Mitä kirjastoauton jälkeen?

Luet parhaimillaan 3 vastausketjuja
 • Julkaisija
  Artikkelit
  • #28035 Vastaa
   Johanna Hämäläinen (Keuruu)

   Kirjastoautomme vetelee viimeisiään ja olemme ryhtyneet pohtimaan palvelun tulevaisuutta. Iso bussikokoinen auto ei ole enää toimiva ratkaisu ison kunnan haja-asutusalueen huonoilla teillä, eikä luultavasti menisi läpi kunnan investointiohjelmassakaan. Aineiston kuljetustarpeita kuitenkin on, esim. kyläkouluille, syrjässä asuville iäkkäille asiakkaille, sivukirjastoon jne. Lisäksi autolle olisi käyttöä esim. tapahtumissa ja mahdollisesti kunnan muillakin toimijoilla.

   Hankkeen avulla pystyisi esim. selvittelemään, löytyykö Suomesta jo pilotteja ketterämmän hakeutuvan palvelun toteuttamisessa, mitä autopalvelu vol 2 voisi käytännössä sisältää, pystyisikö autoa hyödyntämään muidenkin kunnan toimijoiden käytössä, minkälaisia autovaihtoehtoja on olemassa, toimisiko leasing ja mitä tämä kaikki maksaisi. Uskon että samankaltaisia ongelmia ja pohdintoja on muissakin maaseutumaisissa kirjastoautokunnissa, joten yhteishanke toimisi varmasti hyvin ja hyödyttäisi jopa valtakunnallisesti.

  • #28269 Vastaa
   Outi Ylinen

   Samantapainen tilanne on täälläkin ja hyvin alustavasti on pohdittu palvelun jatkokuvioita. Kirjastoautomme (yhteinen Virtain kaupungin kanssa) on hankittu 2004. Auton palvelualue on varsin laaja ja välimatkat pitkiä, kilometrejä kertyy ja pääosin ajetaan huonokuntoisilla hiekkateillä. Palvelu pitäisi jatkossakin turvata haja-asutusalueella ja vaihtoehtoisia järjestämistapoja selvitellä. Yhteishanke kiinnostaisi.

  • #28423 Vastaa
   Sari Sillanpää

   Sastamalassa sama tilanne, pohdinnassa myös yhteinen auto nuoristoimen kanssa. Meidänkin automme on hankittu 2004 ja alkaa olla monenmoista vaivaa sen kanssa. Liikkuvalle palvelulle on tarvetta, mutta onko tosiaan järkeä ajaa isolla autolla huonoja teitä vai voisiko auto olla pienempi. Tuolloin kuskillekin voisi riittää tavallinen ajokortti.

  • #29047 Vastaa
   Ville-Pekka Nummi

   Hei! Minulle vinkattiin, että tällaista keskustelua käydään. Suomessahan on kokeiltu pientä kirjastoautomallia Oulussa.

   https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/kaupungin-pienempi-kirjastoauto-vetelee-viimeisiaan/250437/

   Pieniä ajoneuvomalleja oli nähtävillä nyt syksyllä Hannoverin kirjastoautopäivillä ja mielestäni ainakin Ruotsin puolella on pieniä malleja käytössä.

   Näistä voisi hyvin lähteä käymään vuoropuhelua potentiaalisten valmistajien kanssa.

   Tampereella olisimme iloisia jos saisimme extra-autona tällaisen näppärän pienen mallin, mutta meillä palvelun käytön volyymit ovat sen verran suuria, ettei pienellä autolla pärjättäisi etenkään kouluilla. Kaupunkirakentaminen alkaa tosin olla niin tiivistä, ettei näillä isoilla päästä kohta enää mihinkään 🙂

   Tässähän kommenteissa tuli jo olennaisemmat: kuljettajien saatavuusongelman poistava ajoneuvoratkaisu ja yhteistyökumppaneita mukaan.

Luet parhaimillaan 3 vastausketjuja
Vastaa aiheeseen: Vastaus #28423 kohteessaMitä kirjastoauton jälkeen?
Tietosi:
Peruuta