenä palvelukonseptina kirjastossa on oma elokuvateatteri. Elokuvateatterissa järjestetään kuntalaisten toimintaa ja esimerkiksi synttäreitä. Lasten ja nuorten lukemisen edistäminen ja tukeminen nähdään kirjaston tärkeänä tehtävänä. Omatoimiaukiolo on toteutettu kirjastossa ja tällä on pystytty turvaamaan laajat aukiolot, myös poikkeustapauksissa.

Saarijärven kirjasto: “Vinkkaus ja mediakasvatustyö meidän juttuna”

20180220_133350.jpg

Saarijärven kirjastossa ilahduttavaa oli huomata esimerkiksi musiikin cd-lainauksen nousu 4 % vuodesta 2016 vuoteen 2017. Tämä johtui henkilöstön mukaan laadukkaasta kokoelmasta ja seutuvarausmaksujen poistamisesta Keski-kirjastojen alueella. Kirjasto tekee paljon sisältöjen avaamista ja kouluyhteistyötä: konseptoituja kirjasvinkkauksia ja genrevinkkausta, johon haettu myös hankerahaa tableteilla tehtäviin tarinallisiin kokonaisuuksiin. Nelosluokille toteutetaan myös trailerivinkkausta ja kirjastokäytön opetusta on freesattu esimerkiksi kirjastosuunnistus-tyyppisten ratkaisujen avulla.

Tsekkaa: Saarijärven kirjasto Facebookissa

Uuraisten kirjasto: “Pienelle kirjastolle hankerahoitus antaa mahdollisuuden”

20180220_151455.jpg

Uuraisten kirjasto on keskeinen toimija kunnassa. Lainausluvut ovat nousussa, volyymissa 10 000 lainan nousu viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna. Tiedon jakaminen ja välittäminen on kirjastolle tärkeä tehtävä, vaikkakin kirjastotilan monikäyttöisyys nostaa painoarvoaan. Kirjasto voi omalla toiminnallaan vaikuttaa kuntalaisten maailmankuvan laajentamiseen.

Tsekkaa: Uuraisten kirjasto Facebookissa

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.