Lasten- ja nuortenkirjastotyön parhaat käytännöt yksiin kansiin

PiKe-alueen lasten- ja nuortenkirjastotyön ammattilaiset kokosivat parhaat arjen vinkkinsä ja lanu-työn tulevaisuuden suuntaviivat uuteen huoltokirjaan.  Julkaisu tarjoaa hyödyllistä tietoa alan tulokkaiden ja konkareiden lisäksi myös muille kirjastoammattilaisille ja päättäjille.

Tampereen kaupunginkirjastolla on alueellinen kehittämistehtävä Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella. Yksi tehtävän avaintavoitteista on ollut lasten- ja nuortenkirjastotyön yhteistoiminnan kehittäminen. Nyt tämän kirjastotyön kova ydin on koottu yksiin kansiin, kun marraskuun lopussa julkaistiin sekä verkko- että printtimuodossa Lasten- ja nuortenkirjastotyö PiKe-alueella – Lämmöllä lukemisen tukena -niminen huoltokirja.

Huoltokirja kokoaa yhteen päivitetyt lasten- ja nuortenkirjastotyön käytännöt. Kirjan ideoi, suunnitteli ja toteutti PiKen lanu-tiimi, ja sen kirjoitti pedagoginen informaatikko Mervi Hietanen Tampereen kaupunginkirjastosta. Julkaisu on luonteva jatko viime vuonna osana alueellista kehittämistehtävää tehdylle Asiakaspalvelu PiKe-kirjastoissa – Uusin askelin kohtaamisiin -julkaisulle, alueellisesta kehittämistehtävästä vastaava koordinaattori Jarkko Rikkilä sanoo.

Kohtaamisia, sisältöjä ja pedagogiikkaa

Lasten- ja nuortenkirjastotyö PiKe-alueella – Lämmöllä lukemisen tukena -julkaisu perustuu yhteisissä työpajoissa esiin nousseisiin lasten- ja nuortenkirjastotyön ydinasioihin sekä kyselyyn, jonka vastauksissa PiKe-kirjastojen lanu-ammattilaiset kertovat työstään. Julkaisu piirtää päivitetyn kuvan tämän päivän lanu-työn olennaisista teemoista ja merkityksestä, asiakkaiden kohtaamisesta, lukemisen edistämisestä, sisällöistä, kirjastotiloista, kumppanuuksista ja muuttuvan työn edellyttämästä asenteesta.

Lasten- ja nuortenkirjastotyö pitää sisällään niin kohtaamisia, sisältöjen tuntemista kuin kirjastopedagogiikkaakin. Työ kerryttää iloa, hyötyä, kumppanuuksia ja osaamista sekä edistää lukemista eri muodoissaan.

Kirjasta toivottiin käytännöllistä arjen apua ja vinkkipankkia sekä aloittelevalle ammattilaiselle että konkarille. Lisäksi opas kertoo kirjaston muille työntekijöille ja päättäjille, mitä kaikkea lasten- ja nuortenkirjastotyöhön kuuluu. Oppaasta on apua monissa erilaisissa tilanteissa, oppaan kirjoittanut Mervi Hietanen kuvailee.

Huoltokirjasta on otettu 700 kappaleen painettu painos, jota jaetaan Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella sekä valtakunnallisesti. Julkaisu on myös kaikkien kiinnostuneiden luettavana sähköisessä muodossa akepike.fi -sivustolla. Julkaisun kansikuvitus on edellisen PiKe-oppaan tavoin sarjakuvantekijä Emmi Niemisen käsialaa.

Tutustu e-julkaisuun Lasten- ja nuortenkirjastotyö PiKe-kirjastoissa: https://akepike.fi/kehittaminen/lanu-kirja/

AKE Tampere – Pirkanmaa ja Keski-Suomi: http://akepike.fi

Lisätiedot:
Tampereen kaupunginkirjasto
Alueellinen kehittämistehtävä
koordinaattori Jarkko Rikkilä
040 800 7828
[email protected]

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.