Uutiskirje, 1/2018

Kehittämiskirjastotoiminta on lähtenyt hienosti ja tunnustelevasti liikkeelle, kun olemme kartoittaneet aluetta ja suunnitelleet tulevaa.

Projektisuunnittelija Salla Hyökki aloittaa ensi viikolla ja Sallan työkuvassa on käynnistää asiakaspalvelun kehittämishanketta. Koska olemme toiminnan organisoitumisessa monessa mielessä uuden äärellä, on syytä vetää yhteen tähän mennessä sovittua.

PiKen kirjastoklubi

Pirkanmaan kirjastoklubi -niminen kirjastolaisten facebook-ryhmä muutti nimensä muotoon PiKen kirjastoklubi, vastaamaan koko kehittämiskirjastoaluetta. Uusia jäseniä on tullut mukaan jo kiitettävästi ja mukaan tietysti mahtuu! Liity ryhmään vaikkapa heti: https://www.facebook.com/groups/353876144625260/.

Koordinaattorin ja projektisuunnittelijan tutustuminen kirjastoihin

Koordinaattori ja projektisuunnittelija tulevat kiertämään kaikki kehittämiskirjastoalueen kunnankirjastot tämän vuoden aikana. Tavoitteena on kiertää Keski-kirjastot keväällä ja PIKI-kirjastot syksyllä. Kiertue liittyy osaamisen kehittämisvaatimusten kartoittamiseen, kirjastojen erityispiirteiden tunnistamiseen sekä tietysti teidän ammattilaisten näkemysten kuunteluun ja molemminpuoliseen vuoropuheluun.

Tammikuun osalta päivät on jo sovittu!
Ma 29.1. Kinnula
Ma 29.1. Viitasaari
Ti 30.1. Kivijärvi
Ti 30.1. Karstula

Kehittmäiskirjastoalueen ohjausryhmä ja kokoukset

Kehittämiskirjastoalueen ohjausryhmään kuuluvat Pirkko Lindberg (Tampere), Susanna Lampola-Autio (Tampere), Seija Laitinen-Kuisma (Jyväskylä), Hanna Martikainen (Jyväskylä), Jarkko Rikkilä (Tampere), Salla Hyökki (Tampere).

Ohjausryhmä kokoontuu neljä kertaa tänä vuonna, vuoroin Tampereella ja Jyväskylässä.

Lasten ja nuorten substanssiryhmä

Lasten ja nuorten kirjastotyölle perustetaan työryhmä, joka koostuu Pirkanmaan ja Keski-Suomen lasten ja nuortenkirjastotyötä tekevistä osaajista. Ryhmiä voidaan jatkossa perustaa lisää eri osa-alueista kokemusten, toiminnan ja tarpeiden mukaan. Tavoite on laajentaa Pirkanmaan lastenkirjastotyön foorumi koskemaan Keski-Suomen aluetta.

Kehittämiskirjastoalueen koulutusten suunnittelu

Koulutuksilla on monesti kaksi funktiota: uuden oppiminen ja sen jakaminen sekä verkostoituminen ja kollegoiden tapaaminen. Kiitos Seijalle Jyväskylän suuntaan tämän kiteyttämisestä eilen. 🙂

Suunnitteilla on webinaarisarja ”Innostavat esimerkit – konseptit jakoon (työnimi)”, jossa valtakunnallisia palveluita (esim. Kirjastoseura, Kirjastot.fi) ja Pirkanmaa-Keski-Suomi -alueella kehitettyjä konsepteja (esim. Sampolan makerspace Tekomo) esitellään tietoiskumaisesti. Webinaarit lähetetään Skypellä ja tallennetaan myöhemmin katsottavaksi YouTube-kanavalle. Aiheita, kommentteja ja toivomuksia voi ehdottaa allekirjoittaneelle!

Suunnitteilla on koulutuksia Tampereelle ja Jyväskylään esimerkiksi seuraavista aiheista: Mediakriittisyys, valeuutiset, lähdekritiikki, saavutettavuus, turvallisuus ja erilaisten asiakkaiden kohtaaminen, vinkkaus ja suosittelut netissä ja tubessa, kokoelmadatan hyödyntäminen omassa työssä, tapahtumien järjestäminen ja kumppanuudet… Ajanmukaisten teemojen lisäksi toinen painopiste on henkisellä puolella: tiimien, esimiesten ja henkilöstön kaipaamassa sparrauksessa sekä työkaluissa ja välineissä.

Koulutusten järjestämiseen vaikuttaa merkittävästi kehittämiskirjastotoimintaan saatu rahoitus. Vaikka toiminnan suunnittelu on aloitettu, odotamme rahoituspäätöstä OKM:ltä.

Työtilan perustaminen

Ohjausryhmän ja substanssiryhmien muistiolle sekä koulutuksia varten tarvitaan työtila, jossa voidaan jakaa dokumentteja. Tähän etsitään ratkaisu, mikä palvelee koko kehittämiskirjastoaluetta.

Nähdään!

Jarkko

(kirjoitettu 18.1.2018)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.