Tulossa pe 10.2. Informaatiolukutaidon etäkahvit

Teksti: Jarkko Rikkilä

Ensimmäiset meidän alueen lanu-pulinat järjestettiin syyskuun puolivälissä. Ammatillista tukea, arjen tuuletusta ja lanu-työn tulevaisuutta kerääntyi yhdessä miettimään noin 30 alueen kirjastolaista. Suunnittelimme ohjelman yhdessä lanu-tiimissä ja tarkoituksena oli luottaa kirjastolaisiin tarjoamalla mahdollisimman vähän valmiiksi pureskeltua sisältöä.

Session aluksi lanu-tiimin jäsenet esittäytyivät ja kertoivat hieman ajankohtaisista asioista eri kirjastojen näkökulmista. Tämän jälkeen jakaannuttiin pienryhmiin ilman agendaa – ajatuksena oli tehdä muistiinpanot ja esitellä nämä yhteisessä osuudessa ryhmien jälkeen. Osa asioista oli herkkiä ja yksittäisten ammattilaisten pohdintoja. Osuus tuntui selvästi vastaavan huutoon – kollegan tuki on tärkeä osa osaamista.

Tauon ja pienryhmän jälkeen työskentelimme yhteisessä tilassa tulevaisuuden lanu-koulutussisältöjen ja kaivattujen oppimismuotojen parissa. Molempiin teemoihin käytettiin viisi minuuttia ja jokainen lanu-osaaja mietti asiaa oman itsensä tai oman kirjaston näkökulmasta. Metodi oli aivan loistava ja suhteellisen nopeasti saatiinkin kartoitettua asiat, joihin meidän tulisi jatkossa keskittyä.

Kaivatuissa sisällössä näkyvät erityisesti seuraavat toiveet: sanataiteen menetelmät, esiintyminen, vinkkausten elävöittäminen, vertaistuki sekä nuorille suunnatut tapahtumat. Olemme lanu-tiimissä jo keskustelleetkin, että pyrkisimme tarjoamaan pitkien ja turboahdettujen koulutuspäivien sijaan enemmän pienimuotoista, laadullista ja työpajamuotoisempaa oppimista. Seuraavaksi lähdemmekin pohtimaan toivomusten konkreettisia toteutuksia. Mitä opittaisiin? Missä kokoonnuttaisiin? Tuleeko tallenne?

Toivottuja oppimismuotoja ovat lanu-ihmisten mukaan työkierto, vertaisoppiminen, kaikenlainen pulinointi, sparraustuki ja työn varjostus. Näiden laadullisten muotojen pohjalta herää väistämättä ajatus, onko kokonaisten ja kestävyyttä vaativien virtuaali- tai lähimuodoissa tapahtuvien koulutuspäivien aika ohitse? Voisimmeko akena tukea vertaisten löytämistä, työkiertoa ja mahdollisuuksia päästä seuraamaan esimerkiksi vinkkausta käytännössä?

Lanu-pulinoista saatu palaute on lähes yksimielisen kiittävää.

Ajatukset siirtyvät ihan käytännön työhön. Osaksi kouluyhteistyön toteuttamiseen ja toisaalta myös työyhteisön puolelle. Mieleeni jäi voimakkaasti ajatus siitä, että ottaa toiset huomioon omaa työtä suunnitellessa.

10 Ihan tosi hyvä juttu oli tämä! Hedelmällistä keskustelua ja juuri tosi kiva saada mahdollisuus vapaaseen keskusteluun ja juttuhan luisti, olis varmaan luistanut seuraavat kolme tuntia.. Kiitos, tätä lisää!

Aivan loistava konsepti! Lisää tällaista!

Ehkä yksi palautteista on kuitenkin ylitse muiden: ”Lisää tällaista. Osaaminen on meissä”. Osaaminen on todellakin meissä, teissä ja kirjastolaisissa itsessään. Tästä on hyvä lähteä kehittelemään seuraavia pulinoita.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *