Uutiskirje, 2/2018

Tässä uutiskirjeessä tulevat webinaarit, koulutuskanava Youtubessa, kirjastoissa vierailut, kehittämisen painopisteet, asiakaspalvelun kehittäminen…

Tulevat webinaarit

tekomo300px-web
Jaakko Pimperi Tekomo-hanke

Ke 14.2. klo 13 Sampolan makerspace Tekomo -Jaakko Pimperi (Tampere)

Ke 7.3. klo 13 Tikkurilan uudet musiikkipalvelut -Ville Karinen (Vantaa)

To 22.3. klo 13 Mitä lukisin? -vinkit ja suosittelut -Salla Hyökki (Tampere)

PiKen kirjastoklubin Youtube-koulutuskanava

PiKe-webinaareille ja muillekin koulutuksellisille kehittämiskirjaston videosisällöille on perustettu YouTube-kanava, jonka nimi on PiKen kirjastoklubi. Kannattaa tilata kanavaa, niin saatte kuumimmat koulutusvideot ensi tilassa. Tätä voidaan hyödyntää monella tavalla, ideoita on jo monia ja lisää saa ehdottaa meille.

Ensimmäinen webinaari ”Työtä parempien kirjastojen puolesta – Suomen kirjastoseura tutuksi” on nyt katsottavissa YouTubesta. Erityiskiitos Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarnolle!

Sallan ja Jarkon matka kehittämiskirjastoalueelle

kartta-kyyjarvi-300px-webEnsimmäiset vierailut Keski-Suomen kirjastoihin ovat nyt takanapäin. Kiitos erittäin mielenkiintoisista keskusteluista Kinnulaan Pirkolle, Viitasaarelle Eijalle, Kivijärven kunnankirjasto, Kivijärvi Pirkolle ja Karstulan kunnankirjastoon Minnalle. Käynnit tukevat esimerkiksi meidän koulutussuunnittelua. Pääsemme tutustumaan teidän kirjastoihin ja ihmisiin toiminnan takana. Kartoitamme jokaisella vierailulla kolmea asiaa.

Mikä on teidän kirjaston juttu tai konsepti, jonka haluaisit esitellä muille?
Mitä kehitettävää kirjastossanne on (palvelut, osaaminen, tilat jne.)?
Mikä kirjastotyössä innostaa?

Helmikuun kirjastot ovat:
Ma 19.2. Kyyjärvi
Ma 19.2. Kannonkoski
Ti 20.2. Äänekoski
Ti 20.2. Saarijärvi
Ti 20.2. Uurainen

Osaaminen

Olemme Sallan vetäneet yhteen osaamisen kehittämisen painopisteitä. Perehdyttyämme mm. Jyväskylän alueen kehityskeskustelukoosteisiin ja keskusteluihin kirjastojen kanssa olemme päätyneet seuraaviin aihe-alueisiin, jotka edellyttävät erityistä kehittymistä tulevina vuosina.

Tehokas kokoelma- ja sisältötyö

Auroran tilastojen hyödyntäminen, kokoelmadatan käyttö omassa työssä, luettelointi- ja kuvailuasiat, esim. RDA:n tuomat muutokset, kelluvassa kokoelmassa tehtävä kokoelmatyö ja poistot, keskitetty valinta ja kirjastojärjestelmän budjetointiominaisuudet, verkkoon tehtävien sisältöjen priorisointi, jakaminen ja valtakunnallisten ratkaisujen hyödyntäminen.

Vinkkaus ja sisältöjen avaaminen

Taitopohjaista: Vinkkaukset, oma ajankäyttö ja omat vahvuudet esiintyjänä ja sisältöjen avaaminen uudella tavalla verkossa ja somessa. Tietopohjaista: Lastenkirjojen, tietokirjojen, kaunokirjallisuuden, musiikin, pelien ja muiden aineistovinkkien suosittelu- ja esittelytilaisuudet.

Digituki ja sometaidot

Digituen antamisen organisointi, digisyrjäytymiseen ehkäisyyn liittyvät taidot, ymmärrys ja laitteiden hallinta. Sosiaalisen median käyttötaidot ja uudet palvelut näkyvyyden lisäämisessä.

Tapahtumat, yhteistyö ja kumppanuuksien rakentaminen

Erilaisten asiakkaiden kohtaaminen

Esimerkiksi erityisryhmien huomioonottaminen, saavutettavuus, monikielinen asiakaspalvelu, monikulttuurisuus, nuoret asiakkaina ja haastavien asiakastilanteiden hoitaminen.

Keräämme tänä vuonna systemaattisemmin Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastosta esimerkiksi kehityskeskustelujen osaamiskeskusteluissa esiin nousseita aihealueita tulevan osaamisen kehittämisen suunnittelun tueksi.

Asiakaspalvelun kehittäminen

Kehittämiskirjastotoiminnan yhdeksi erilliseksi kokonaisuudeksi on valittu asiakaspalvelun kehittäminen Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastoissa. Tämän hankkeen aluksi kartoitetaan kirjaston henkilökunnan ja asiakkaiden näkemyksiä ja ajatuksia asiakaspalvelusta yleensä, kirjaston asiakaspalvelun luonteesta ja tulevaisuuden näkymistä.

Henkilökunnan kyselyllä aloitetaan mahdollisimman pian. Kyselyjen tulosten pohjalta kartoitetaan koulutustarpeita ja -tavoitteita, jotka auttavat meitä löytämään oikeat henkilöstökouluttajat tähän hankkeeseen. Hankkeen suunnittelu ja ideointi ovat hyvin käynnistyneet ja kokonaisuus on hyvää vauhtia muotoutumassa.

Kehittämiskirjastopäivät

Maakuntakirjastokokoontumisten paikan ottavat tänä vuonna kehittämiskirjastopäivät. Näiden ohjelma tarkentuu myöhemmin. Nyt jo kalentereihin nämä!
To 12.4. PiKe-kehittämiskirjastopäivä, Tampere
Ti 9.10. PiKe-kehittämiskirjastopäivä, Jyväskylä

Kehittämiskirjastojen yhteistoiminta

Kehittämiskirjastotoimintaan liittyy valtakunnallinen ulottuvuus. Olemme keskustelleet esimerkiksi Kirjastot.fi:n kanssa yhteisistä asioista, esimerkiksi koulutusten tallennuksesta, e-aineistoihin liittyvistä materiaaleista ja yhteisten käytäntöjen levittämisestä. Tässä on paljon tehtävää.

Kehittämiskirjastotoimintaa järjestävien kirjastojen kokoontuminen pidetään Tampereella 22.2. Kokoukseen osallistuvat PiKe-kehittämiskirjastoalueelta Pirkko, Salla ja Jarkko.

Tässä kokouksessa asialistalla ovat esimerkiksi rahoituspäätöksiin liittyvät asiat, kaukopalvelu, valtakunnallisen kehittämistehtävää hoitavan kirjaston kuulumiset, valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan kirjaston puheenvuoro sekä valtakunnallisen viestinnän ajankohtaiset asiat. Kerromme kuulumisista seuraavassa uutiskirjeessä.

Vinkki lopuksi

TED.comista löytyy paljon myös kirjastoa käsitteleviä tai meidän kenttää liippaavia puheita. Tässä hauska 12 minuutin puheenvuoro koulukirjastojen suunnittelusta, visuaalisuudesta, yhteisöllisen ja inspiroivan tilan luomisesta – ja kirjastojen merkityksestä.

Olkoon voima kanssamme!
terveisin,
Jarkko ja Salla

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.