Tulossa pe 31.3. Ratkaisukahvit #30: Kirjastojen tie tähtiin - Library Ranking Europe

Miten teen podcastin? -koulutuksissa pureuduttiin marraskuussa ja joulukuussa tämän nousevan formaatin ihmeelliseen maailmaan. Koulutukseen osallistuneet kirjastonhoitaja Juhani Koivisto Tampereelta ja Inna Muikku Jyväskylästä avasivat koulutusten antia ja tulevia podcast-suunnitelmia.

HUOM! Artikkelikuvassa tilanne Sielujen apteekki -kirjastopodcastin ensimmäisen jakson nauhoituksesta, kuvassa kirjastonhoitaja Juhani Koivisto ja runoilija Anna Elina Isoaro.

Kirjastopodcastit ovat nyt kirjastoalan kuumin puheenaihe monessakin mielessä, ainakin Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastoissa. Myös meidän digiajokortin E-osioon ”Hallitsen musiikin digipalvelut ja ohjelmistot” sisältyi podcast-osuus. Äänitettyä puhetta sisältävät podcastit ovat kevyt formaatti, jossa keskiössä on sisältö.

Sielujen apteekki on Tampereen kirjastopodcast

Tampereen kaupunginkirjastossa on lähdetty rohkeasti kehittämään omaa kirjastopodcastia. Sielujen apteekki – Tampereen kirjastopodcast -sarjassa on nyt julkaistu kolme jaksoa. Juhanin mukaan podcast-koulutus oli onnistunut sen ajankohtaisuuden takia.

https://www.facebook.com/MetsonMusiikkiosasto/photos/a.380630638625076/2714667531888030/?type=3&eid=ARDq1oEgNjsHZCD71db0kkTOviFzNc6iHl8b_HwNe0fioCsXz7vPfeP5YXNAIaWSDN2_iKchZHcCu6l6&xts%5B0%5D=68.ARBRsBU9ALj5LgID-keDT43e8izP2EmR1jPV2qne_s_i6QCUJEBhYF9SU1BFxvFBUVM9FhINvgXVYloY9k4r1KSo9bT7YpJIUMVYT6BJ3oxr2rzKKiH4vquv51o0_HgDE_Gbz6ndTWqGTwXyHZh5kB86GnmrHQhBh4ejOAVoEgsZj7S7wl_DCnjW6_rIUTNwANGz9zSH8Tf1u4zrlSakmGVhcLEEeEpCqG6YhE2ztizbZOgwIvzolj1gJcqMJKrk_EuqEkYR-Q1tKwpAUwdOcqvqrJZxDPgPcdSllL1C2RTkqUzbhewP40hDXdPXYukyDqFbd0EWSSdLSfeDRFu7vhNDKw&tn=EHH-R

”Akepiken podcast-koulutus antoi selkeän varmuuden, että Sielujen apteekki -podcastia kannattaa jatkaa ja kirjastolaisia kannattaa rohkaista mukaan tekijöiksi. Podcastia ei voi tehdä väärin – jos on vain olemassa meidän kirjastolaisten ammattitaito ja innostus, sillä pärjää. Sielujen apteekki -Tampereen kirjastopodcast löytyy nyt SoundCloudista ja Spotifystä”, Juhani kertoo.

Sielujen apteekki on koko Tampereen kaupunginkirjaston podcast eli tekijöitä mahtuu mukaan.

Jyväskylässä suunnitellaan fantasia-aiheista podcastia

Jyväskylässä oli mietitty jo oman podcastin luomista ennen koulutusta, joten koulutus tuli erinomaiseen saumaan. Koulutuksessa inspiroitiin tarttumaan toimeen ja poddaamaan sellaisesta aiheesta, joka kiinnostaa. Vinkit mielessä Inna ja tuleva co-host Tomi alkoivat pohtimaan fantasiakirjallisuusaiheista sarjaa.

”Koulutuksen jälkeen visioitiin liuta jaksoideoita, äänitettiin testijakso ja nyt pitäisi enää keksiä kunnollinen nimi ja alkaa opetella editoimista, miettimään aikatauluja, työajan käyttämistä ja muita käytännön asioita… ja käsikirjoittamaan keskustelunaiheita kirjalistauksineen. Toivottavasti päästään kunnolla aloittamaan pian, ja toivottavasti tälle podcastille löytyy myös aiheesta kiinnostunutta yleisöä”, Inna pohtii.

Pienellä alkuun, sisältö edellä

Miten teen podcastin? -koulutuksessa käytiin läpi podcastien perusteita. Erityispiirteitä ovat muun muassa sarjamuotoisuus, henkilökohtaisuus, tunnepitoisuus ja ajankohtaisuus tai vastaavasti ajattomuus. Formaatti istunee siis täydellisesti kirjastokontekstiin. Tekemiseen tarvitaan käytännössä vain paikka, perusmikit, kuulokkeet ja jonkinlainen äänityslaite. Jäämme mielenkiinnolla odottelemaan seuraavia podcast-uutisia PiKe-kirjastoista!

Tekstin lainaukset ja lisätiedot:
Kirjastonhoitaja Juhani Koivisto, Tampereen kaupunginkirjasto, juhani.koivisto(a)tampere.fi
Kirjastovirkailija Inna Muikku, Jyväskylän kaupunginkirjasto, inna.muikku(a)jyvaskyla.fi

Tekstin koosti:
Koordinaattori Jarkko Rikkilä, Tampereen kaupunginkirjasto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *