PIKI-laajuinen suosittelupalvelu

Luet parhaimillaan 4 vastausketjuja
 • Julkaisija
  Artikkelit
  • #28690 Vastaa
   Suvi Vilenius

   PiKen aspa-hankkeessa nousi esiin, että asiakkaat toivovat kirjastoilta lisää räätälöityjä suosituksia ja monikanavaista palvelua. Myös kirjastojen henkilökunta kokee, että asiakaspalvelussa annettavissa suositteluissa on parannettavaa.

   Suosittelupalvelun kehittäminen on yksi vastaus näihin tarpeisiin. PIKI-laajuinen suosittelupalvelu -hankkeessa muotoillaan toimiva prosessi yhteiselle, henkilökohtaisia lukuvinkkejä tarjoavalle palvelulle, sekä kehitetään selainpohjainen alusta henkilökunnan työtilaksi yli kuntarajojen.

   Palvelun toimintaidea on, että PIKI-verkkokirjastoon tulee oma sivu Mitä lukisin -palvelulle. Asiakas voi e-lomakkeella pyytää lukusuosituksia haluamastaan aiheesta ja hänelle toimitetaan räätälöity suositus eli kirjalista sovitun ajan kuluessa sähköpostiin. Kirjalistassa voi olla esim. 5-10 teosta, joita on kuvattu muutamalla lauseella. Lisäksi lomakkeella voi pyytää kirjastokohtaisia palveluita, kuten varata ajan lukuoppaalle.

   Palvelussa mukana olevien kuntien vastaajat työskentelevät yhteisessä työtilassa, jossa voi varata itselleen haluamansa tehtävänannot. Tarkoitus on, että e-lomakkeen tiedot välittyisivät suoraan alustalle, ja että kysymyksiin pystyisi myös lähettämään vastaukset sitä kautta. Työtilassa on käytössä vanhojen vastausten arkisto sekä keskustelumahdollisuus vastaajien kesken. Kukin vastaaja voi profiloitua oman osaamisensa mukaisiin suositteluihin. Palvelun koordinoija huolehtii, että kaikkiin kysymyksiin löytyy vastaaja. Asiakkaille vastataan asuinkunnasta riippumatta.

   Tampere koordinoi hankkeen ja vastaa käytännön työpanoksesta. Hankerahalla palkataan hanketyöntekijä, jolla on päävastuu alustan kehittämisestä. Hankkeessa mukana olevat kunnat ovat mukana ohjausryhmässä. Palvelun toteutusvaiheessa mukaan voi milloin tahansa tulla uusia kirjastoja PIKI-alueelta.

   Verkossa toimiva suosittelupalvelu tarjoaa asiakkaille ajasta ja paikasta riippumattoman kanavan saada räätälöityjä lukuvinkkejä ja henkilökunnalle mahdollisuuden laadukkaampien vastausten antamiseen ja sisällöllisen asiantuntemuksen hyödyntämiseen mielekkäällä tavalla. Palvelussa mukana olevat vastaajat saavat hyötyä yhteistyöstä muiden asiantuntijoiden kanssa ja voivat syventää omaa osaamistaan.

   Kiinnostuneet PIKI-kunnat voivat olla yhteydessä Suvi Vileniukseen (Tampereen kaupunginkirjasto, tietopalvelupäällikkö) [email protected].

   Hankkeeseen mukaan ilmoittautuneet PIKI-kunnat 1.11.2019: Tampere, Sastamala, Pälkäne, Kangasala, Pirkkala, Orivesi.

  • #28693 Vastaa
   Suvi Vilenius

   Entä olisiko Keski-Kirjastoissa kiinnostusta lähteä mukaan alustan kehittämiseen hankkeessa? Sama alustaratkaisu voisi toimia molempien kimppojen omissa suosittelupalveluissa – eli koko PiKe-alueen hanke!

  • #28719 Vastaa
   Leena Parviainen (Tampere)

   Monikanavaisesta suosittelusta tuli mieleeni että NYPL antaa Twitterissä joka perjantai henkilökohtaisia suosituksia. Ehkä tähän voisi yrittää yhdistää some-suosittelunkin. Mutta miten se yhdistyy suosittelutyötilaan – ehkä sieltä vain haetaan arkistosta inspikseksi suosituksia ja niiden pohjalta twiittaillaan menemään?

  • #28935 Vastaa
   Leena Toivonen

   Hei

    

   olisi hienoa, jos voitaisiin kehittää tämän jo tehdyn palvelun pohjalta uutta myös PIKI-kirjastoille:

   http://suosittelija.fi/#section-grownups

   “SuosittelijaTM on VTT:n ja Vantaan kaupunginkirjaston kehittämä kirjaston käyttäjälle henkilökohtaisesti räätälöityjä lukusuosituksia antava verkkopalvelu. Palvelun toiminta perustuu aiempaan lainaukseen ja samantyyppisestä aineistosta kiinnostuneiden lainoihin. Suosittelun avulla pyritään aktivoimaan lukijoita lainaamaan teoksia, joiden olemassaoloa he eivät muuten olisi huomanneet.
   Suosittelu perustuu VTT:n kehittämään UPCV-menetelmään, jossa suosittelu muodostetaan lainadatan perusteella oppivana järjestelmänä. Suosittelijajärjestelmään on syötetty HelMet-kirjaston lainahistoria kesäkuusta 2014 alkaen. Henkilökohtaisia suosituksia saavat ne HelMet-kirjaston asiakkaat, jotka ovat lainanneet kortillaan kesäkuun 2014 jälkeen. Yleisiä lukusuosituksia saavat kaikki.”

    

  • #28947 Vastaa
   Leena Parviainen (Tampere)

   Kiitos kommentista Leenalle – nostan tämän tekoälykysymyksen vielä esille kun hankkeesta keskustellaan. Voitaisiinhan suosittelupalvelussa käyttää mm. koneoppimista apuna (lainadataan ja/tai kuvailutietoihin perustuen), vaikka varsinaiset suositukset laatisikin ihminen.

Luet parhaimillaan 4 vastausketjuja
Vastaa aiheeseen: Vastaus #28719 kohteessaPIKI-laajuinen suosittelupalvelu
Tietosi:
Peruuta