Tulossa pe 10.2. Informaatiolukutaidon etäkahvit

Hyvä peliliike -hankkeen järjestämän Pelit pöljille -koulutusiltapäivän välipalatehtävänä muisteltiin ensimmäisiä ja viimeisimpiä pelipuuhia sekä pelattujen pelien parhaita puolia.

Teksti: Paula Räty / Hyvä peliliike -hanke


Mikä oli ensimmäinen pelaamasi peli?

Kirjastolaisia ei tarvinnut tehtävän pariin erityisesti viritellä, sillä lappusille ilmestyi pikavauhtia ihailtava valikoima kortti- ja lautapelejä digitaalisten pelien lisäksi. Ja oi niitä pihapelejä: Hippaa, tervapataa, mätämunaa, keinumattia… 

Super Mario jyräsi ja edesmenneitä pelilaitteitakin muisteltiin Atarista Commodore kuusneloseen. Vaikka tehtävä oli leikillinen, ikänsä pelanneilla oli selvästi havaittavissa pientä tuskanhikeä ja valinnanvaikeutta sen ultimaattisen ensimmäisen mieleenpalauttamisessa. Moni mainitsi mielellään parikin peliä eri alustoilta.

Varhaiseen aloittamiseen viittasivat myös Alkupolku-pelisarjan opetuspelit ja iltapäivän chat-keskustelussa nousivat esiin myös kirjastojen lukuisat Muumi-pelit. Pidettiin tärkeänä, että kirjastot voisivat yhä tarjota turvallisia ja simppeleitä lastenpelejä myös pikku pelaajille.

Mikä on viimeisin pelaamasi peli?

Viimeisimmissä peleissä nähtiin kestosuosikkeja Unosta Trivial Pursuitiin, mutta myös viime vuosien peliuutuuksia, kuten Taco Katti Pukki Juusto Pizza ja Tappajahai. Vastauksissa vilisi digitaalisia pelejä autonkorjaussimulaattoreista hiekkalaatikkolänkkäreihin ja olipa joku päässyt osallistumaan pakohuonepeliinkin.

Mikä pelissä oli parasta?

Viimeisessä tehtävässä pohdittiin, mikä pelissä oli parasta. Kirjastolaisten sieluja ravistelivat luonnollisesti tarinallisuus, todellisuuspako ja uusiin maailmoihin uppoutuminen: kaikki tuttuja myös kaunokirjojen hurmaavina puolina.

Samaa rataa jatkoi pelien herättämien tunteiden ja kokemusten kirjo. Joukkoon mahtui rauhallisuutta, seikkailua, jännitystä ja hilpeitäkin pelihetkiä sekä miellyttäviä virtauskokemuksia ohjatun toiminnan ja uuden oppimisen parissa. Yksinpeleistä ja porukalla pelattavista peleistä löytyi kaikista oma taikansa.

Yhteisöllisyys yhdisti monia vastauksia. Kiitosta vyöryi peliseuralle, ihmisiin tutustumiselle ja yhteiselle tekemiselle. Keskustelussa valotettiin osan pelailevan samalla porukalla kerrasta toiseen ja pelistä riippumatta. Osalla pelikavereita on jopa eri puolilta maailmaa. Vastauksissa korostui pelien merkitys sosiaalisena liimana, sillä uusia tuttavuuksia on usein mutkatonta solmia pelin kautta.

Iltapäivän koontina todettakoon, että elämä on huomattavasti hauskempaa ja sisältörikkaampaa, kun sekaan mahtuu pelejä. Näin ollen myös Hyvä Peliliike jatkaa toimintaansa vuoden 2022 aikana, jolloin PIKE-alueen kirjastolaisille on luvassa lisää peliaiheisia koulutus- ja verkostoitumistapahtumia. Verkostoon pääsee kätevästi liittymään täältä.

https://www.instagram.com/p/CWVb83IteHA/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *