Palvelumuotoilua kokeilemaan ti 11.2. ja ti 3.11.

Miten voin hyödyntää palvelumuotoilua omassa kirjastossa ja työssäni? Miten saan asiakkaat mukaan ideoimaan parempia kirjaston palveluita? Minkälaisilla työkaluilla ja menetelmillä asiakkaiden kanssa voidaan kehittää yhdessä?

Kenelle koulutus on tarkoitettu?

Palvelumuotoilu on ihmislähtöistä ja osallistavaa kehittämistä, jota voidaan soveltaa hyvin monenlaisissa tilanteissa ja erilaisissa kirjastoissa. Koulutus koostuu kahdesta lähipäivästä sekä päivien välillä toteutettavasta kehittämisprojektista, jossa hyödynnetään palvelumuotoilun menetelmiä. Koulutukseen voi ilmoittautua kuka tahansa kirjastolainen, joka on kiinnostunut palvelumuotoilusta ja haluaa toteuttaa omassa yksikössään kehittämisprojektin hyoödyntäen palvelumuotoilun menetelmiä. Tavoitteena on, että muotoiluajattelua osataan soveltaa PiKe-kirjastoissa mahdollisimman laajasti.

Ilmoittautumislomakkeella kysytään, minkälaisen asiakkaita osallistavan kehittämisprojektin olet ajatellut toteuttaa. Se voi olla vapaamuotoinen idea, pitkään muhinut ajatus, jokin yksikössä tuleva projekti tai muuta rahoitusta saanut hanke – Asiaan saat tukea ja sparrausta valmennuksen vetäjiltä. Huomioithan, että koulutus on kokonaisuus ja keskiössä on työstää asioita sinun omassa toimintaympäristössäsi.

Ensimmäisessä työpajassa perehdytään palvelumuotoilun erilaisiin menetelmiin käytännönläheisesti sekä käynnistetään osallistujien omat kehittämishankkeet. Toinen osuus pidetään alkusyksystä, jolloin keskitytään osallistujien hankkeisiin. Työpajojen välillä järjestetään sparrausta eli tukea omiin osallistaviin kehityshankkeisiin, niiden kysymyksiin ja pulmatilanteisiin on saatavilla. Koulutukseen mahtuu 20 osallistujaa Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastoista ilmoittautumisjärjestyksessä.

Päivien kuvaukset

Osa 1: Palvelumuotoilun tausta ja käsitteet

Ti 11.2. Tampere, pääkirjasto, Kuusi / Pihlaja
Pirkankatu 2, 33110 Tampere
Klo 09.30 – 16.00

 • Palvelumuotoilun tausta, käsitteet ja merkitys
 • Toimintaympäristön muutos
 • Asiantuntijasta asiakkaantuntijaksi
 • Painopiste palvelumuotoilun menetelmissä ja työkaluissa sekä oman palvelumuotoilu- tai yhteiskehittämisprojektin aloitus

Osa 2: Sparraus ja tukea kehittämiseen

  null
 • Ti 1.9.2020, Teams
 • Pe 4.9.2020, Teams
 • Ti 8.9.2020, Teams

Osa 3: Omien projektien esittely ja jatkokehitys

UUSI AIKA: Ti 3.11. klo 9 – 16 Tampere, pääkirjasto Metso, Kuusi / Pihlaja

 • Omien projektien esittely, sparraus ja jatkokehittäminen
 • Prosessin arviointi
 • Jatkokehitys

Valmennusohjelmasta vastaa Pentagon Design.

Tilaisuuden järjestää Tampereen kaupunginkirjasto. Tampereen kaupunginkirjastolla on alueellinen kehittämistehtävä Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella. Kuvat ja tunnelmat somessa, käytä tunnistetta: #akepike.

Lisätiedot:
Koordinaattori Jarkko Rikkilä
Puh. 040 800 7828 / S-posti: [email protected]

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.